Waar een klassieke blok zeep al meegaat sinds grootmoeders tijd, is de shampoobar een nieuw fenomeen. Wie bezig is met het verminderen van plastic kan er niet omheen. Op mijn weg naar een duurzame badkamer stond shampoo in vaste vorm al lang op mijn verlanglijstje. Heel benieuwd toen ik er eentje opgestuurd kreeg, dus. Mijn eerste ervaringen met een shampoobar en een tip om je bar lang te bewaren lees je hieronder!

Waarom overstappen naar vaste shampoo?

Waarom zou je een shampoobar gebruiken? Simpel, het bespaart een hele hoop afval. Afhankelijk van de grootte, zou een stuk vaste shampoo de verpakking van drie flessen shampoo uitsparen. De compacte vorm maakt ook het transport efficiënter. Bovendien zijn vaste producten financieel voordeliger, omdat ze geconcentreerder zijn. Bij vloeibare cosmetica betaal je namelijk ook voor een heel simpel ingrediënt: gewoon water.

Tips voor het gemakkelijk bewaren van een shampoobar

Flacons met shampoo kunnen natuurlijk prima onder stromend water staan, maar met een vast stuk zeep is dat geen goed idee. Voor je het weet heb je te maken met een snel wegsmeltende smurrie.

Om te zorgen dat je shampoobar lang meegaat, moet je ervoor zorgen dat ze na gebruik de kans krijgt om op te drogen. Je zou het stuk zeep gewoon elke keer in en uit de douche kunnen halen en bewaren in een zeephouder op de kast. Maar ik ben dus zo’n vergeetkous die dan al lekker onder het warme water staat, zónder mijn zeep. Vreselijk!

Ik heb de oplossing gevonden in een zeepbakje met zuignap. Je vindt er bijvoorbeeld een stevig hangende bij Ikea. Het binnenste bakje kan eruit, zodat mijn stuk zeep ook langs onderen verlucht wordt. Nog een optie is om je zeep op te hangen aan een haakje in de douche. Er bestaan speciale wasbare zakjes die je meteen ook kan gebruiken als washand of scrubspons. Bijkomend voordeel van zo’n zakje is dat ook de laatste restjes zeep makkelijk op te gebruiken zijn. Je weet wel, die flinterdunne stukjes die eigenlijk te klein zijn om nog deftig vast te pakken.

Het zakje is wasbaar, maar natuurlijk kan je je zeepje er ook gewoon altijd even uithalen als je dat wil. Zeker bij gezamenlijk gebruik met gezinsleden is dat misschien wel fijn.

Wat je ook kiest, een zakje of een bakje: zorg ervoor dat het in een droog deel van je douche hangt. Zo ver mogelijk van de waterstraal!

ervaringen met een shampoobar

Mijn eerste ervaring met een shampoobar

Dankzij de gouden ontdekking van het zeepbakje durfde ik het vaste blok douchezeep aan. Next up: vaste shampoo. Ik kreeg de kans om shampoobars.nl uit te testen. Mijn krulhaar maakte de keuze voor een geschikt blok shampoo makkelijk. Het werd de Honey, om mee te beginnen, die geschikt zou zijn voor droog en pluizend haar. Het zeepje met de naam Olive is vergelijkbaar (maar ook nog vegan) en ligt nog op mij te wachten.

Verzending

De shampoobars kwamen volledig plasticvrij aan. In het kleine kartonnen doosje niets dan papieren wikkels, een kaartje met instructies en natuurlijke afbreekbare opvulchipjes. Die zouden zelfs oplossen in water. Ik heb het getest en dat klopt ;-).

De bars zien er leuk uit. Door het kleine formaat passen ze zelfs perfect mee in ons zeepbakje, naast de vaste douchezeep.

Ingrediënten

Helaas bevatten deze twee shampoobars naast SLS ook palmolie, een omstreden ingrediënt qua duurzaamheid. Shampoobars legt uit op hun website waarom zij toch palmolie gebruiken:

In eerste instantie hebben wij ons gericht op het minder verbruiken van plastic. Natuurlijk zijn wij ermee bezig om ervoor te zorgen dat ons product steeds milieuvriendelijker wordt.

