Ken je dat beeld van dat zeepaardje met een oorstokje tussen zijn staart geklemd? Die foto staat op mijn netvlies gebrand sinds ik ze voor het eerst zag. Hij toont aan dat we met een serieus probleem zitten. En hoewel enkel wattenstaafjes de lading niet dekken, ben ik wel blij met het toekomstige verbod op dit plastic wegwerpproduct. Toch blijkt het lastig om dan maar helemaal geen vervanger aan te schaffen. Heb jij dat gevoel ook? Bekijk dan zeker de volgende alternatieven eens. Zo kan je plastic wattenstaafjes vermijden!

Is het nodig om je oren te reinigen?

Dokters schreeuwen het al lang van de daken. Eigenlijk doe je meer kwaad dan goed door per se in je oren te willen keuteren. De functie van oorsmeer is net om de oren te reinigen en vuil en dode huidcellen naar buiten te transporteren. Uiteraard mag je de oorschelp wel gewoon wassen, maar uit je gehoorgang blijf je beter weg. Het risico op een afsluitende prop of beschadigd trommelvlies is niet onbestaande.

Onlangs ontsnapte een Brit net aan de dood doordat er een gevaarlijke infectie ontstond in zijn hersenen. De oorzaak? Er was tien jaar geleden een stukje katoen van een oorstaafje achtergebleven. Nogal een extreem voorbeeld, ik weet het, maar ik vond het zo opmerkelijk dat ik het toch wilde delen. De eerlijkheid gebiedt mij echter om te zeggen dat ik zelf ook moeite heb met het volledig negeren van mijn gehoorgang.

plastic wattenstaafjes vermijden

Plastic wattenstaafjes vermijden voor beginners

Sommige mensen kunnen dus (nog) niet zonder. Of willen niet. Oren buiten beschouwing gelaten: zo’n staafje is nu eenmaal ideaal om gemorste make-up weg te stippen van onder je wimperrand. Of ben ik de enige die áltijd net moet niezen als ik mascara heb aangebracht? Het kan dus zijn dat je gehecht bent aan je wattenstaafje. Kies in dat geval op zijn minst voor bio-afbreekbare stokjes zoals deze. Ze bestaan uit bamboe of karton en de watjes zijn van biologisch katoen. Ook gespot: een soort wasbaar siliconen exemplaar. Ik heb geen link, want de ervaringen die erbij stonden waren niet heel positief.

Een alternatief voor oorstokjes voor gevorderden

Doe je het liever meteen goed? Dan is een oorlepeltje iets voor jou. Met de bamboe Oriculi van Lamazuna maak je je oor schoon zonder oorsmeer dieper de gehoorgang in te duwen. Ook nog eens gezonder dus.

oriculi oorlepel duurzaam alternatief voor wattenstaafjes of oorstokjes

Toegegeven, ik moet nog steeds een klein drempeltje over om dit stokje echt op te nemen in mijn badkamerroutine. Het helpt wel dat ieder gezinslid zijn eigen kleurtje heeft. Toch nog eens een kans geven, dus. En voor die mislukte panda-ogen zijn er nog altijd wattenschijfjes. Wasbare zoals deze hè, ahja!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Ik heb de plastieken ook al vervangen. Ik probeer niet in mijn gehoorgang te komen maar enkel de oorschelp uit te kuisen, want inderdaad ge leest zoveel over verstopte gehoorgangen. Ze helemaal afschaffen daar ben ik dus nog niet klaar voor 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.