Co-sleeper in ledikantformaat zelf maken: waarom en hoe wij het deden

co-sleeper in ledikantformaat zelf maken

Dat ik samenslaap met mijn baby, wisten jullie al. Sinds enkele maanden hebben we opnieuw gezelschap van papa, en dat is best gezellig. We liggen nu met zijn drieën in de grote slaapkamer, net zoals in het begin. Met dat verschil dat we nu alle drie slapen. Waarom en hoe zelf een co-sleeper maken? Ik laat zien hoe wij het deden, misschien kan het een inspiratie zijn.

Waarom van bedsharen naar een co-sleeper?

Hoe het eerst was

Verschillende maanden sliep ik met Ella op een grondbed. We deelden een matras die op de grond in de kinderkamer lag. Dat was voor mij de manier om ondanks frequente nachtvoedingen toch wat uurtjes slaap te pakken. Ella kon drinken terwijl ik op mijn zij lag, en zo sliepen we samen verder. Mijn ene arm schermde mijn kussen af en mijn knieën lagen opgetrokken onder haar. Zo kon ze niet verdwalen in het grote bed en lag ze veilig.

Wegrollende baby en eenzame ouders

Waar ze eerst eindeloos kon blijven tutten of op zijn minst met haar neus in de buurt van mijn borst bleef, rolde ze op een gegeven moment steeds vaker van me weg na het drinken. Een half metertje verder sliep ze dan verder. Vlak bij de rand van ons grondbed. Ik lag dus niet meer zo gerust, al was de potentiële val niet zo hoog. Ik zou toch niet willen dat mijn kleine baby in haar slaap plots 20 centimeter lager belandt.

Anderzijds misten manlief en ik elkaar. De avonden zijn kort, de werkweken lang. En ‘s nachts lagen we ook al niet meer samen. Het was gewoon vaak een beetje eenzaam. En koud. Letterlijk.

co-sleeper ledikantformaat zelf maken

Mijn ervaring met een co-sleeper

Twijfels over een co-sleeper

Ik heb lang getwijfeld over het opnieuw invoeren van een co-sleeper:

 • De co-sleeper in wiegformaat was geen succes
 • Ik wisselde telkens van borst door Ella aan mijn andere zijde te leggen. De co-sleeper staat vast aan één kant dus dat zou niet meer kunnen.
 • Zou ik opnieuw kunnen wennen aan de nachtelijke geluiden van mijn man?
 • We hadden al zoveel bedjes geprobeerd dat we inmiddels een vijfling te slapen kunnen leggen
 • Kant-en-klare co-sleepers in ledikantformaat bestaan niet (gat in de markt!). Er komt dus een beetje geklus aan te pas
 • Als het niet lukte was alle moeite voor niks

Waarom de twijfels niet nodig waren

 • Ella heeft altijd al veel ruimte gewild en die blijft ze hebben in de grote co-sleeper
 • Ik heb nu geleerd om ook doorgerold borstvoeding te geven en kan dus nog steeds van borst wisselen
 • Helaas kan ik nog steeds niet slapen met de kleinste geluidjes. Ik grijp dus opnieuw naar de oordoppen. Maar steek er maar één in om alert te blijven
 • We kochten dit bedje tweedehands net zoals bijna alle vorige
 • Dankzij manlief is het klussen gelukt
 • We slapen nu een paar maanden met de nieuwe co-sleeper en zijn niet meer teruggekeerd naar het grondbed. Ik heb iets meer ruimte als Ella wegrolt, heb minder pijn omdat ik wat meer kan bewegen. Maar ik lig wel de hele nacht op dezelfde zij of op mijn rug. Voeden doe ik meestal half in de cosleeper. Als Ella slaapt, sluip ik naar achteren en leg me gemakkelijk(er). Soms lukt het, soms gaat haar mamaradar af en wil ze terug tegen mij plakken. Het blijft dus pittig.

DIY co-sleeper: zo maakten wij een co-sleeper van een ledikant

De basics

Er zijn verschillende manieren om een co-sleeper van een gewoon babybedje te maken. Het komt er op neer dat je:

 • Eén zijde van het babybed weglaat
 • Het babybed verstevigt langs de onderzijde met een balkje om de weggelaten zijde te compenseren
 • Het babybed stevig vastmaakt aan het grote bed
 • De babymatras op gelijke hoogte als het ouderlijk matras laat komen door de bedbodem aan te passen (let op: om uitvallen te voorkomen moet je de poten ophogen zodat er altijd minstens 60 cm zit tussen bodem en bovenrand
 • De matrassen stotend tegen elkaar legt en de spleet met matrasschuim opvult langs de buitenzijde

Zo hebben wij zelf een co-sleeper gemaakt

Ons bed: Ikea Malm bed (de oude, lage versie)

Babybed: Ikea Gulliver

Extra nodig: houten lat van 120 cm (bijgeleverd), spanbanden, schuimrubber op maat van de spleet, bedblocks

1. Zet het babybedje in elkaar volgens de instructies maar minus de zijde die tegen je bed komt

2. Pas met bedblocks de hoogte aan. Dit kwam bij ons niet perfect uit, dus boorde manlief een paar extra gaatjes om de lattenbodem gelijk te krijgen met onze bedkader.

3. Bevestig dwarslat tussen het hoofd- en voeteneinde maar dan langs de onderzijde om te verstevigen.

4. Zet de bedden met spanbanden stevig aan elkaar vast.

5. Leg de babymatras deels op de Malm bedkader zodat er geen spleet meer is.

6. Vul de spleet die ontstaat aan de buitenzijde op met schuimrubber (wij bestelden een stuk op maat online).

7. Trek het babyhoeslaken over de babymatras én de reep schuimrubber.

Dit is hoe wij onze co-sleeper hebben gemaakt. Voor je aan het klussen gaat: ik ben niet verantwoordelijk voor jullie veiligheid, ik deel alleen mijn eigen ervaringen ter inspiratie ;-).

Voor meer info over veilig samen slapen kan je terecht op deze website. En Kiind magazine bracht onlangs een gepimpte Ikea-gebruiksaanwijzing uit. Al heb ik die niet zelf getest, het is misschien een tip.

Deel:

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?