Het is alweer meer dan twee maanden geleden (hoe dan?), maar onze meid vierde haar eerste verjaardag. Daar hoorde natuurlijk een feest bij. Net als bij haar babyborrel was het flink puffen en zweten geblazen. Een verslag van deze mijlpaal, samen met tips voor een zero waste verjaardagsfeest.

Versiering

Slingers

Ballonnen? Die hebben we niet gemist. Bij een verjaardag horen voor ons vooral veel slingers. We hebben nog enkele plastic vlaggetjes liggen die al jaren meegaan, maar vorig jaar kocht ik een stoffen vlaggenlijn. Nog steviger, en eigenlijk ook veel mooier. Wil je het nog duurzamer aanpakken? Pak dan je knutselspullen erbij en maak zelf vlaggetjes van oude kleding of restjes stof. Zelfs kranten en magazines kunnen door een creatieveling vast omgetoverd worden in stijlvolle decoratie.

Tafeldecoratie

Een ouderwets tafelkleed in plaats van wegwerppapier? Check. Wat servetten betreft moet ik toegeven dat we nog vastzitten in het papieren tijdperk. Tijd om eens stoffen exemplaren op ons verlanglijstje te zetten. De tafel werd feestelijk aangekleed met simpele glazen vaasjes (lege bokalen kan ook!), gevuld met wat bloemen uit de tuin. Wist je dat veel kruiden ook supermooi zijn als je ze tot bloei laat komen? Bijen zijn dol op deze bloemetjes van salie en bieslook.

Eten en drinken

Plastic flessen frisdrank komen bewust niet meer in huis. We investeerden vorig jaar in enkele grote glazen tapbokalen. Perfect om zelf drankjes te maken met water van de kraan. Iedereen praatte heel positief over onze zelfgemaakte fruitwaters en de citroenlimonade was een hit.

Ook zero waste snoepen kan in theorie perfect. Wij deden ons best, maar perfect afvalvrij was het eten niet. De taart kwam van de supermarkt en zat in een plastic doos. Intussen weten we dat we bij onze bakker terecht kunnen met eigen verpakkingen, dus dat is een alternatief voor volgende keer. Jense bakte ook zelf cake, waarvan de ingrediënten verpakt waren in papier en karton. Nog een optie zou zijn om ze in te slaan bij de verpakkingsvrije winkel. Ik zou het fantastisch vinden als er eentje dichterbij huis was.

Cadeautjes op een lijstje

Wat cadeautjes betreft, gaven we meteen bij de uitnodiging mee dat Ella’s verlanglijstje nog steeds open staat. Haar zelfgemaakte geboortelijst doet nu dienst voor alle verdere feesten. Ik zorg ervoor dat alles up to date blijft, en de familie moet hun hoofd niet breken over wat ze kunnen schenken. Bovendien vermijden we met een lijstje dubbele aankopen of dingen die Ella minder interesseren. Zonde, als dingen in de kast blijven liggen, toch? Tip: ik zag ook onlangs de website Lijstjestijd om zelf lijstjes op te maken. Ziet er tof uit, maar ik heb het nog niet uitgetest.

Wij zijn overigens ook blij met tweedehands spulletjes. En nuttige dingen worden ook goed gebruikt. Zo kreeg Ella van mijn ouders een tweedehands loopwagen van duurzame speelgoedmerk Plantoys. Mijn schoonouders zorgden dan weer dat we binnenkort haar eerste stapschoentjes kunnen aanschaffen.

Meegroeiende verjaardagskroon

Een verjaardagskroon is ook een echte traditie. Eigenlijk wilde ik er eentje maken van vilt. Het nummertje vooraan zou ik dan met klittenband bevestigen zodat de kroon herbruikbaar was. Helaas kwam dat idee te laat. Voor nu kocht ik bij Pipoos dus een stevige kroon van een soort schuimrubber. Enkel versieren, dat was makkelijk. Volgens mij kan ook deze nog een paar rondjes mee, dankzij de verstelbare omtrek. En die kroon uit vilt, die komt er nog wel.

Zo was het en zo zal het zijn

Iedereen zingt van lang zal ze leven terwijl een taart met kaarsjes plechtig aan tafel wordt gedragen. Enkele gasten durven niet luider dan een bescheiden volume terwijl opa iedereen nietsvermoedend overstemt met zijn enthousiast gebulder. Met bolle wangetjes blaast de jarige naast kaarsjes, ook wat speeksel op de taart. De verjaardagskroon zakt een beetje scheef als er enthousiast in de handjes wordt geklapt. Zo was het en zo zal het zijn. Hieperdepiep, hoeraaa!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

11 Comments

  1. Proficiat! Ik heb nog wel tenminste 1 zelfgemaakte kroon liggen met diverse vilten cijfers die met klittenband bevestigd worden. Die mag je hebben hoor, onze jongens zijn er nu te groot voor. Ik denk dat ik ‘m voor een 2e of 3e verjaardag maakte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.