Mijn eetpatroon is flexitarisch. Ik probeer dus heel regelmatig vegetarische of veganistische maaltijden te nuttigen. Waar vegetarisch eten meestal niet meer met opgetrokken wenkbrauwen onthaald wordt, ligt dat toch wat anders bij veganisme. Geen vlees of vis eten, ok, maar alle dierlijke producten vermijden? Dat gaat voor velen toch te ver. Toch is het zo dat plantaardig eten een enorme positieve invloed op je ecologische voetafdruk heeft. Maar voor veel mensen is het laten staan van melk, eieren of dat heerlijke stukje kaas toch net te moeilijk. Tegenwoordig bestaan er ook plantaardige alternatieven voor, maar zijn die ook lekker?

Vegan alternatief voor plakjes kaas

zijn vegan kaasvervangers lekker, wilmersburger kaas

Mijn favoriete kaas, dat is toch de klassieke Gouda. Dat is dan ook de kaas die ik het allermeeste mis, en af en toe toch niet kan weerstaan. Ik kocht een pakje Wilmersburger met kruiden omdat die het meest leek op mijn normale plakje kaas op de boterham. Helaas kon de smaak mijn verwachtingen niet echt inlossen. Ik vond het gewoon eerlijk niet zo lekker. De rest van het pakje heb ik gebruikt in een croque monsieur (of tosti voor de Nederlanders), en zo vond ik het wel best ok. Maar of ik deze opnieuw ga kopen? Ik vrees ervoor.

Basis van deze plantaardige kaas: kokosolie en zetmeel.

Vegan alternatief voor mozzarella

Lang geleden hebben we ter vervanging van mozzarella wel eens Mozzarisella geprobeerd: een alternatief voor mozzarella op basis van gekiemde rijst. Goedgekeurd, maar wat mij betreft nu ook weer niet onmisbaar. Tegenwoordig maken we onze pizza gewoon zonder kaas. Dat is eigenlijk ook heel lekker, en we missen hem niet meer echt.

Basis van deze plantaardige kaas: rijst

Vegan alternatief voor feta

Onlangs werd bij mij een mooi proefpakketje met plantaardige blokjes kaas van SoFine bezorgd. Zij willen met SoCheeze een vegan alternatief bieden voor fetakaas. Eigenlijk at ik al nooit feta, want alle schapen- en geitenkazen vind ik smerig smaken. Sorry, ik weet ook niet waarom! In dat opzicht was ik wel extra benieuwd. Terwijl Ella haar vieruurtje kreeg, smulden Jense en ik van een lekkere borrelplank met de SoCheeze blokjes.

Sofina plantaardige kaas feta vegan

Ik vond het lekker, maar misschien een beetje aan de zoute kant. ’s Avonds aten we een pasta met de rest van de ‘kaas’blokjes en daarbij was de smaak perfect. Inside info: Jense vond, omwille van de minder droge structuur, SoCheeze lekkerder dan echte feta. En ik uiteraard ook. We gaan deze veelzijdige ‘kaas’blokjes zeker opnieuw kopen!

Basis van deze plantaardige kaas: soja

Vegan alternatief voor parmezaan

Ook pasta’s eten we momenteel meestal zonder strooikaas om het af te maken. Maar ik merk dat, als we ergens anders eten, we ons beiden tegoed doen aan de parmezaan. Misschien tijd om eens een alternatief te testen. Ik heb al veel goeds gehoord over edelgistvlokken, maar heb nog geen ervaring. Of heb jij nog een andere tip?

Basis van deze kaas: edelgistvlokken

Waar kan je plantaardige kaas kopen?

Tijdens het schrijven van deze blogpost ontdekte ik de online webshop Veggiedeli, met heel veel soorten kaasvervangers. Die ga ik nog een keer checken, en toevoegen aan mijn duurzame webshopoverzicht! De blokjes van SoFine kan je in België kopen bij de gangbare supermarkten zoals Delhaize en Carrefour.

De kaasblokjes van SoFine heb ik gekregen.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

 1. Ik vind schapen- en geitenkaas ook heel vies omdat het gewoon naar schaap of geit smaakt :p Dit alternatief lijkt me dan wel lekkerder 🙂
  Tof dat je er wat uitgetest hebt!

 2. Hoi Sofie,
  Wat leuk dat je plantaardige alternatieven van kaas hebt uitgetest.
  Vegan kaas smaakt helaas nog altijd niet als echte kaas, zeg ik als veganist 🙂
  maar er zijn wel acceptabele alternatieven en zoals je al zelf zegt, soms gebruik je gewoon geen alternatief meer, maar doe je het gewoon zonder 🙂
  Mijn man en ik hebben de Vegourmet JEEZO Santeciano in blokvorm geprobeerd (oa te koop bij Veggie4u)
  en deze vinden wij lekkerder dan de Wilmersburger. Dit blok kaas kun je net als echte kaas mooi raspen en plakjes met een kaasschaaf van snijden. Wij vinden dat als je deze kaas grof raspt, deze mooier smelt en meer als echte kaas smelt, als je deze gebruikt op pizza of in ons geval op het kaas-uienbrood. Hij is alleen prijzig, dus dit is voor ons voor speciale momenten. Ook de Fervena Snow White fermented cashew kaas is duur maar wel een echte aanrader als Brie vervanger op een toastje. En voor edelgist moet je goed opletten dat je pure edelgistvlokken hebt, want ik kwam er laatst achter dat in die van de AH tarwemeel toegevoegd is. Nu heb ik edelgistvlokken van Pit&Pit gekocht en nu snap ik ook waarom sommige mensen zo lyrisch zijn over edelgist haha, want deze smaakt heel erg lekker en is zeker aan te raden voor door je eigen pesto of over de pasta 🙂
  Groetjes Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.