Het hooikoortsseizoen is al een hele tijd bezig, dat is hier in huis te merken. Met schaamrood op de wangen moet ik toegeven dat er op onze keukenkast nog steeds een doos tissues staat. Terwijl de alternatieven voor wegwerpzakdoeken zo voor de hand liggen. Ecologische zakdoekjes die afval besparen, het bestaat natuurlijk al lang!

Waarom wegwerpzakdoekjes?

Goede vraag. Zoals bij zoveel dingen ging het er in grootmoeders tijd een stuk groener aan toe. Of toch wat single use spullen betreft. Zoals steeds is wegwerpzakdoeken gebruiken een gewoonte die er is ingeslopen. Het is natuurlijk makkelijk om ze niet te hoeven wassen, hoewel het eigenlijk echt amper moeite kost om stoffen zakdoekjes mee in de wasmachine te gooien.

Als je ziek bent, kan het eventueel een argument zijn om die snotvodden weg te gooien: de combinatie van een zakdoek in je broekzak (lees: warme, vochtige omgeving) en ziektekiemen is misschien niet de beste. Of als je zo’n loopneus hebt dat de zakdoeken niet aan te slepen zijn, mja, eventueel. Maar bij niet zieke neuzen zo’n hele zakdoek verspillen om één keer je neus aan af te vegen is eigenlijk absurd.

De voordelen van een herbruikbare zakdoek

Een stoffen zakdoek, daar word je vrolijk van. Als je je uitleeft met leuke printjes, tenminste. Het is ook liever voor de huid. Ik ben zeker dat ik niet de enige ben met droge, ruwe, rode neusvleugels als ik te vaak een papieren zakdoek heb gebruikt. Herbruikbaar is bovendien goedkoper. Ik heb nog steeds zakdoekjes uit mijn kindertijd. Mini formaatjes, met Bambi erop. Ik ben nu 31 en kan ze stilaan doorgeven aan mijn dochter. Van een goede investering gesproken! En oh ja, het bespaart dus afval.

Duurzaam voor beginners: Ecologische wegwerpzakdoeken kopen

Kies je toch voor wegwerp? Dan kan ik je de iets groenere variant aanbevelen. Er bestaan gerecycleerde papieren zakdoeken zoals deze, in een doos bedrukt met plantaardige inkt. Of kijk eens naar het merk Cheeky Panda. Die gebruiken afval van bamboeplanten, daar komen geen bomen aan te pas.

Groener voor gevorderden: Stoffen zakdoeken kopen

Ik heb er al jaren geen hoeven te kopen, maar volgens mij vind je ze overal, bij een grote supermarkt, een kledingwinkel of online. Als Klein Spook consulent kan ik natuurlijk ook gewoon deze leukerds aanraden ;-). Helemaal Belgisch! Ze staan alvast op mijn verlanglijstje.

Welke zakdoek gebruik jij het liefst?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

6 Comments

  1. Ik vind het grappig dat stoffen zakdoeken een ding zijn. Voor mij is dat echt een no brainer. Wij hebben thuis nooit papieren zakdoeken gehad en ik snuit ook helemaal niet graag in een papieren zakdoek dus ik heb altijd een of meerdere stoffen zakdoeken bij 🙂
    Wel fijn om te lezen dat er ook groenere alternatieven zijn voor papieren zakdoekjes!

  2. In de winter gebruiken we wel stoffen zakdoeken, maar door het jaar heen ook wel tissues. Ik las eens dat al met al tissues duurzamer zijn dan zakdoeken wegens het productieproces. Dat zal best, maar de stoffen zakdoeken zijn hier van gerecyclede kleding dus dat lijkt me alsnog duurzamer. We zouden het meer moeten gebruiken, ik neem het mij opnieuw voor!

  3. Wij gebruiken ze beide. Thuis eigenlijk altijd stoffen zakdoeken want die zijn nou eenmaal fijner voor je neus. Nooit over nagedacht dat dat eigenlijk ook veel milieubewuster is, grappig. Onderweg heb ik wel altijd een pakje papieren zakdoekjes in mijn tas zitten. Handig voor van alles en nog wat maar ik ga vanaf nu toch proberen om er wat zuiniger mee om te springen.

  4. Ik gebruik al enkele jaren terug stoffen zakdoeken. Al zijn ze moeilijk te vinden; in de Hema had ik keuze tussen twee motiefjes (roze voor de vrouwen en wit met grijs voor de mannen… serieus). Als ik verkouden ben, haal ik wél nog de Kleenex met balsem boven want van die stoffen zakdoeken gaat mijn neus volledig openliggen… En ze zeggen dat het bij hooikoorts ook beter is om wegwerpzakdoekjes te gebruiken, omdat de pollen (of whatever dat de allergische reactie veroorzaakt) anders in die zakdoek zit en ge het dus enkel erg maakt voor uzelf. Maar ik denk dan, ja vroeger hadden ze geen papieren zakdoekjes en toen ging het ook, weet je. Ik ben blij dat ik ook het lief heb kunnen converteren naar stoffen zakdoeken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.