Makkelijk en gratis een tweedehands geboortelijst maken: zo doe je het

zwangerschap dagboek week 30

In België is het de gewoonte om inspiratie te geven voor het perfecte kraamcadeau via een geboortelijst. Maar wat nu als je niet beperkt wil zijn tot één winkel? En wat als je liever tweedehands spullen aankoopt voor je baby? Zelf een geboortelijst samenstellen was voor ons de oplossing. Zo zet je makkelijk tweedehands babyspullen op een verlanglijst! 

Waarom we ook een tweedehands geboortelijst wilden 

Voor de geboorte van onze baby struinde ik tweedehands websites af. Na een bezoekje aan een typische babywinkel viel ik achterover van de prijzen. Al die spullen die je maar zo kort gebruikt, het leek me echt zonde van het geld. En bovendien helemaal niet duurzaam. Het dilemma: als we onze babyuitzet op een geboortelijst zouden plaatsen, kregen we de spullen cadeau. Kocht ik ze zelf op voorhand tweedehands aan, dan zouden we die investering zelf moeten doen. We hadden ervoor kunnen kiezen om een steuntje in de rug te vragen voor onze tweedehands koopjes via een bankrekeningnummer. Maar de meeste mensen schenken toch liever iets tastbaars. Een tweedehands geboortelijst leek dus een beter plan. Maar hoe? 

zelf tweedehands geboortelijst maken

Zelf een ecologische geboortelijst samenstellen

Tijdens mijn zoektocht naar duurzame geboortelijsten ontdekte ik onder andere de website van Kleine Spruit. Dat is een platform dat je kan gebruiken om zelf je verlanglijstje samen te stellen. Je kan kiezen uit cadeautjes van verschillende winkels en webshops. Die plaats je zelf online door de link van de winkel eenvoudig te kopiëren en te plakken (of de zoekfunctie te gebruiken). Ik zag potentieel en stelde mijn eigen tweedehands verlanglijst samen via Kleine Spruit

Zelf een tweedehands geboortelijst maken: zo doe je het!

 1. Koop je spullen tweedehands 
 2. Maak foto’s (of zoek foto online) 
 3. Plaats op Kleine Spruit volgens de instructies hieronder
 4. Zet de link van Kleine Spruit op je geboortekaartje 

Kleine Spruit: mijn ervaring

Werkwijze

Het is eigenlijk heel simpel. Op de website van Kleine Spruit maak je een profiel aan, waarna je bij de instellingen een look kiest en technische zaken zoals een rekeningnummer opgeeft. Het is een goed idee om een welkomsttekstje bij wijze van verduidelijking te voorzien. Om tweedehands cadeautjes toe te voegen plaats je een foto, vergezeld van een woordje uitleg, en de prijs die je zelf betaalde. Let op: het is verplicht om ook een link in te vullen. Dat loste ik op door gewoon te linken naar een pagina op mijn blog, maar je kan bijvoorbeeld ook 2dehands.be invullen. Vervolgens duid je aan dat je wil dat schenkers het bedrag op jouw rekening storten (want het tweedehands koopje staat waarschijnlijk al te wachten bij je thuis).

Wanneer iemand iets wil schenken, krijgt die bij tweedehands cadeautjes enkel de optie om de ouders het cadeau zelf te laten kopen (en dus de bijdrage te storten)

De andere kant 

Schenkers krijgen een mooie, fris vormgegeven online verlanglijst te zien. Om een cadeau te geven, moeten ze enkel op de knop “reserveren” klikken. Vervolgens krijgt de gulle gever de betalingsgegevens te zien, om via eigen kanalen een overschrijving te maken. Er wordt hiervoor ook nog een mailtje gestuurd ter herinnering. 

Dit vond ik ervan 

Onze tweedehands geboortelijst werd enthousiast onthaald. Onze omgeving vond het origineel en ik denk dat de meesten wel snapten wat de bedoeling was. De schenkers hadden de mogelijkheid om een felicitatie toe te voegen aan hun reservering en dat is natuurlijk altijd fijn. De opties om grote bedragen op te splitsen en voorkeursitems aan te duiden zijn ook top. En het is makkelijk bij te houden of de overschrijvingen ook echt binnengekomen zijn, zo hou je overzicht. Bovendien is gebruik van het platform helemaal gratis!

Achter de schermen kan je aanduiden of het cadeautje op je rekening is overgeschreven

Wanneer je toch liever een mix met nieuwe spullen maakt (denk aan wasbare luiers of spenen), dan kan je die ook op je lijst zetten, eventueel met de mogelijkheid dat de gever ze zelf mag aankopen. Perfect voor mensen die niet graag met lege handen op bezoek komen. Of wat dacht je van originele ideetjes zoals kraamkost, een abonnement voor uitstapjes of een paar uur babysit? Het kan. Dat je door middel van beschrijvingen zelf een heel persoonlijke toets aan je lijstje kan geven, sprak mij ook enorm aan.

En later? 

Momenteel houden we de lijst actueel zodat er ook bij bijvoorbeeld verjaardagen naar gekeken kan worden door onze familie. Handig voor inspiratie en duurzaam omdat we de cadeautjes ook echt kunnen gebruiken (geen dubbels!). We plaatsen er ecologische dingen op en bonnen voor belevenissen, zoals een bijdrage voor een abonnement aan de Zoo. Zelf een ecologische geboortelijst maken: ik zou het voor een volgend kindje meteen opnieuw doen! 

Lijkt het jou wat om een tweedehands babyuitzet aan te schaffen?

Deel:

5 Reacties

 1. 7 februari 2019 / 20:17

  Wow Sofie, wat fijn om deze blogpost te lezen! Super dat je je lijst volledig op jouw maat kon opstellen en dat die bovendien positief onthaald werd door je vrienden en familie.
  Wij wensen je alvast een dikke proficiat met de geboorte van jullie kindje, geniet van de mooie en zo kostbare momenten!

  Tips/ideetjes voor onze site zijn steeds welkom!

  Groetjes, Evelien
  Kleine Spruit

 2. May
  12 februari 2019 / 17:18

  Super net wat ik zocht! Ik zit ook al een tijdje te denken hoe ik een tweedehands geboortelijst en met enkele nieuwe spulletjes kon vinden/maken. Dit is gewoon perfect. Dank u! Je hebt er een blog fan bij 😁🤗

  • Sofie
   Auteur
   13 februari 2019 / 10:40

   Superleuk om te horen, zowel van de lijst als van de fan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?