De voorbije zonnige dagen hebben deugd gedaan. Wij doken in de tuin voor een project dat al lang gepland stond: het aanleggen van een border. Deze keer mét onkruidwerende laag. Dat blijkt toch wel nodig. Al doende leert men, zeker? Tijd voor een review. Dit vond manlief van de ecologische Feutriplanta antiworteldoek. Het is zijn mening, ahja, want hij deed het werk. 

Waarom een border aanleggen in de tuin? 

Tot nu toe liep ons gazon gelijk met de rand van de perceelgrens. Maar we hebben ook struiken staan, en bloembollen geplant. Niet zo makkelijk om die niet per ongeluk omver te maaien bij een grasmaaibeurt. Ook niet het meest nette zicht, als grassprieten je mooie plantjes overwoekeren. We wilden dus graag een border aanleggen met schors.

Hoera, de lavendel is weer zichtbaar!

Bonus: ik las ooit dat er minder teken de tuin in komen als je het gras onderbreekt met een ruwer materiaal. Sierschors dus. Ik weet niet of het waar is, maar ik heb logischerwijze een heilige angst voor teken gekregen, dus het uitproberen kan geen kwaad. Een eerder experiment was mooi begonnen, maar kon al gauw het onkruid niet aan. En aan verdelging met chemicaliën doen we uiteraard niet. Bijen en vlinders zijn onze vrienden. 

Ervaring met Feutriplanta van Jardi d’Jo

De oplossing? Een onkruidwerende laag onder de bodembedekker. Ik kende zulke antiworteldoeken vooral als een plastic zeil. Blijkt nu dat er ook een veel fijnere, duurzame variant bestaat: Feutriplanta van Jardi d’Jo. Gemaakt in Frankrijk!

Dit innovatieve onkruidwerende doek voelt aan als een zacht vilt. Het is gemaakt van gerecycleerde plastic flessen en volledig circulair. Verschil met andere onkruidwerende lagen is dat de stof de wortels van planten niet verstikt en het ecosysteem in de bodem niet aantast. Het laat water door en houdt verdamping tegen. Perfect voor de hete zomers van tegenwoordig. Weet je nog, vorig jaar? De ene hittegolf na de andere zorgde dat ons tuintje het hard te verduren had. 

Aanleggen van een border in de tuin: voor en na

De voorbereiding was, zoals zo vaak, het grootste werk. Manlief schepte een laag gras en zand weg van tien centimeter diep. Eenmaal die klus geklaard, was het nog een kwestie van de Feutriplanta uitrollen, gaten snijden voor de planten die al in onze border stonden en het geheel vullen met een laag schors. Dankzij de gronddoek bespaar je trouwens de helft hiervan.

De Feutriplanta was makkelijk snijdbaar, zonder dat er achteraf overal kleine afgerafelde stukjes achterbleven. Een mooi product! Dit onkruiddoek is verkrijgbaar in verschillende maten (wij hadden 10m x 1m) en koop je hier.

Wat vinden jullie van het resultaat?

De rol Feutriplanta werd ons opgestuurd door ecologische webshop Vivaverde. 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

8 Comments

 1. Wat een goede tip weer! Heel toevallig zijn we begonnen met plannen voor een nieuwe voortuin. Ik ga Feutriplanta zeker onthouden. Enne, netjes geworden jullie tuin!

 2. Er zijn eigenlijk nog gemakkelijkere en milieuvriendelijkere manieren (want het blijft natuurlijk een plastiek doek). Ik heb een nieuwe border aangelegd door een stuk gras af te dekken met karton en daarop een dikke laag compost. Het gras en alle wortelonkruiden worden tegen gehouden en je hebt meteen voedzame grond! Een tip tegen onkruid tussen je planten is er voor zorgen dat er geen bodem vrij blijft dus in plaats van af te dekken met schors kan je ook bodembedekkende planten planten. Veel tuinplezier 😉

 3. Het is keinetjes geworden! Ik stel me bij onkruiddoek tegenwoordig de vraag: als dat er een hele tijd ligt (ik spreek over jaren), dan begint dat plastic toch af te breken? En komt dus in de grond terecht? Ik denk veel na over hoe we onze toekomstige tuin kunnen aanleggen en ik ken de harde strijd tegen onkruid, dus ’t is daarmee dat ik al zover ben, maar heb zelf ook geen andere ervaringen ofzo. Dus dan lijkt zo’n ecologischere doek alvast een betere oplossing.

 4. Verder gaand op (die andere 🙂 ) Sofie’s bodembedekkende planten:

  Klaver (bijenplant: klaverhoning weet je wel) en daarbij
  Pompoen: die met zijn grote mannelijke bloemen de bijen naar je tuin leidt.
  En… je kan ze na de zomer opeten of de ganse winter door bewaren wanneer je een lekkere bewaarsoort plant of zaait.

  Warme groet,

  Stef

 5. Verzuurd de grond niet teveel bij de vertering van de boomschors waardoor veel vaste planten, die een neutrale of basische grond willen hebben, het slecht gaan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.