Het is zowat de vaakst gestelde vraag wanneer we gasten rondleiden in onze vernieuwde keuken. Geen microgolf? Hoe doe je dat? De meeste mensen kunnen het zich niet voorstellen, maar leven zonder magnetron is echt goed te doen. En het heeft ook best wat voordelen!

Verbouwingen

Een paar jaar geleden werd ons hele huis verbouwd. Van de originele woning uit de jaren zestig bleven eigenlijk alleen de muren overeind. Heel leuk, want zo konden we alles helemaal naar onze smaak inrichten. De boel werd ook meteen een stuk duurzamer, want we hebben verschillende muren, vloeren, en ook het dak geïsoleerd. Overal werden ramen met dubbele beglazing gestoken.

Het leukst aan de hele verbouwing vond ik het inrichten van de keuken. Prioriteit voor mij was het creëren van kastruimte. En zo komt het dat in onze moderne keuken toch een ding ontbreekt: een microgolfoven. Of ik hem mis? Nee hoor.

Voordelen van leven zonder microgolfoven

Extra kastruimte

Doordat we de ingebouwde magnetron hebben laten vallen, ontstond er heel wat extra ruimte. Een voorraadkamer is hier niet, dus wilde ik in de keuken genoeg plaats voorzien. Zo heb ik naast schuiven voor potten en pannen, borden en bestek ook een voorraadlade. Daarin zitten grote glazen bokalen die we kunnen bijvullen met droge voeding. Ook potten met kikkererwten, tomatenpulp en olijven vinden hier hun plek. Perfect voor overzicht, en dus minder voedselverspilling.

Een groter werkblad

In onze vorige woonst hadden we wel een microgolfoven. Die kregen we tweedehands. Hij stond bovenop de kast, en nam zo een stuk werkblad weg. Dat wilde ik niet meer. De voordelen van de microgolfoven konden hier niet tegen opwegen. Ik ben erg blij met de ruimte die we nu hebben om overzichtelijk te koken. En om af en toe flink op te moeten ruimen als de chaos toch weer de overhand neemt, dat ook.

Minimalisme

Een kritische blik op alle keukenapparatuur deed ons kiezen voor eenvoud. Less is more. Met een simpele elektrische oven, een koel-vriescombinatie en een kookvuur komen we al heel ver. Zonder het te weten waren we bij onze keukeninrichting al aan het minimaliseren, hoe hip!

Minder straling en meer vitamines?

Geruchten doen de ronde dat koken met de microgolfoven eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Er zou straling vrijkomen en de voedingswaarde van producten zou achteruit gaan door de specifieke bereidingswijze. Tja, of het waar is of niet: ook zonder deze zaken zou ik het apparaat aan de kant laten staan.

Minder energieverbruik?

Helaas voor ons: een klassieke bakoven gebruikt meer energie dan een microgolfoven. Toch was het in ons geval niet logisch om een extra apparaat (of een apparaat met beide functies) te kopen. We gebruikten de magnetron helemaal niet zo vaak. Het zou stom zijn om er toch eentje aan te schaffen, gewoon omdat het zogezegd zo hoort.

Zonder microgolf, hoe doe je dat?

Tegenwoordig is het zo normaal om alles in de microgolf te gooien, dat we vergeten zijn dat het niet hoéft. Zo doen wij het:

Opwarmen

Dat kan prima in een pannetje op het vuur. Voordeel is dat zo alles gelijkmatig warm wordt, en veel langer warm blijft. Speciaal hiervoor kochten we een paar kleine steelpannetjes, om kleine hoeveelheden snel op te warmen zonder te veel energie.

Ontdooien

Als we iets uit de vriezer nodig hebben, dan halen we dat er een dag op voorhand uit. De juiste plek om te ontdooien is namelijk in de koelkast. Dat gaat bacteriegroei tegen. Bovendien bespaar je zo ook energie: het ontdooien gaat vanzelf en de koelkast moet minder hard werken om koud te blijven. Win win! Toch iets last minute nodig? Ontdooien of meteen bereiden gaat ook prima in de pan of in de oven.

