Bekentenis: ons huis zou kunnen doorgaan voor een lokale Ikea-showroom. We zijn best wel fan van de stijl, en dankzij ons ene inkomen ook van de prijzen. Misschien niet helemaal groen, want gericht op massaconsumptie, maar impulsaankopen vermijden we. We doen intussen dan ook al een jaar of negen met onze eerste meubels. Af en toe komt daar een nieuw stuk bij. Stiekem vind ik het namelijk heel erg leuk om de collecties te blijven volgen. En ik ben blij om te zien dat ook een mainstream speler als Ikea steeds meer aandacht besteed aan duurzame vernieuwingen. In deze post deel ik mijn groene favorieten voor het nieuwe seizoen!

Waarom een digitale folder? 

Vroeger vond ik het een feestje om de laatste catalogus van Ikea in de brievenbus te vinden, maar sinds ik besliste om hopen papier te gaan besparen met een antireclamesticker, check ik hem online. Dat kan heel makkelijk via een site of app zoals Kimbino, die alle reclamefolders digitaal verzamelt. Eigenlijk is dat een kleine groene stap met een grote impact, want eerlijk, de meeste reclame gaat toch meteen de vuilbak in?

Ik vond het dan ook top om te lezen dat Ikea Nederland dit jaar een test doet waarbij de folders niet meer automatisch verspreid worden doorheen het hele land. In de plaats daarvan worden klanten aangespoord om digitaal inspiratie op te doen. Voor de verzamelaars is een beperkt aantal gedrukte exemplaren te vinden in de winkels. Op is op! Stel je voor wat een stapels papier er zo bespaard worden. 

Mijn 5 groene favorieten uit de Ikea catalogus

Smaken veranderen doorheen de jaren, en als ik opnieuw mocht beginnen, zou ik nu waarschijnlijk hele andere meubels kiezen dan toen we pas gingen samenwonen. Voor mij geen reden om dan maar alles de deur uit te gooien, dat zou zonde zijn en helemaal niet duurzaam. Ik kies er dan liever voor om af en toe de boel op te frissen met een nieuw accessoire of meubelstuk dat nog ontbrak. En anders dan vroeger, probeer ik nu te letten op groenere keuzes. Mijn favorieten uit de Ikea folder voor 2020!

1 Herbruikbare netjes voor groenten en fruit 

Yes, ook bij Ikea hebben ze nu fijne netjes om zero waste boodschappen te doen! De Kungsfors netjes zitten per twee verpakt en zijn perfect voor losse groenten en fruit. 

2 Voorraadpotten uit glas 

Glazen bewaarbakjes. Wij kochten er jaren geleden ergens anders, om komaf te maken met onze verzameling plastic potjes. Stevig, geven geen vervelende plasticsmaak af. Enige nadeel, ze kunnen wel in de vriezer, maar niet in de oven. Die van Ikea 365+ mogen dat wél. Als onze potjes ooit verslijten, wil ik dus deze multifunctionele voorraadpotten. Ideaal voor het besparen van zoveel mogelijk afwas. 

3 Deken geverfd met afval 

De Jofrid plaid is een dekentje dat zijn kleur heeft gekregen van restproducten uit de landbouw. Geverfd met plantaardig afval dus, zoals bladeren en plantenstelen. In plaats van chemische verf kan dat wel tellen qua duurzame vernieuwing, vind ik. Leuk idee! 

4 Zuignappen in de badkamer 

Onlangs zijn wij overgestapt naar vaste blokken zeep voor in de douche. Ik was op voorhand nogal sceptisch over een systeem met zuignappen, maar het zeepbakje van Tisken blijft écht hangen. Ze hebben ook haken waaraan je bijvoorbeeld een zakje met je shampoobar kan ophangen. Toch liever vloeibare douchegel? Hervullen vanuit een grote verpakking kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld in een Ekoln zeeppompje. 

5 Schapenvachtje, anyone? 

Het wordt af en toe al herfstig en zo’n typisch schapenvelleke op je favoriete leesplekje heeft dan wel iets knus. Gelukkig bestaat dat ook in nepvorm, en de Toftlund variant gemaakt van gerecycleerde petflessen klinkt al helemààl goed. 

6 Zero waste in de keuken 

Mooie voorraadpotten om naar de verpakkingsvrije winkel te gaan, een waterkan of drinkfles om kraanwater te tappen, bordjes voor kinderen en volwassenen uit plantaardige kunststof: eigenlijk is er veel mogelijk, zelfs bij Ikea, om afval te beperken. Wat nog op mijn verlanglijstje staat? Een Egentlig koffie- of theemaker, om een ouderwets kopje koffie te zetten zonder individueel verpakte capsules of pads. 

Ahja, en als we dan toch ginder zijn – gewoon om eens te kijken hé, beloofd – dan wil ik heel graag de vegetarische hotdogs eens proeven. Die ene euro past nog nét in ons budget. 

Dit artikel is een samenwerking. 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!