Het heeft lang geduurd voor ik het durfde vragen bij een kleine zelfstandige. Mag ik mijn eigen zakjes en doosjes meenemen om brood of kaas in te laten verpakken? Met mij krijgen velen hetzelfde antwoord: het Voedselagentschap doet daar moeilijk over. Maar is dat zo? Ik zocht het uit. Dit is wat het Voedselagentschap (of Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) zegt over eigen verpakkingen meebrengen naar de winkel.

Een berg afval

Thuiskomen van de bakker of slager met een berg afval, ik ben dat eigenlijk echt wel beu. Brood, pistolets en beleg worden allemaal apart verpakt. Vaak in papier met een plastic laagje, of in plastic bakjes. En dan nog een zakje om alles te transporteren. Waar een herbruikbare boodschappentas of zakjes voor groenten en fruit intussen best wel gangbaar zijn, ligt het voor brood en vlees toch wat moeilijker. Ik trok mijn stoute schoenen aan en stelde gewoon eens de vraag aan de bakker.

Het Voedselagentschap is streng?

Het FAVV staat in voor controles en regelgeving wat betreft hygiëne en veiligheid van het voedsel dat we kopen. Regelmatig lees ik dat klanten die de vraag stellen aan diverse winkeliers, te horen krijgen dat eigen verpakkingen niet mogen van het FAVV. Ook mijn bakker gaf aan dat het vullen van mijn eigen verpakkingen toch moeilijk ligt. Maar waarom kan het dan wel bij grote ketens zoals Colruyt of Carrefour?

Standpunt van het Voedselagentschap over eigen verpakkingen

Simpel: blijkbaar heeft het FAVV geen verbod opgelegd wat betreft eigen bakjes of zakjes.

“Het FAVV staat 100% achter zo’n consumptie met ‘zero waste’, zolang die in overeenstemming blijft met de wet en de consument geen risico loopt.”

Het mag dus gewoon. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar de handelaar op moet letten:

  • De verpakking moet proper zijn
  • De verpakking moet geschikt zijn om voedsel in te bewaren
  • De verpakking moet geschikt zijn voor het doel, bijvoorbeeld als je een warme maaltijd wil meenemen moet je doosje daar bestand tegen zijn
  • De verantwoordelijkheid ligt bij de klant. Als jij ziek wordt omdat je verpakking niet schoon was, is dat jouw eigen schuld.

Het Voedselagentschap merkt nog op: “Uiteraard heeft de bediende van de slagerij, bakkerij, superette, enz. steeds het recht om het gebruik van een verpakking van de consument te weigeren. Het is zelfs zijn plicht erop te wijzen dat het gebruik van deze eigen verpakking de algemene hygiëne in gevaar kan brengen.”

Weigeren of klant is koning?

Mijn bakker zou dus niet in fout zijn als hij mijn potjes liever niet gebruikt. Ik kan me voorstellen, vanuit het punt van de zelfstandige ondernemer, dat hij niet meteen staat te springen om te veranderen. Aan de andere kant wordt de vraag van klanten die hun afvalberg willen verkleinen, steeds groter. De problemen van het klimaat en ons eigen gedrag daarrond zijn een steeds heter topic. Het kan volgens mij dus zelfs heel goede reclame zijn voor een zaak, om zich openlijk te profileren als winkel waar eigen zakjes en bakjes welkom zijn. Naast afval bespaart de ondernemer trouwens op de aankoop van wegwerpverpakkingen. Win-win, toch?

Staat jouw buurtwinkel open voor het gebruik van eigen verpakkingen? Stel gewoon de vraag, en neem desnoods deze infofiche van het Voedselagentschap mee.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

8 Comments

  1. Goed punt zeg! Al kan ik me inderdaad vanuit hygiene oogpunt wel voorstellen dat het niet altijd wenselijk is. Maar goed dat je er bij stilstaat want pffff, wat een afval krijg je mee he. Ik erger me dan vooral aan alle plastic verpakkingen om groente in de supermarkt (weet niet hoe dat in België is, maar in Nederland zit tegenwoordig zoveel apart verpakt, zelfs komkommers, paprika’s etc… :S).

    1. Het schijnt dat het in plastic verpakken van bijvoorbeeld komkommers e.d. er voor zorgt dat de groente langer houdbaar is en dat dit er dus weer voor zorgt dat er minder voedsel wordt weggegooid.

  2. Wat goed dat je je hier in hebt verdiept en niet bij de ‘nee’ bent afgehaakt!! Ik kan me inderdaad voorstellen dat iemand niet op verandering zit te wachten, of misschien bang is vanwege het onbekende, misschien is voor hen ook niet helemaal duidelijk of het nou wel of niet mag etc. Maar hiermee zou dat geen probleem meer moeten zijn. Dank je wel voor de inspiratie! 🙂

  3. Interessant om weten! Wij halen wel eens Nepalees af, en die mensen gebruiken plastic bakjes maar mogen die niet hergebruiken. Daar zouden ze ook nog wat op moeten vinden, want in principe zijn die perfect herbruikbaar, maar blijkbaar is dat ook weer niet hygiënisch. En intussen stapelen die bakjes zich maar op in mijn keuken, want ze weggooien vind ik ook maar zonde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.