Het is nu ongeveer een jaar geleden dat we de strijd met het babybed hebben opgegeven. Sinds Ella dicht bij mij slaapt, hebben we allemaal meer rust. Wat begon als bedsharen, is nu geëvolueerd naar samenslapen met een grote co-sleeper. Hoe je die zelf maakt voor thuis, liet ik al zien. Maar hoe zit het dan op verplaatsing? Dit is hoe wij het samenslapen op vakantie hebben aangepakt.

Veilig samen slapen met je baby op vakantie

Waar ik geen zin in had? Op vakantie opnieuw beginnen klooien met een babybed. Onze dochter is er met geen stokken in te krijgen, en het toch proberen resulteert altijd in drama en stress voor ons beide. Thuis hebben we onze eigen manier van slapen gevonden. Waarom zouden we dat op verplaatsing plots veranderen? Het probleem is dat wij de veiligheidsrichtlijnen van McKenna volgen. We leggen Ella dus niet tussen ons in. Maar haar aan de buitenkant van eender welk bed leggen, kan ook niet. Dan zou ze er gewoon uit vallen. Ik moest dus een oplossing zoeken, want de co-sleeper past natuurlijk niet in onze reisbagage.

Wat voor bestemming

Afhankelijk van de reisbestemming, is het op vakantie toch een beetje roeien met de riemen die je hebt. Samen slapen in een tent is bijvoorbeeld heel anders dan in een bed en breakfast. Wij hadden twee overnachtingen op hotel, plus zeven in een vakantiewoning voor de boeg. De vraag was: wat voor bed zouden we krijgen, en viel dat veilig aan te passen naar een slaapplek voor drie?

Samen slapen met je baby op vakantie
Het kussen scherm ik af met mijn arm

Veel ruimte? Een grondbed

Deze keer selecteerde ik de hotelkamers met één prioriteit: genoeg ruimte. De veiligste optie om samen te slapen met kruipertjes is namelijk een grondbed. Dat is een mooi woord voor matrassen op de grond. Als je kindje uit bed rolt, is de val tenminste niet zo hoog.

Te weinig plaats? Een bedhek

Voor het geval we toch niet de mogelijkheid hadden om de kamer te verbouwen, kocht ik een bedhek. Hoewel een houten exemplaar het meest veilig is, werd het er eentje van gaas. Het moest namelijk compact genoeg kunnen worden opgeborgen in de autokoffer. De meeste bedhekjes zijn omwille van hun hoogte enkel bedoeld tegen uitrollen. Het kan geen spijlenbedje of co-sleeperledikant vervangen. Soms kan het niet anders, en ook al vond ik dit redelijk hoge en brede hekje, ik was me ervan bewust dat ik extra alert zou moeten zijn. Je weet nooit of je uk tijdens je slaap beslist om over de bedrand te klimmen.

Samen slapen met ons kind op vakantie: zo deden wij het

De bedden in onze hotelkamers waren boxsprings. Ik boekte telkens een kamer van ongeveer 22 vierkante meter en het was dan ook makkelijk om de matrassen op de grond te leggen. Extra ruimte vond Jense in een apart eenpersoonsbed of op de slaapbank. We hebben het één nacht geprobeerd, met z’n drie op een tweepersoonsmatras, maar dat was toch minder comfortabel. Zo klein is Ella ook niet meer ;-).

Rommel op doorreis hoort erbij 😉

Het bedhek hebben we dankzij de vele ruimte deze keer niet nodig gehad. Over de slaapervaring daarmee kan ik dus niets zeggen. Het opbouwen en opvouwen tot een compact pakket ging eenvoudig en snel. Dat hadden we op voorhand al eens getest. Nodeloos, zo bleek. Toch heb ik van de aankoop geen spijt. Het gaf me gemoedsrust om nog een plan B achter de hand te hebben.

Veilig samen slapen op vakantie: extra benodigdheden

In een ruimte die er niet op voorzien is, is het aangewezen om te letten op dingen die thuis niet zo’n probleem zijn. Wij namen tape en spanbandjes mee. Handig voor als we bedden aan elkaar vast moesten maken, of losliggende elektrische snoeren of stopcontacten in de buurt van ons grondbed zouden tegenkomen.

Om ongelukken met donsdekens te vermijden, nam ik ook mijn eigen ongevulde deken van thuis mee.

Wij hebben door wat gesleep met meubels (met dank aan Jense) op vakantie net zo geslapen als thuis. Ella als een roosje (dat regelmatig komt bijtanken), mama iets minder. 😉

Oh ja: uiteraard behandelden we alles met respect en voorzichtigheid. Terug naar huis? Alles netjes op zijn plek. Vanzelfsprekend!

Meer informatie over veilig samen slapen op reis vind je hier.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.