Het palmolie dilemma is en blijft een belangrijk item. We zijn ons hiervan bewust en hebben ons verder verdiept dan alleen het bekijken van foto’s van de soms schrijnende gevolgen van plantages. Door het onderzoeken van deze kwestie zijn wij tot de conclusie gekomen dat het boycotten van palmolie zowel als in voeding als in cosmeticaproducten niet de oplossing is. Wij geloven dat reduceren het antwoord is.

Waarom reduceren en niet boycotten? Palmolie is populair omdat het winnen van olie uit oliepalmen heel efficiënt is. Per hectare grond kan er een enorme hoeveelheid olie gewonnen worden. Als de palmolie vervangen zou worden door bijvoorbeeld kokosolie of sojaolie heb je meer hectare grond nodig voor dezelfde opbrengst. Hierdoor is het risico op ontbossing (en daarmee verlies aan biodiversiteit en extra uitstoot van broeikasgassen door land omzetting) groter dan bij palmolie. Daarom niet boycotten maar reduceren.
Wij bieden je de kans om een keus te maken in producten mét en zónder palmolie.

Om heel eerlijk te zijn: ik heb me nog niet genoeg ingelezen over dit onderwerp. Maar om sowieso goed te zitten, lijkt het me helemaal top als je gewoon een keuze maakt uit de bars zonder palmolie uit het assortiment, want die zijn er ook. Je kan trouwens ook kiezen voor een vegan bar. Ik ga er in elk geval op letten.

De test

Ok, de test dus. De geur van de twee bars is voor mijn gevoelige hoofdje best intens. Maar dat is heel persoonlijk. Eens in gebruik onder de douche, valt het me helemaal mee.

De shampoobar gebruiken is heel makkelijk. Je wrijft de bar in je natte handen en gaat dan door je haar. Vanaf dat ik mijn haren masseer, schuimt de boel bijna net zoals bij gewone shampoo. Waar mijn normale natuurlijke shampoo mijn haar redelijk stroef maakt, is daar nu niets van te merken. Ik kan het zelfs heel vlot doorkammen, alsof ik ook conditioner gebruikte.

Ook mijn man is enthousiast over het concept van vaste shampoo, al had hij wel het idee dat deze bar zijn haar iets vetter achterlaat. Hij heeft dan ook geen droog krulhaar zoals mij. We zijn benieuwd naar de ervaring op langere termijn. Wordt vervolgd!

Nog een shampoobar review lezen? Hier vind je mijn ervaring met de Soopie handgemaakte en volledig natuurlijke shampoobar.

Dit artikel is een samenwerking.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

6 Comments

 1. Wat ingrediënten betreft, zijn deze helaas niet beter dan gewone shampoo uit fles! Wel fijn dat ze verpakkingsvrij zijn natuurlijk 🙂 Ik hou meer van shampoobars met milde, natuurlijke reinigers (vb SCI). SCS, SLS en SLES vermijd ik in ieder geval! Wel een fijne overstap om te maken, leuk dat je er tevreden van bent!

  1. Inderdaad, SLS zit inderdaad niet in mijn natuurlijke shampoo in fles… ik vond het door het verpakkingsvrije toch de moeite om eens te testen, wie weet verdiep ik me nog wel verder in de wereld van de vaste shampoo, daar ben ik echt nog nieuw in! Bedankt voor de tip!

 2. Ik heb me laten vertellen dat de shampoobars van shampoobars.nl ook ergens uit verweggistan gehaald worden, waar dus heel veel transportkosten/-vervuiling bij komt kijken.
  Ik gebruik al een tijdje naar tevredenheid shampoobars van https://thehappysoaps.com/, die worden in nederland gemaakt.
  vind wel dat mijn haar er stug en stroef van wordt, maar dat is opgelost met een conditioner bar. 😉
  p.s. erg leuke website heb je trouwens!

  1. Hoi Gerrie, je haar wordt van de shampoobar van happy soaps stug omdat ze namelijk zout aan de shampoobar toevoegen om hem harder te maken… Dat is ok niet een erg haarvriendelijke toevoeging…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.