Nooit gedacht dat er hier ooit eentje zou rondrijden. En toch hebben we een nieuw vriendje in huis. Deedee de robot zorgt voor propere vloeren en meer tijd met ons gezin. Waarom deden we dit niet eerder? Benieuwd naar onze eerste ervaringen met een robotstofzuiger van Ecovacs? Lees vooral verder.

Waarom een robotstofzuiger?

Jaren geleden zetten we de stap naar hulp in huis. Ik ben dan wel hele dagen thuis, daarvoor is een reden. Ook voor fulltime huishouden ben ik te ziek. Ah ja, anders zou ik in de eerste plaats al niet thuis zitten. Om mijn man te ontlasten, kwam er wekelijks een poetshulp. Die hebben we nog steeds. Eerlijk is eerlijk, met een kruipende baby die alles wat ze te pakken krijgt naar haar mond brengt, moesten we wel wat strenger worden voor onszelf. De wekelijkse stofzuigbeurt is niet meer voldoende. Maar kleine baby’s komen nu niet bepaald met extra tijd of energievoorraden.

In eerste instantie wilde ik graag een steelstofzuiger aanschaffen. Het leek makkelijk om tussendoor even snel zo’n snoerloos, compact ding door de kamer te kunnen zwieren. Mijn digitale winkelmandje werd bijna gevuld, toen er een lampje ging branden. Euh, steelstofzuiger goed en wel, en hij staat nog steeds op mijn verlanglijstje. Maar was dit nu de beste optie voor erbij? Uiteindelijk zouden we het nog steeds zelf moeten fixen. Ik zag die dure aankoop in gedachten al verstoffen in de trapkast. Een beetje zoals toen met de luchtreiniger waar we ooit zo enthousiast over waren. Weet je wat echt de max zou zijn, zei ik half grappend tegen de echtgenoot. Een robotje dat het voor ons doet. Moeten we daar eens naar kijken? Tot mijn verbazing begon hij direct te Googlen.

En zo kwam het dat we onze vrije dag niet stofzuigend, maar starend naar de reviews op ons scherm doorbrachten.

Onze vereisten voor een robotstofzuiger

De robotstofzuigers van tegenwoordig zijn best slim. Dat was mijn eerste conclusie. Ze hebben lasers of zelfs camera’s waarmee ze obstakels omzeilen. Of een GPS die de ruimte in kaart brengt zodat ze elke keer wat efficiënter werken. Communiceren doe je met een app, zodat je huis gestofzuigd is bij aankomst. En je krijgt een mooi rapport waarin je robot laat weten waar het meeste vuil lag. Niet alle snufjes zitten op alle modellen. Veel hangt af van hoe diep je in de buidel tast.

Voor ons was het belangrijkste dat:

 • De robot onder alle kasten past (prioriteit nr 1; hoe luier hoe liever)
 • Hij niet van de trap dondert
 • Hij ook over ons tapijt geraakt
 • De zuigkracht voldoende is en dat haren geen probleem zijn (vrouwen met krullen zijn net zo erg als huisdieren!)
 • Eventueel een dweiltje ook een optie is

Puur op basis van de hoogte viel het bekendste merk af. Na wikken en wegen kozen we voor het voor ons onbekende merk Ecovacs, omdat dit bij Coolblue toch ook goede punten kreeg. Et voila, het testen kon beginnen. De Ecovacs Deebot Ozmo werd omgedoopt naar Deedee. En zo noemt Ella hem, nu met haar eerste woordjes, ook echt.

Ecovacs Deebot robotstofzuiger: voordelen en nadelen

Voordelen van onze stofzuigrobot

 • Deedee is stil. Je hoort hem natuurlijk wel, maar hij is een pak stiller dan onze gewone sledestofzuiger.
 • Hij werkt écht.
 • Ons huis is properder zonder veel extra moeite.
 • Met het dweiltje wordt nog wat extra stof verwijderd. Echt dweilen is het wel niet, want er mag geen zeep in het reservoir. En dweilen kan alleen als we de tapijten aan de kant leggen.
 • Het is heel leuk om hem bezig te zien. Vooral de eerste keren 😉
 • Gemakkelijk in gebruik, stofbakje legen gaat vlot
 • Hij past onder alle kasten!

Nadelen van de robotstofzuiger

 • De prijs
 • Geen wondermiddel voor hoeken waar hij niet in geraakt
 • Doordat we hem in verschillende ruimtes gebruiken leert hij de ruimte niet echt kennen. Maar dan nog brengt hij het er goed van af
 • Hij heeft wat moeite met onze donkere meubels op de donkere vloer en tussen stoelpoten past hij niet altijd. Maar botsen is nooit hard.
 • Het tapijt beneden lukt, maar wat moeizaam. De tapijten van de badkamer zijn helaas te hoog
 • Ella wil Deedee vangen 🙂

Conclusie: onze ervaring met een robotstofzuiger

Dit hadden we eerder moeten doen. Ons huis wordt nu twee à drie keer per week gestofzuigd. Één keer door de poetshulp, en met wat extra inzet twee keer door Deedee. Op zaterdag hangen we zijn dweiltje eronder. Wondermiddelen bestaan niet, maar het is hier properder zonder veel moeite. Terwijl Deedee rondrijdt doe ik het stof nog eens een keer van de kasten. Of hou ik mijn dochter in toom :-).

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

3 Comments

 1. Had het me eerder gevraagd, ik ben al jaren groot fan van de robotstofzuiger en heb inmiddels ons derde exemplaar in huis. Niet geheel toevallig ook een Ecovacs besteld via Coolblue. Onze eerste en tweede robot waren erg goedkoop (wij vonden het ook nogal een uitgave) maar daarom misschien wel snel stuk. Maar goed, ik heb al meerder familieleden en vrienden ook aan de robotstofzuiger gekregen want het is echt zo’n aanwinst!

 2. Had het me eerder gevraagd, ik ben al jaren groot fan van de robotstofzuiger en heb inmiddels ons derde exemplaar in huis. Niet geheel toevallig ook een Ecovacs besteld via Coolblue. Onze eerste en tweede robot waren erg goedkoop (wij vonden het ook nogal een uitgave) maar daarom misschien wel snel stuk. Maar goed, ik heb al meerder familieleden en vrienden ook aan de robotstofzuiger gekregen want het is echt zo’n aanwinst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.