Als je een beetje thuis bent in natuurlijk ouderschap, responsief opvoeden en educatief uitdagen, dan heb je vast al eens van een leertoren of learning tower gehoord. Een manier om kinderen te laten mee kijken of helpen in de keuken, zonder dat ze van een trapje vallen? Ik zag het voorbij komen en wist dat dit ook iets voor ons was. Het heeft even geduurd voor ik mijn man kon overtuigen van het nut van een leertoren, maar toen hij mijn gezeur beu was heeft hij hem dan toch in elkaar gestoken. Er bestaan namelijk kant-en-klare learning towers, maar met een simpele leertoren Ikea Hack kom je er ook. Waarom is een leertoren handig? En hoe maak je zelf een leertoren? Ik leg het je uit! 

Waarom wij een leertoren nodig hadden

Elke ouder zal wel het jengelende-kind-aan-been-moment kennen dat net zo lang duurt tot dat kind opgepakt wordt om te kijken wat er gebeurt bovenop dat aanrecht. Alleen, dan heb je je handen dus niet meer vrij om af te werken waar je mee bezig was. Herkenbaar? Voor ons wel. En ons pittig dametje laat zich niet zomaar afleiden, of wegzetten in de box, wanneer wij moeten koken of afwassen. Het was elke keer drama en frustratie voor ons allemaal. Insert de leertoren

Wat is een leertoren?

Simpel: een leertoren is eigenlijk een veilige, hoge kruk waarop (kleine) kinderen kunnen staan om mee te volgen wat mama of papa doet. Hij zou afkomstig zijn van de Montessoristroming, een onderwijsvorm die gebaseerd is op het idee dat kinderen van nature gemotiveerd zijn om te leren om het “zelluf te doen”. De toren is een tool om het kind zelfstandig te laten meevolgen en doen, ook op plekken die anders niet bereikbaar zouden zijn. Zo leert het ontzettend veel!

montessori leertoren zelf maken

Zo maak je zelf een leertoren (Ikea hack) 

Leertorens zijn online te bestellen maar kosten vaak een paar honderd euro. Gelukkig kan je zo’n toren heel makkelijk zelf maken, met een minimum aan moeite en budget, dankzij de tutorial voor een Ikea hack die circuleert. 

Zo maak je de leertoren met Ikea Bekväm en Ikea Oddvar

Dit heb je nodig: 

 • Bekväm trapje/opstapje
 • Oddvar kruk 
 • 4 extra schroeven 
 • Schroefboor

Extra duurzaamheidspunten als je tweedehands krukjes of resthout gebruikt!

Stappen die wij gevolgd hebben: 

 1. Zet het Bekväm opstapje in elkaar volgens de instructies van Ikea 
 2. Zet de Oddvar kruk in elkaar, maar wacht nog met het zitvlak en één van de latjes aan de zijkant
 3. Het zitvlak bevestig je niet boven, maar onderaan de poten 
 4. Dan maak je met behulp van de schroeven de Oddvar kruk vast bovenop het Bekväm opstapje (zorg dat de randen aan de kant van het trapje gelijk komen) 
 5. Klaar! 

Let op: hoewel het geheel in onze ervaring stabiel genoeg is, laten we Ella nooit alleen achter in de toren! Om voorover kantelen te vermijden, gebruiken wij hem ook alleen tegen het aanrecht en niet los in de ruimte. Een andere optie is om nog extra versteviging te voorzien door middel van kleine pootjes aan de voorzijde.

Omdat ze in het begin nog te klein was en nog niet zelf in haar toren kon klimmen, zetten wij Ella er de eerste maanden zelf in. Grotere kinderen of kleine avonturiers kunnen de opening die ontstaat door één of twee latjes weg te laten, gebruiken om zelf op de toren te klimmen. Dat lukte bij ons na een tijdje ook supergoed.

hoe maak je een leertoren

Ervaring met de leertoren 

Ik had zo lang gezeurd. Manlief zette eindelijk met veel gezucht alles in elkaar. En toen… wilde Ella niet in haar toren. Ik herhaal, niet. Gillen, benen optrekken en planken, dat was haar reactie. Ik was superteleurgesteld en mijn wederhelft moest zijn best doen om niet te zeggen “Zie je wel!”. 

Net toen ik me erbij had neergelegd, stond ze weer aan mijn been te trekken terwijl ik groenten probeerde te snijden. Ik nam de toren erbij en jawel, ze liet zich er zonder problemen inzetten. Haar nieuwsgierigheid won het van de angst voor het onbekende. Een paar weken later kwam ze regelmatig zelf vragen om in haar toren te mogen. En mijn man heeft toegegeven dat het echt een handig ding is, die leertoren. Eind goed, al goed.

PS: nu onze dochter bijna zes wordt, en kleine broer druk oefent met het leren staan, wacht onze zelfgemaakte learning tower al ongeduldig om opnieuw in gebruik genomen te worden. Ons meisje heeft er echt heel wat jaren plezier van gehad, en de leertoren is nog steeds even stevig als in het begin. Intussen krijg ik soms berichten dat de Ikea krukjes die ik hierboven vernoem, uitverkocht geraken. Het is een optie om ze tweedehands te zoeken, maar je kan ook een gelijkaardig krukje gebruiken om de leertoren te bouwen, of zelf een constructie met latten maken uit de bouwhandel.

Als jij ook aan de slag gaat met deze Learning Tower Ikea hack, succes! Wil je liever een leertoren kant-en-klaar kopen? Intussen zijn er steeds meer betaalbare exemplaren op de markt, kijk hier maar eens! Bovendien bestaan er nu ook leertorens die snel om te vormen zijn tot een tafeltje voor je kindje. Ook tof!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

12 Comments

 1. Ha ha, wat grappig en eerlijk dat je schrijft dat ze in eerste instantie niet in de leertoren wilde. Gelukkig heeft ze haar mening gewijzigd :-). Het staat echt heel eigenwijs zo.

  1. Hoi Ann, wellicht kun je de leertoren ook wel met een ander krukje maken, maar daar heb ik geen ervaring mee. Zelf zou ik eens een kansje wagen op tweedehandswebsites of in tweedehands Facebookgroepen, dat is extra goedkoop en nog eco ook!

 2. Hoe maak je het tafelblad van het oddvar krukje vast aan de poten? Dit wil niet met de bijgeleverde materialen omdat je hiervoor de latjes nodig hebt, en die zitten juist aan de andere kant…

 3. Je zet het “rechte krukje” op de kop op het “trap krukje” en boort door beide oppervlaktes (Die normaal gesproken de bovenkant is) de trapjes aan elkaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.