Een tijdje geleden liet ik via een sneak peek al een deel van onze geboortetraktaties zien. Als duurzaam alternatief voor de traditionele suikerbonen, werd een deel daarvan vervangen door gepersonaliseerde ecologische theebuiltjes van VeryTastea. Toen hielden we de naam van onze dochter en de presentatie van geboortekaartjes, suikerbonen en andere traktaties nog geheim, maar vandaag laat ik je het totaalplaatje graag zien. Dit waren onze duurzame geboortetraktaties! 

Waarom toch nog suikerbonen? 

Terwijl in Nederland massaal beschuit met muisjes worden aangesleept bij de geboorte van een kind, zijn de Belgen eerder van het uitdelen van zakjes of doosjes suikerbonen. De laatste jaren worden er (misschien wel mede dankzij Pinterest) heel wat originele alternatieven bedacht, gaande van miniplantjes (vind ik supertof!), over allerlei kleine cadeautjes en gadgets (persoonlijk minder mijn ding) tot gepersonaliseerde kunstwerkjes gevuld met snoep, thee of gepofte rijst. 

Genoeg creatieve uitwerkingen mogelijk, maar wij kozen in eerste instantie toch liever voor de traditionele aanpak. Volgens mijn oma brengen suikerbonen namelijk geluk voor het kindje. Omdat ik andere familietradities, zoals dopen, al liet vallen, wilde ik deze gewoonte toch graag in ere houden. 

Tradities goed en wel, maar wij willen het dan wel weer aanpakken op een duurzame manier. Geen dure prullen die meestal toch maar in de kast belanden. Geen honderdtal plastic verpakkingen die de afvalberg weer vergroten. Maar wat dan wel? 

Onze duurzame aanpak van doopsuiker 

Een deel van de oplossing kwam er door het aanbod van Corry. We kregen enkele setjes duurzame, gepersonaliseerde thee om te laten zien op mijn blog. Niet al onze traktaties zouden dus bestaan uit suikerbonen, maar het merendeel wel. Ik heb allerlei opties uitgezocht om dat ook echt ecologisch en fair aan te pakken, zoals het gebruiken van Fair Trade chocolade, duurzaam geproduceerde verpakkingsmaterialen en houten labeltjes. (Tip: voor faire inspiratie, check ook deze website)

Helaas reikt ons budget ook maar tot een bepaalde lengte, en dus kwam ik telkens terug bij de meest eenvoudige optie: traditionele suikerbonen, maar dan zo ecologisch mogelijk verpakt. In plaats van plastic zakjes of doosjes kozen we voor natuurlijke, recycleerbare materialen. We maakten een mix van papieren kraftzakjes, pergamijnpapier en herbruikbare glazen potjes met een deksel van kurk. Voor de chocoladeconfetti gebruikte ik kleine organzazakjes die we nog op zolder hadden liggen van de trouwvoorbereidingen. De labels zouden niet ontworpen worden als sticker (want dan hadden ze een plastic laagje), maar drukten we zelf af op stevig FSC-papier. Er kwam geen lijm aan te pas: voor de bevestiging kozen we voor houten wasknijpertjes. 

Om het geheel mooi uit te stallen, kocht ik geen dure presentatiekast die we daarna nooit meer zouden gebruiken. De keuze viel op een rekje dat achteraf perfect in ons interieur gebruikt kon worden, aangevuld met mandjes die we toch al in huis hadden. 

Ecologische geboortetraktaties: het eindresultaat 

Dit was dus het resultaat! Ik ben er blij mee, wat vinden jullie? 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

10 Comments

  1. Prachtig! En goed bedacht, allemaal!
    Wij kozen ook voor houten kistjes als presentatie, die kunnen we nu nog gebruiken. Ik moet er eigenlijk dringend eens een plekje voor zoeken. We negeren even dat Juliette deze week al drie wordt 🙂

  2. Leuk gedaan. Wij kozen voor glazen potjes met suikerbonen of (door de meter gemaakte) vegan chocopasta. Ik hoop dat de glazen potjes een tweede leven krijgen als ze leeg zijn! Als presentatie stond alles op een mooi dienblad dat we nu nog gebruiken.

  3. Voor onze trouw (ja wij hebben nu eenmaal geen kinderen :-D) heb ik heel bewust voor glazen potjes gekozen (hoewel met een plastic dekseltje maar ge kunt niet alles hebben) van bij Ikea die we gevuld hebben met snoepjes. Hopelijk hebben mensen die opnieuw kunnen gebruiken; ik vind ze alleszins handig voor bijvoorbeeld kruiden of haarspeldjes in te bewaren.

  4. Leuk gedaan zeg. Zo maak je een traditie toch op een eenvoudige manier ook duurzaam 🙂
    Wij kozen toch niet voor suikerbonen. Alle tradities overboord hier… Het werden glazen potjes met confituur en choco. De versiering deed ik helemaal zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.