In België is het de gewoonte om inspiratie te geven voor het perfecte kraamcadeau via een geboortelijst. Maar wat nu als je niet beperkt wilt zijn tot één winkel? En wat als je liever tweedehands spullen aankoopt voor je baby? Zelf een geboortelijst samenstellen was voor ons de oplossing. Zo zet je makkelijk tweedehands babyspullen op een verlanglijst! 

Waarom we een tweedehands geboortelijst wilden 

Voor de geboorte van onze baby struinde ik tweedehands websites af. Na een bezoekje aan een typische babywinkel viel ik achterover van de prijzen. Al die spullen die je maar zo kort gebruikt, het leek me echt zonde van het geld. En bovendien helemaal niet duurzaam. Het dilemma: als we onze babyuitzet op een geboortelijst zouden plaatsen, kregen we de spullen cadeau. Kocht ik ze zelf op voorhand tweedehands aan, dan zouden we die investering zelf moeten doen. We hadden ervoor kunnen kiezen om een steuntje in de rug te vragen voor onze tweedehands koopjes via een bankrekeningnummer. Maar de meeste mensen schenken toch liever iets tastbaars. Een tweedehands geboortelijst leek dus een beter plan. Maar hoe? 

 • zelf tweedehands geboortelijst maken

Zelf een ecologische geboortelijst samenstellen

Tijdens mijn zoektocht naar duurzame geboortelijsten ontdekte ik de mogelijkheid om zelf een online geboortelijst samen te stellen, zoals bij Pakske. Je kan kiezen uit cadeautjes van verschillende winkels en webshops. Die plaats je zelf online door de link van de winkel eenvoudig te kopiëren en te plakken (of gebruik te maken van de suggesties die Pakske al heeft opgelijst). Ik zag potentieel en stelde mijn eigen tweedehands verlanglijst samen. 

Zelf een tweedehands geboortelijst maken: zo doe je het!

 1. Koop je spullen tweedehands 
 2. Maak foto’s (of zoek afbeeldingen online) 
 3. Plaats op Pakske volgens de instructies hieronder
 4. Zet je persoonlijke link of QR-code van Pakske op je geboortekaartje 

Pakske: mijn ervaring

Werkwijze

Het is eigenlijk heel simpel. Op de website van Pakske maak je een profiel aan, waarna je onder het knopje “Lijst beheren” enkele technische zaken kan invullen, zoals een bankrekeningnummer. Om je geboortelijst persoonlijker te maken, kan je foto’s en een welkomsttekstje toevoegen. Zelf heb ik zo verduidelijkt dat we vooral wilden werken met tweedehands spullen die we al in huis hadden, maar dat er voor de liefhebbers ook enkele nieuwe dingen aan te kopen waren.

Om tweedehands cadeautjes op je lijstje te zetten, plaats je géén link naar een webshop, maar een eigen foto, vergezeld van een woordje uitleg, en de prijs die je zelf betaalde. Vervolgens duid je aan dat je wilt dat schenkers geld bijleggen via Pakske (want het tweedehands koopje staat waarschijnlijk al te wachten bij je thuis).

tweedehands geboortelijst maken
Geef bij tweedehands cadeautjes die al in huis zijn, enkel de optie om geld bij te leggen.

De andere kant 

Schenkers krijgen een mooie, fris vormgegeven online verlanglijst te zien. Om een cadeau te geven, moeten ze een bedrag kiezen en het in hun winkelmandje leggen. Vervolgens krijgt de gulle gever na een definitieve reservering de betalingsgegevens te zien. Er wordt hiervoor ook nog een mailtje gestuurd ter herinnering. Bij Pakske heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een online betalingssysteem, maar dan wordt aan de schenker wel een kleine servicekost aangerekend.

tweedehands geboortelijst maken

Dit vond ik ervan 

Onze tweedehands geboortelijst werd enthousiast onthaald. Onze omgeving vond het origineel en ik denk dat de meesten wel snapten wat de bedoeling was. De schenkers hadden de mogelijkheid om een felicitatie toe te voegen aan hun reservering en dat is natuurlijk altijd fijn. De opties om grote bedragen op te splitsen en voorkeursitems aan te duiden zijn ook top. En het is makkelijk bij te houden of de overschrijvingen ook echt binnengekomen zijn, zo hou je overzicht. Bovendien is gebruik van het platform helemaal gratis!

tweedehands geboortelijstje
Achter de schermen kan je aanduiden of het cadeautje op je rekening is overgeschreven

Wanneer je toch liever een mix met nieuwe spullen maakt (denk aan wasbare luiers of spenen), dan kan je die ook op je lijst zetten, eventueel met de mogelijkheid dat de gever ze zelf mag aankopen. Perfect voor mensen die niet graag met lege handen op bezoek komen. Of wat dacht je van originele ideetjes zoals kraamkost, een abonnement voor uitstapjes of een paar uur babysitten? Het kan. Dat je door middel van beschrijvingen zelf een heel persoonlijke toets aan je lijstje kan geven, sprak mij ook enorm aan.

