Toen ik onlangs ging nadenken over minimaliseren en het aantal spullen dat met een baby enorm snel ophoopt, nam ik me iets voor. Ik wil er op gaan letten dat we voor onze dochter vooral investeren in mooie en waardevolle basisstukken. Duurzaam houten babyspeelgoed bijvoorbeeld, dat liefst ook eerlijk geproduceerd wordt. Speelgoed dat lang meegaat, voor Ella aantrekkelijk is, en iets bijdraagt aan haar ontwikkeling. Dat lijkt me ideaal. Het verhaal van speelgoedproducent Hape past precies in dit plaatje. Ons meisje mocht enkele stuks van hen uittesten en deed dat met heel veel enthousiasme. Een review!

De kracht van spelen 

Het van oorsprong Duitse merk Hape gelooft dat de toekomst begint bij onze kinderen. Spelen is een intuïtief proces dat cultuur, geslacht en taal overstijgt. Als één van ’s werelds grootste duurzame speelgoedproducenten wil het bedrijf inspireren met innovatieve ontwerpen die tegelijk leerrijk zijn en de planeet respecteren. Door verantwoord te ondernemen, zowel op sociaal als ecologisch vlak, hoopt Hape een betere wereld achter te laten. 

Duurzame en sociale verantwoordelijkheid 

Dat doen ze door het gebruik van duurzame materialen zoals gecertificeerd FSC-hout en bamboe. Door te investeren in veiligheid en kwaliteit, hoopt Hape dat hun speelgoed generaties lang wordt doorgegeven in plaats van weggegooid. Een waterzuiveringssysteem en focus op efficiënte verpakkingen dragen bij aan het ecologische kader. De dozen waarin ons speelgoed verpakt zat, zijn bijvoorbeeld bedrukt met plantaardige inkt. Doordat de fabriek zich vlakbij één van de grootste havens ter wereld bevindt, wordt het wegtransport beperkt.

In het verleden doneerde Hape al speelgoed aan kinderen in door oorlog, armoede of natuurrampen verscheurde landen zoals Syrië of Zimbabwe. In China werden tot dusver al drie scholen gebouwd om speel- en leermogelijkheden te bieden aan duizenden jongeren en hun families. Hape vindt namelijk dat ieder kind toegang moet hebben tot speeltijd. En als dat dan meteen op een duurzame manier kan, is dat natuurlijk mooi meegenomen. 

Houden van hout 

Houten babyspeelgoed mag dan wel een duurzame keuze zijn, het heeft ook gewoon iets charmants. Het robuuste van hout geeft een warm gevoel, en maakt dat het tegen een stootje kan. Gemaakt om jaren mee te gaan, daar hou ik van. 

Draagbare activiteitenbox 

Dat dit bij Ella een hit zou zijn, had ik stiekem wel verwacht. Eén van haar lievelingsbezigheden is het eindeloos prutsen aan labeltjes, knopjes en andere details. De houten activiteitenbox van Hape speelt precies in op deze interesse, want met vijf zijden vol tandwielen, draaiende balletjes en bewegende onderdelen valt er altijd wel iets nieuws te ontdekken. Ook het spiegeltje aan de zijkant is een hit bij onze meid.

Hape houten Speelgoed review

De eerste keer dat ik de box in haar handen gaf, was ze er meteen mee weg. Als een pro draaide ze zo aan de handvaten dat alle zijden aan bod kwamen. Het werkt voor haar heel intuïtief. Bonus voor mama: dit is het eerste stuk speelgoed waar dochterlief zich even helemaal in kan verdiepen zonder zich bewust te zijn van haar omgeving. En dat op zeven maanden!

Zelf vind ik het handig dat de activiteitenbox makkelijk mee te nemen is. Ik kan me voorstellen dat ons meisje hier nog lang plezier van zal hebben, en tijdens het ontdekken meteen haar oog-handcoördinatie en de pincetgreep oefent. 

Houten trekkrokodil 

Speeltjes op wielen, die staan garant voor instant kraaiende babygeluiden in ons huis. Dat er aan deze waggelende krokodil ook nog een trekkoord hangt, verlengt alleen maar de levensduur van dit speeltje. Momenteel duwt Ella de krokodil nog vooruit, maar ik kan me voorstellen dat het niet lang zal duren of dit nieuwe vriendje wordt mee op sleeptouw genomen tijdens de eerste wandelpasjes. Daarmee zal het spelenderwijs bijdragen aan haar motorische ontwikkeling.

Als ik rond Ella loop met de krokodil springt ze nog net niet recht van enthousiasme. De waggelende staart is dan ook wel enorm schattig. Zelfs ons hart smelt ervan. Leuk detail is de rubberstrip op de wieltjes. Zo worden vloeren beschermd en hebben eventuele onderburen niet te veel last van lawaai. Buiten de heen en weer rennende kindervoetjes dan.

Van jongs af aan de natuur in 

Duurzaam spelen stopt wat mij betreft niet bij het ontwerpproces van een product. Ik wil mijn dochter graag van kleins af aan respect en liefde voor de natuur bijbrengen. En hoe kan dat beter dan dat ze ons voorbeeld volgt?

Wanneer wij bij de eerste lentezonnestralen de tuin induiken, gaat Ella gewoon mee. Met haar eigen gietertje kan ze mama helpen met de moestuinbak. Als papa aan de slag gaat met onkruid en planten, dan doet dochterlief vrolijk mee met deze strandset. En als we eens naar zee gaan (of, minder ambitieus, de zandbak in het park), dan doet dit multifunctionele babyspeelgoed natuurlijk ook meteen dienst.

De samenstelling uit kunststof deed me eerst wat twijfelen over de aanschaf, dat geef ik toe. De stevigheid van de producten heeft me echter verrast. Het voelt allemaal heel degelijk aan, anders dan het plastic dat ik gewoon was. Omdat het zonde is om deze mooie spulletjes in de kast te laten wachten op mooi weer, doe ik er in afwachting telkens kleine blokjes in. Die haalt mijn meisje er eindeloos weer uit. Het vergiet doet ook nog dienst als hoedje (en bijtspeelgoed).

Ella is fan, en als mama ben ik ontzettend benieuwd hoe mijn kleine meid haar ontdekkingstocht met dit duurzame speelgoed zal verderzetten. 

Dit speelgoed hebben wij gekregen om te reviewen. Lees meer over samenwerkingen. 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.