Kant-en-klare maaltijden

Simpel: zonder microgolf is het al heel wat minder handig om allerlei brol in te slaan. Komen we toch in de verleiding, dan wordt het een pizza in de gewone oven. Of frietjes van de frituur!

Babyvoeding opwarmen

Flesjes melk kunnen prima opgewarmd worden met een flessenwarmer (of au bain marie, in een pannetje). In veel flessenwarmers kan je ook potjes groentenpap opwarmen. Zonder microgolfoven vermijd je ook dat sommige stukken te heet worden voor je kleintje. Voor afgekolfde borstvoeding wordt opwarmen in de magnetron sowieso afgeraden.

Steriliseren

Veel mama’s en papas gebruiken een plastic schaal om babyflessen en spenen te steriliseren in de microgolfoven. Nu hoef ik dat niet zo vaak te doen, met mijn flessen- en tutjesweigeraar. Bovendien is onlangs de richtlijn van Kind & Gezin veranderd. Bij gezonde, voldragen baby’s is gewoon afwassen voldoende. En als het toch nodig is, neem ik de tweedehands elektrische sterilisator die we van mijn schoonzus kregen.

Kersenpitkussentje

Toegegeven, het is niet helemaal hetzelfde. Maar bij pijnlijke buiken of spieren maak ik nu een old school warmwaterkruik klaar. Yep, die bestaan nog steeds!

Zou jij je microgolfoven kunnen missen?

Dit artikel werd gesponsord, en is met evenveel liefde geschreven als altijd.
Foto door Toa Heftiba, Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

11 Comments

  1. Heb laatst gelezen / gezien op televisie (ik weet het niet meer) dat ze onderzocht hebben dat eten opwarmen in een microgolf niet ongezonder is dan eten opnieuw opwarmen op het vuur.
    Dat gezegd zijnde, ik zou het wel moeilijk hebben zonder microgolfoven. Haha. Ik gebruik dat elke dag weleens. Ik stoom er groenten in, warm restjes op, ontdooi dingen, … De kastruimte mis ik niet dus het maakt voor ons ook niet zoveel uit.

  2. Wij hebben jaren geleefd zonder microgolfoven en hebben de nieuwe eigenlijk aangekocht voor Amélie. Als mijn schoonouders komen oppassen (en dat is tweemaal per week) vinden ze het toch eenvoudiger om haar warme maaltijd in de microgolf op te warmen (die heb ik overigens de dag ervoor wel zelf gemaakt 😉)
    Voor alle andere dingen is er inderdaad echt wel een oplossing. En die heb ik in het verleden ook erg vaak toegepast!

  3. Het enige waar ik de magnetron voor gebruik is om het kattenvoer wat op te warmen als het uit de koelkast komt. Dus ik kan ‘m wel missen, maar mijn poezenkinderen niet :-)>

  4. Wij hebben ook geen microgolfoven meer sinds we zijn verhuisd. We gebruikten ‘m zelden. Toen de kinderen klein waren steriliseerde ik er inderdaad flesjes in, en warmde ik er melk in op, maar dat had prima anders gekund. Maar toen stond ‘ie er toch. Het enige wat ik er nu aan mis is dat ik mijn Rocketbook er niet in kan uitwissen (de rocketbook zette je in de microgolf met beker water en dan wist het geschrevene uit). Nu heb ik een correctbook, die veeg ik gewoon zelf uit. De microgolfoven vond ik vooral een veel te groot onding! Blij dat ie er niet meer is.

  5. Toen wij zes jaar geleden naar hier verhuisden, heb ik mijn microgolfoven verkocht. Met in het achterhoofd minimalisme en meer kastruimte in de kleine keuken. In het begin was het even wennen want je moet eraan enken dat diepgevroren eten niet gewoon kan ontdooien, maar de avond voordien al moet uithalen om te laten ontdooien in de koelkast. Eten moet je opwarmen in een pannetje ipv in het doosje waarin het bewaard werd = extra afwas. Maar nu he, nu kan ik me niet voorstellen dat ge met zo’n nutteloos ding uw keuken opvult. Enkel dat kersenpitkussentje… Dat mis ik één keer per maand keihard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.