Toen Ella net geboren was, hebben we er bewust voor gekozen om niet op vakantie te gaan. Die reis planden we enthousiast voor het volgende jaar. Dan zou ze al groter zijn, en het reizen veel makkelijker. Toen de vakantie dichterbij kwam, had ik daar toch mijn twijfels bij. Hoe ouder ze wordt, hoe meer onze dochter protesteert in haar autostoel. Ik vroeg jullie om raad op Instagram en deze tips voor reizen met een peuter in de auto waren het populairst. Hoe ze in de praktijk uitdraaiden, dat lees je ook.

‘s Nachts rijden

Verschillende keren kwam deze suggestie voorbij. Ik kan me voorstellen dat het ‘s nachts een stuk rustiger is in de auto, en makkelijker voor je kindje om in slaap te vallen. Toch kiezen wij er voor om toch overdag te rijden. Iedereen beslist dit voor zichzelf, maar wij kennen onszelf en nemen het risico niet om per ongeluk in te dommelen achter het stuur. Daarvoor is ons slaaptekort echt te groot, en het energiepeil te laag. In ons geval zou dit dus geen veilige keuze zijn.

Getest: nee, niet voor ons!

De iPad

Met stip de populairste aanrader was de tablet. Zelf had ik al het plan om wat afleveringen van Nijntje op de iPad te zetten. Dat is thuis ook onze ultieme oplossing voor crisismomenten. Een vriendin gaf me de tip om ook eens naar (educatieve, peutervriendelijke) spelletjes te kijken. We hebben dus beslist om mijn oude iPad in te richten voor Ella. Een stevige hoes is alvast besteld. Ik blijf me verbazen over al mijn oude voornemens die stuk voor stuk sneuvelen nu ik écht mama ben, haha.

Getest: ja! De iPad bleek onze redder in nood. Met name deze filmpjes van Netflix konden ons meisje boeien: Nijntje, Word Party en If I Were An Animal. Qua spelletjes was alleen de Kids Piano interessant genoeg voor Ella.

Stoppen en stoom aflaten

Stoppen om de twee uur, dat is een vaste gewoonte tijdens onze roadtrips. Zeker ook met kinderen is vaak stoppen geen overbodige luxe. Neem de tijd om ze te laten bewegen en stoom af te laten. Een speeltuin opzoeken, picknicken, even een balletje trappen of een drankje halen in de winkel. Tegenwoordig zijn snelwegparkings vaak mooi ingericht en is er voor kinderen altijd wel iets te beleven.

Getest: ja. Vooral als er een speeltuin was waren we blij. Op de terugrit was het zo’n 40 graden en waren de stops echt niet leuk.

Cadeautjes

Toen wij klein waren had mijn mama tijdens de rit naar het zuiden steevast een zak met cadeautjes aan haar voeten liggen. Ze pakte allerlei kleinigheden in om ons bezig te houden. Als de nood hoog was, mochten we een pakje openmaken. Ik ben van plan om deze traditie op te pikken en heb al een paar tweedehands verrassingen op de kop getikt. Maar evengoed ligt er een oude portefeuille en het deksel van een yoghurtpotje klaar. Het hoeft niet altijd speciaal te zijn om interessant te zijn. Het cadeaupapier van bij Ella’s verjaardagsfeestje ga ik hergebruiken. Ik hoop dat het uitpakken alleen al haar wat kan afleiden.

Getest: ja. Helaas stopte Ella het papier in haar mond, daar is ze toch nog net te jong voor. De nieuwe speeltjes waren eventjes leuk, maar bij de echte zeur- en crisismomenten sloeg ze alles uit mijn handen.

Luisterboeken of kinderliedjes

Nog reisherinneringen voor mij: de liedjes van Samson & Gert die door de boxen klonken. Afgewisseld met grappige verhaaltjes op cassettes van Sesamstraat (en later de luisterboeken van Harry Potter) waren ze de perfecte soundtrack voor een lange rit. Of dat vonden wij als kinderen, tenminste ;-).

Getest: ja. De liedjes van Nijntje waren telkens een hit. Luisterboeken van Dikkie Dik (te vinden op Spotify), daarvoor is ze duidelijk nog niet rijp.

Wat ons het meeste hielp

  • Mee achteraan zitten
  • Filmpjes op de iPad
  • Favoriete liedjes op repeat
  • De tijd nemen om te stoppen
  • Toen niks meer werkte: kleine stukjes crackers uit mijn hand laten nemen. Tja, ze eet nu eenmaal graag kruimels, die gekke meid van ons

Heb jij nog tips voor reizen met kleine kinderen?

Foto: Carl Figuracion, Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

    1. Ohh ja die stond op mijn lijstje maar heb ik niet zo snel tweedehands kunnen vinden. En die in de winkel waren heeeel groooot. Ik hou mijn ogen open voor volgend jaar 🙂 Goeie tip, Dankje!

  1. Nee geen nieuwe tips helaas. ’s Nachts rijden hebben wij één keer gedaan. Niemand sliep, dus ook de kinderen niet. Was dus niet voor herhaling vatbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.