Doordat ik tijdens de zwangerschap erg misselijk en slap was, stond het bloggen al op een laag pitje toen we 2018 binnen stapten. Wat voor invloed dat had op mijn statistieken? Wat waren de leukste reacties die ik dit jaar mocht ontvangen? En van welke artikelen was jij het meest fan? Ik was benieuwd en zocht het uit. 

Zo beleefde ik bloggen in 2018 

De eerste helft van het jaar stond vooral in teken van lekker veel schrijven. Ik maakte de beslissing om mijn blogfrequentie wat te minderen en dat bracht rust. Op die manier kon ik heel wat leesvoer inplannen om de eerste maanden na Ella’s geboorte te overbruggen. Er stond materiaal klaar tot augustus en dan nog wat concepten voor daarna. Ik verwachtte om tegen dan mijn handen af en toe weer vrij te hebben. Maar dat werd niet echt bevestigd door de praktijk. 

Ik probeer om tussendoor af en toe een momentje te vinden voor een persoonlijke update. Hier en daar een review lukt nog net. Meer informatieve artikels rijpen in mijn hoofd, tot ik de kans krijg om er eens wat uit te werken. Tja, het gaat zoals het gaat. Me er druk in maken wil ik niet, al loopt mijn bakje inspiratie af en toe flink over en mis ik het intensieve bloggen. 

Leukste reacties

Ooit begon ik met bloggen over chronisch ziek zijn. Toen breidde de focus uit naar groen leven. Ik maakte een zijsprong met een reeks over ons huwelijk. En als vanzelf kwam de zwangerschap en nu ook het leven als kersverse moeder aan bod. Mijn blog is heel persoonlijk en evolueert dus met me mee. De variatie aan onderwerpen betekent dat ik niet voor iedereen altijd goed kan doen. Lezers die mij in eerste instantie volgden als lotgenoot, zullen misschien minder interesse hebben voor hoe ze duurzaam kunnen winkelen. En jonge mama’s die meelezen hebben wellicht geen boodschap aan verhalen over ziek zijn. Daar kan ik soms wel eens over tobben.

Aan de andere kant krijg ik wel superfijne reacties. Zelfs van lotgenoten die mijn blog sinds het eerste uur volgen, óók wanneer ik zeur over de verstoorde nachtrust met een baby. En dat vind ik zo lief. Ik heb dus eigenlijk geen favoriete reactie. Gewoon voelen dat ik niet tegen muren praat is geweldig. Bedankt, echt waar. En sorry dat ik zelf niet meer zo vaak kan antwoorden. Ik lees alles en het maakt me oprecht blij.

Influencer? 

Extra leuk het afgelopen jaar: niet één, maar twee, en zelfs drie keer de feedback krijgen dat er waarde gehecht wordt aan mijn mening. Ik kreeg via via te horen dat iemand een uitwisbaar notitieboekje kocht na mijn review. Per mail liet een bezoeker weten dat hij heerlijk had gegeten bij Loff nadat hij mijn tip vond via Google. En toen ik na een vriendenweekend onze verblijfplaats toevallig op Instagram vermeldde, liet de eigenaar me weten dat er iemand meteen geboekt had dankzij die post. Hoe straf is dat?

Ik hou niet zo van de term en wil met mijn blog eerder een gids zijn dan een influencer, maar het valt niet te ontkennen dat de dingen die je als blogger online zet, toch een invloed kunnen hebben. Het motiveert me alleen nog meer om stil te staan bij duurzame dingen en mijn ervaringen eerlijk te blijven delen.

In cijfers 

Ondanks het mindere aantal publicaties, bleven mijn cijfers groeien. Zowel het aantal bezoekers als de pageviews klommen omhoog. Het draait niet om de cijfers, maar weten dat je werk geapprecieerd wordt is toch wel fijn. Er vinden steeds meer mensen mij via zoekmachines. En ook de kanalen op social media groeien traag maar zeker.

 • Aantal artikels online gekomen: 71
 • Procentuele groei in cijfers: 33% extra unieke bezoekers en 15% extra paginaweergaven
 • Aantal volgers op social media: 2163 

Vaakst gelezen 

Tenslotte, voor het lijstjeskind in mij, de top tien vaakst gelezen artikelen van 2018! 

Top tien artikels aller tijden

 1. Afvalvrij winkelen met herbruikbare zakjes voor groenten en fruit 
 2. Geld verdienen met bloggen in België: mag het?  
 3. 5 heilzame drankjes om je koffie te vervangen 
 4. DIY memobord: Zo past dat kurken prikbord bij je interieur 
 5. Groene tip: ecologisch vaatwasmiddel 
 6. Suikervrije en lactosevrije paaseieren 
 7. Vegetarische bitterballen van De Vegetarische Slager 
 8. Delhaize Raw Cakes: plantaardige taartjes in de supermarkt
 9. Ecologische geboortelijst: wat zijn de opties? 
 10. De lepeltheorie 

Top 10 artikels van 2018

 1. Waarom wij afscheid namen van all-in-one vaatwastabletten
 2. Ecologische geboortelijst: wat zijn de opties
 3. Natuurlijke deodorants vergeleken
 4. Geen hoofdberoep en toch een bijberoep?
 5. Extra kosten vermijden bij bestellen in het buitenland
 6. Welkom, kleine meid
 7. Rondkomen van één inkomen, is het doenbaar?
 8. Mijn kind valt niet te foppen
 9. Voor en na: Ernstige acne en de meest verdrietige periode ooit
 10. Op bezoek bij duurzame kinderwinkel Blabloom

Zo, dat was het! Op naar een nieuw jaar vol goesting om te schrijven!

Foto: Nick Morrison op Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

8 Comments

 1. Wat een mooi overzicht van het afgelopen jaar! Ik vind het juist leuk dat je jouw ding doet en schrijft over wat er op dit moment speelt in je leven en waar je op dit moment mee bezig bent. Dat maakt het ook een persoonlijke blog, toch?! 🙂
  Meer bloggen komt vast vanzelf wel weer. Pas vooral goed op jezelf en doe wat haalbaar is! <3
  Op naar een mooi nieuw (blog)jaar!

 2. Ik wens jou ook dit jaar veel blogplezier. Altijd fijn om hier te komen lezen, alle onderwerpen die je aansnijdt boeien mij wel altijd op een of andere manier. Leuke tips, wat inspiratie, een persoonlijke en mooie kijk op je leven en de logische hobbelige wegen die daarbij horen, … het maakt van je blog een heel aangename plek om te lezen en bij te leren.

 3. Ik vind het net leuk dat het hier over al die verschillende zaken gaan :-). Zelf ook chronische pijn en twee kindjes en ik probeer al wel eens wat groener te leven ;-), dus ik lees hier graag!
  Ik ben ook een sucker voor lijstjes, bedankt voor het fijne overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.