Kaartjes sturen, ik ben er fan van. In dit digitale tijdperk wordt het steeds minder gedaan. Aan de ene kant prima, want dat bespaart een hele hoop papier. Anderzijds jammer, want een simpel kaartje om aan iemand te laten weten dat je aan hem denkt is hartverwarmend. Met deze set postkaarten die ik tegenkwam bij de Action, zorg ik voor wat minder afval.

Minder afval met een postkaart

Tot nu toe stuurde ik vooral traditionele kaartjes. Een dubbelgevouwen exemplaar dus. Met een enveloppe. Toen ik onlangs in de Action deze mooie postkaarten zag liggen, ging er een lampje branden.

Met postkaarten verbruik ik één kantje papier in plaats van vier. De postkaarten zitten bovendien in een kartonnen blok waar je ze van af scheurt. Heel weinig verpakking dus. Normaal koop ik een set kaarten die niet alleen allemaal voorzien zijn van een enveloppe, maar ook nog eens per tien in plastic verpakt. Een hele verbetering dus!

Action postkaarten op blok

Er waren verschillende blokken of pads met postkaarten te koop in onze Action, voor prijzen vanaf 0,99 €. Ik koos voor twee blokken met kaarten van 10 op 15 centimeter. De ene heel erg “confetti en unicorns”, de andere wat meer ingetogen. Elke set bevat 12 kaarten om af te scheuren.

Ja maar, het kan nog groener

Dat klopt. In een ideale wereld zou ik mijn kaartjes zelf maken. Van oud papier en karton, of simpelweg van oude kaarten. Lekker upcyclen. Maar eerlijk, daar heb ik nu gewoon geen tijd of energie voor. En dat is oké. Als we alleen maar gaan dromen over onbereikbare idealen, dan verandert er nooit iets.

In elke winkel kan je nadenken over wat je koopt. Kies voor dingen die je nodig hebt en echt gebruikt. Ga voor minder plastic. Denk na over de euro’s die je uitgeeft. Ook bij de Action!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

9 Comments

  1. Ik associeer de action niet met duurzaamheid… naar mijn idee een winkel met niet ethisch geproduceerde spullen die er op gericht is je zo veel mogelijk te laten kopen dat je niet nodig hebt. Mijn kaartjes koop ik bij Waar. Niet in plastic en ik weet dat het fair trade geproduceerd is.

  2. Zelf stuur ik amper fysieke kaartjes; zelfs geen verjaardags- of kerstkaarten. De weinige kaarten die ik krijg, belanden ook vrijwel meteen bij het oud papier, tenzij het een fotokaart of iets dergelijks is. Met de app Touchnote stuur ik weleens een “echt” ansichtkaartje naar een familielid dat geen smartphone of iets dergelijks heeft, maar verder …
    Wat je zegt: het is echt absurd dat kaartjes die je bv. bij de krantenwinkel koopt individueel in plastic verpakt zitten. Voor iemand die vaker kaartjes stuurt, is dit blokje van de Action ideaal! Alleen jammer dat de winkel voor de rest zo gevaarlijk is, haha.

  3. Super leuk dat je kaartjes schrijft. Ik vind het ook nog altijd heel leuk, gewoon even de boodschap dat je aan iemand denkt 🙂 Ook een mooie boodschap dat je laat zien dat je ook al is de keuze misschien niet ‘ perfect duurzaam’ je dit prima kunt doen en er toch bewust over nadenkt!

  4. Oh dat zien er leuke blokken uit! Vind het ook altijd raar dat een kaartje in plastic verpakt zit. Zo’n blok geeft dan inderdaad wel minder afval. Ik stuur eigenlijk niet zo veel kaartjes meer, ook al vind ik het wel leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.