En later? 

Momenteel houden we de lijst actueel zodat er ook bij bijvoorbeeld verjaardagen naar gekeken kan worden door onze familie. Handig voor inspiratie en duurzaam omdat we de cadeautjes ook echt kunnen gebruiken (geen dubbels!). We plaatsen er ecologische dingen op en bonnen voor belevenissen, zoals een bijdrage voor een abonnement aan de Zoo. Zelf een ecologische geboortelijst maken: ik zou het voor een volgend kindje meteen opnieuw doen! 

Lijkt het jou wat om een tweedehands babyuitzet aan te schaffen? Wij bespaarden er superveel geld mee!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

10 Comments

 1. Wow Sofie, wat fijn om deze blogpost te lezen! Super dat je je lijst volledig op jouw maat kon opstellen en dat die bovendien positief onthaald werd door je vrienden en familie.
  Wij wensen je alvast een dikke proficiat met de geboorte van jullie kindje, geniet van de mooie en zo kostbare momenten!

  Tips/ideetjes voor onze site zijn steeds welkom!

  Groetjes, Evelien
  Kleine Spruit

 2. Super net wat ik zocht! Ik zit ook al een tijdje te denken hoe ik een tweedehands geboortelijst en met enkele nieuwe spulletjes kon vinden/maken. Dit is gewoon perfect. Dank u! Je hebt er een blog fan bij 😁🤗

 3. hoi, ik lees dat je via kleine spruit wel steeds een link moet toevoegen, dat lijkt me een nadeel als je bvb kraamkost ook op de lijst wilt plaatsen, hoe doe je dat dan eventueel? groetjes, mama van 1 kleine dochter

  1. Je kan eigenlijk eender welke link gebruiken, velen doen dan bijvoorbeeld naar de homepage van een tweedehands website, of in dit geval zou je er een kooksite kunnen plaatsen of een link naar een artikel over kraamkost ofzo… de link maakt in dit geval niet zo veel uit volgens mij

  2. Je kan eigenlijk eender welke link gebruiken, velen doen dan bijvoorbeeld naar de homepage van een tweedehands website, of in dit geval zou je er een kooksite kunnen plaatsen of een link naar een artikel over kraamkost ofzo… de link maakt in dit geval niet zo veel uit volgens mij!

 4. 💜 DANK 💜 DANK 💜 DANK 💜Facebookpagina Sarah Geeft is een GOED DOEL met vrijwilligers voor kinderen van 0 tot 6 jaar te SCHOTEN. Sarah Geeft is geboren op 6/9/2018 naar aanleiding van een OPROEP via Facebook om een vluchtelinge met een tweeling van 2 maanden en een op straat gezette mama met 2 kindjes te helpen. Ik werkte op dat moment als vrijwilliger bij Kind & Gezin. Deze mama’s hadden LETTERLIJK niets. Vele GULLE GEVERS zijn dan in enkele weken tijd spulletjes naar mij thuis komen brengen. Met al deze spulletjes heb ik besloten Sarah Geeft op te richten om nog andere kindjes te kunnen helpen. Ondertussen hebben we 270 kindjes die lid zijn van Sarah Geeft. Onze doelstelling is : milieubewust door recycleren geschonken spullen, sociaal geëngageerd : iedereen is welkom, bruggen bouwen tussen mensen : bezoekers + onze ondertussen 10 vrijwilligers + andere organisaties (klantjes doorverwijzen). Op VRAAG van enkele ZWANGERE klantjes die milieubewust zijn en/of het soms financieel moeilijk hebben kan er bij Sarah Geeft vanaf nu een GEBOORTELIJST gelegd worden. JULLIE INFO HEEFT ONS GEHOLPEN ALS BASIS VOOR ONZE WERKWIJZE, DANK HIERVOOR 🥰💜👶🍀🐣🍼 !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.