Het klimaat is hot. De letterlijke opwarming van de aarde is een gloeiend topic dat volgens criticasters niet meer is dan een trend. Een hip fenomeen waar influencers en greenwashende bedrijven dankbaar gebruik van maken. Het is intussen zelfs zover gekomen dat duizenden jongeren het elke week als excuus gebruiken om lekker te spijbelen. Of niet?

Klimaatspijbelaars in beweging

Er is wat in beweging. Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat er iets zal moeten gebeuren, willen we zorgen dat de wereld leefbaar blijft. Er is geen planeet B, dus we moeten wel. Toch is er een minstens even grote groep die kiest voor de kop-in-het-zand methode. Als individu kunnen we toch niets substantieel doen. Met stoffen groentenzakjes naar de supermarkt, daar ga je de wereld echt niet mee redden. De beleidsmakers, dáár moet de oplossing van komen. En trouwens, tegen dat Moedertje Aarde in ons gezicht ontploft, zijn wij er toch al lang niet meer.

Klopt. Daarom ligt vooral de jeugd wakker van het probleem. Het is hun toekomst. Hun klokje dat tikt. Steeds luider. Om een duidelijk signaal te geven, bedenken ze een ludieke actie. Spijbelen voor het klimaat. Daar zal over gepraat worden. Dat zal een buzz creëren. En dat hebben ze nodig. Want ze willen de beleidsmakers aanspreken. Ze willen dat er geluisterd wordt, door mensen van hogerop. Iedereen heeft het er toch altijd over dat het daar zal moeten gebeuren? Dus bereiken ze de aandacht, ook van hogerop. De media staan er vol van.

Is het weer niet goed.

Bende hypocrieten

Want wat een bende hypocrieten is me dat zeg? Tijdens de vakantiemaanden vliegen ze naar de andere kant van de wereld. Ze gaan naar festivals en laten kilo’s afval achter. En nu ze terug verwacht worden op de schoolbanken, gaan ze vrolijk spijbelen voor het milieu dat ze zelf eerst vervuilden?

Tja, voor sommige mensen is het nooit goed. Nooit goed genoeg. Ik maak het zelf ook soms mee. Schrijf ik als groene blogger over een pak voorgesneden groenten in plastic, krijg ik commentaar over me heen dat dat toch jammer is. Deel ik een vegetarisch recept, was het toch nóg beter geweest als ik de dierlijke producten helemaal achterwege zou laten. En als je groener wil leven, ben je ook ontzettend schijnheilig wanneer je bekent dat je toch nog vlees eet.

Indrukwekkende impact

Als je verkondigt dat je kleine stappen wil zetten voor een meer duurzame samenleving, dan moet je opeens heiliger dan de paus zijn. En dat schrikt af. Ja, wat voor zin heeft het eigenlijk? In mijn eentje kan ik het klimaat niet redden.

Zijn de jongeren die elke donderdag op straat komen hypocriet? Of zijn ze indrukwekkend? Ik weet het wel. Maar voor wie twijfelt: ze hebben in elk geval een pak meer impact dan alle negatieve commentators bij elkaar.

#TerwijlWeWachten

Terwijl we wachten op de politiek, leek het Janne een goed idee om met zijn allen ook al ons best te doen. En ik ben het zo ontzettend eens met haar. Terwijl we wachten kunnen we toch al zoveel mogelijk kleine stapjes bij elkaar gooien? Laten we daar al eens mee beginnen, en zien wat vele kleintjes samen kunnen doen.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

17 Comments

  1. Grappig, ik wilde er ook nog wat over schrijven 😀 Maar je hebt helemaal gelijk hoor! Ik herken veel van wat je zegt. En zelf leg ik de lat ook soms ontzettend hoog voor mezelf.
    Toch probeer ik wel nog steeds tegenwind te bieden aan alle kritiek. Want ik geloof nog steeds dat gematigde mensen de wereld zullen redden. Zij die elk klein steentje bijdragen en elke dag weer hun best doen om te tonen dat het ook anders kan!

  2. Ik stoor mij aan die mensen die alleen maar negatieve commentaar geven op die jongeren. Ik vind het net bewonderenswaardig dat ze opkomen voor iets wat hen aanbelangt. We moeten daarom niet allemaal perfect zijn! Alle kleine beetjes helpen. Je kan inderdaad nooit voor iedereen goed doen dus het belangrijkste is dat je voor jezelf goed doet. Op gelijk welke manier.

  3. Heel goed geschreven. Voor zover ik kan inschatten, zoals helemaal bij jou past. Dit klimaatgegeven spreekt iedereen aan en zet aan tot op zijn minst nadenken … hoop ik. Velen ook tot schrijven. Jong en oud (en daartussen…).

  4. Zoveel commentaar dat ik al heb gekregen als ik zeg dat ik zoveel mogelijk vegan wil eten, oa voor het klimaat! Want waarom eet ik dan soms nog wel kaas of andere dierlijke producten (awel, omdat jullie niet speciaal voor mij vegan gaan koken, of wel?), en hoe zit het dan met vliegtuig of auto nemen, dan doet ge dat vegan eten toch voor niks?
    Awel ja, anders doen we gewoon met z’n allen niks; een ander zal het dan wel oplossen zeker?
    Vermoeiend, dat soort negatieve denkers. Over de ronduit smerige commentaren op klimaatspijbelaars wil ik het niet eens hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.