Sinds we een tuintje hebben, geniet ik nog meer van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Ik verbaas me er telkens weer over hoeveel verschillende soorten dieren en insecten op dit kleine stukje grond te vinden zijn. We kregen naast vogels zelfs al bezoek van kikkers en salamanders! Ik kijk er al naar uit om Ella later te betrekken bij al dit moois. Samen vetbollen voor de meesjes knutselen, onze laarzen aantrekken en ze gaan ophangen in een witgesneeuwde tuin. Maar wist je dat dat ook perfect kan in de zomer? Deze zes dingen wist ik nog niet over vogels voederen in de tuin. 

1. Vogels helpen begint bij de inrichting van je tuin 

Bijen- en vlindervriendelijke planten kent iedereen. Maar wist je dat je ook vogels kan helpen met de manier waarop je je tuin inricht? Planten die insecten lokken zorgen daarmee automatisch ook voor wat extra hapjes. Het sproeien van het gazon (met regenwater uiteraard, extra drinkwaterverspilling hoeft nu ook weer niet!) lokt regenwormen naar de oppervlakte. En bessenstruiken, daar zijn zowat alle vogels dol op. 

2. Bijvoederen kan ook nuttig zijn in de zomer

Ik moet eerlijk toegeven dat het er bij ons ook ingebakken zat: vogels voeren doe je vooral in de winter, als het vriest dat het kraakt. Toch is het ook in andere seizoenen nuttig om ze te helpen. Doordat onze omgeving steeds meer bebouwd raakt, hebben tuinvogels het ook in de zomer soms lastig om voldoende natuurlijk voedsel te vinden. En juist in de zomer zijn er extra veel vogels: in mei leggen ze namelijk allemaal een ei, zo gaat het spreekwoord, toch?

3. Varieer en lok verschillende soorten

Het succes van een voedselplek hangt af van de vogelsoort. Sommige vogels eten van nature op de grond, anderen klimmen liever op een boomstam om voedsel te zoeken. Sinds wij niet alleen meer voedsel aanbieden op de voedertafel, maar ook zaad strooien in het gras, komen er ook andere vogelsoorten onze tuin verkennen. Hele groepen vinkjes, bijvoorbeeld. Nu ze wat groter is, merkt Ella ze ook op. Superleuk om te zien!

4. Verschillende seizoenen vragen verschillend voedsel

Wat wij vroeger dus altijd deden, was de typische vetbollen hangen, om de koude winter door te komen. Een goed begin, want vogels hebben vooral in de wintermaanden vetrijk voedsel nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Hun behoeftes evolueren echter mee met de seizoenen. Vanaf de lente gaan mama en papa vogel aan de slag met het bouwen van een nest en het grootbrengen van de jongen, en hebben ze vooral eiwit- en kalkrijk voedsel nodig. Vogelvoer dat aangevuld is met meelwormen en schelpengrit bijvoorbeeld, is dan nuttig.

5. Vetbollen met een plastic netje kunnen dodelijk zijn

Ik haalde het al eens aan in dit artikel over vogels voederen zonder afval, maar plastic netjes zijn nooit een goed idee. Niet alleen belanden de netjes maar al te vaak in de natuur als ze leeg zijn, vogels kunnen ook verstrikt raken in de mazen en sterven. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven, zoals herbruikbare metalen houders.

6. Zet jouw nestkast al in de herfst op de kaart 

Hang jij een nestkastje op als het broedseizoen van start gaat? Dan ben je eigenlijk al te laat. Voorzie vogels al in de herfst van een huisje: in de winter is het de perfecte schuilplaats tegen kou, wind en neerslag. Doordat dit veilige plekje nu op de kaart staat, is de kans veel groter dat er in het voorjaar ook een nest in gebouwd wordt.

Tip: wil jij ook eenvoudig je steentje bijdragen aan de biodiversiteit in je buurt? In de webshop van Vivara vind je alles voor een diervriendelijke tuin, en natuurlijk ook vogelvoer. Met je aankoop steun je meteen Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen. 

Foto: Alessandro Ranzo, Unsplash
Dit artikel is een samenwerking.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

3 Comments

  1. Wat een leuk artikel! Ik kan ook zo genieten van de verschillende vogels in onze tuin. We hebben één nestkastje hangen en sinds kort ook een insectenhotel. Regelmatig hebben we ook een merelnestje in de tuin, vorig jaar zelfs drie keer. Echt super leuk om dat te volgen.

  2. ik maak mijn tuin vogelvriendelijk maar mijn buurvrouw doet er alles aan om ze te verjagen hoe kan ik dat voorkomen waar vroeger een boom was om eten in te hangen is nu ee schuting geplaats hoe kan ik de vogels terug laten kommen rt waren zoveel meesjes en mussen in de tuin nu nog amper een

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.