Onlangs vertelde mijn nicht dat ze haar televisie abonnement had stopgezet. Vrienden van ons hadden dit ook al eens laten vallen. En ik ben de laatste tijd weer aan het nadenken hoe we wat extra kunnen besparen. Genoeg reden dus om na te denken over de vraag: ons televisie abonnement stopzetten, kunnen we dat?

Talentenshows en boer zoekt vrouw

Hoe graag ik ook de intellectueel zou willen uithangen, ik geef schaamteloos toe dat ik best wel kan genieten van wat hersenloze televisie. Verstand op nul, makkelijk verteerbaar, af en toe heb ik zo’n programma’s nodig. Het hoeven niet altijd steengoede series op Netflix te zijn. Zeker als ik me niet goed voel. Jense weet intussen al hoe laat het is als ik iets wil kijken “waarbij ik niet moet opletten”. Dat is meteen de reden waarom we regelmatig nog de gewone tv op hadden staan.

Dure telecomproviders

Momenteel betalen we voor Internet, televisie en een vaste telefoonlijn zo’n 80 euro. Die laatste was eigenlijk de reden dat ik begon na te denken over ons telecomabonnement. Want ja, dat ding irriteert me alleen maar: ofwel bellen er onbekende mensen om reclame te maken of een enquête af te nemen. Ofwel belt er een bekende Ella wakker. Of ons. Hashtag #wijgaanbelachelijkvroegslapen.

Maar dus, naast de vaste lijn viel het me ook op dat we sinds we ouders zijn, alleen nog maar via opnames of terugkijktv kijken. Ook dus omdat we zo vroeg gaan slapen. En tegenwoordig maakt elke zender ook reclame voor online terugkijken. Zou dat ook een optie zijn?

Online kijken en streamen naar Chromecast

Ik installeerde verschillende apps: VRT Nu, Vtm Go en Stievie. En die zijn intussen al veel geavanceerder dan in het begin, amai! Ik was echt aangenaam verrast. Je kan programma’s kiezen uit een mooie catalogus. Soms staan er hele seizoenen online. Ook live kijken is een optie. En je kan alles casten naar je televisie met een Chromecast van Google. Die hadden wij nog tweedehands liggen, maar kost nieuw ook echt niet veel. Bijkomend voordeel: je kan overal makkelijk ondertiteling aanzetten. Handig met slapend kind op schoot.

Nadeel: programma’s blijven er niet eeuwig opstaan, dus het is niet helemaal zoals opnemen. Je kan wél verder- en terugspoelen, maar reclame hoort erbij. Het is wel veel beperkter dan op de gewone televisie. En omdat het kijken voor de rest gewoon gratis is, storen de advertenties me minder. De zender Vier heeft voor zover ik weet nog geen app. Maar die kan je wel raadplegen via een Internet browser. Als je met de browser Google Chrome kijkt, lukt casten ook, maar alleen via de laptop of vaste pc.


Klik hier om via mijn linkje een Chromecast bij Coolblue te kopen of hier voor Bol.com. Bedankt voor de steun!


Televisie abonnement stopzetten uitgetest: kunnen we zonder tv?

Een paar weken geleden begon het ook te kriebelen om de meubels in de woonkamer eens anders te zetten. De perfecte gelegenheid om eens serieus te testen of we zonder onze decoder tv kunnen kijken, en tevreden zijn zonder tv abonnement. En ja hoor. Ik vind het top! Ik kies veel bewuster een programma uit om te kijken. De kwaliteit is meestal best goed, en altijd wel goed genoeg. En… het is gratis. Als we overstappen naar een goedkopere provider én alleen een internet abonnement afsluiten, besparen we zo’n 50 euro per maand.

Wat wel even wennen is, is de bediening via de smartphone. Als die even ergens anders ligt, kan je geen programma opzetten of pauzeren. Maar daar kan ik wel mee leven. Alleen jammer van het mooie aanbod van Vier dat ik nu toch vaak links laat liggen… Hoog tijd om ook een app te maken!

We denken momenteel na over Scarlet internet. Hebben jullie ervaringen te delen?

Foto: Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

8 Comments

 1. 50 euro per maand besparen is al heel wat, op een jaar tijd is dat 600 euro, daar kan je al wel wat voor doen. Goed bezig dus!

  Toen ik zo’n 2 jaar geleden ging samenwonen, vonden we een tv abonnement niet nodig, alleen internet en vaste telefoon. Ik had alle relevante opties van alle providers (ook de minder bekende) vergeleken in een exceldocument en toen kwam de goedkoopste optie van EDPNET er het beste uit (zo’n 27 euro per maand).

  Doordat hij gamer was hadden we onbeperkt nodig, maar door de bedrading in het appartementsblok zou ons internet niet sneller dan x kunnen gaan. Dus opties die sneller internet konden bieden waren niet interessant omdat we dan meer zouden moeten betalen terwijl we nooit van de snellere laadtijd zouden kunnen gebruikmaken. En de ervaring wees uit dat de snelheid die we in het pakket kregen echt snel genoeg was.

  Op de website van EDPNET (denk dat het toch die was) kan je met je adres zien welke max snelheid je kan behalen, dan kunnen jullie daar rekening mee houden bij het vergelijken van alle diensten.

 2. Hier zit al onze telecom bij Orange en voor digitale televisie, internet en twee mobiele telefoons zitten we op evenveel als jij betaalde voor televisie, internet en vaste telefoon.
  Ik weet niet of jullie nog aparte abonnementen hebben voor mobiele telefoons, maar die combineren met internet kan ook nogal eens besparend werken 😉

  Wat televisie betreft, ben ik wel een slechte raadgever. Ik kijk hoogstens een aflevering van Gilmore Girls of the Big Bang mee als mijn Lief die opzet… En verder lees ik super veel boeken.

  1. Wij hebben prepaid voor onze gsm’s en geven dus minder uit dan een abonnement denk ik (ik 15 € per twee maanden ofzo). Maar ik ga het eens mee bekijken, Merci!
   Oh ja, ik kijk best veel. Lezen is soms te vermoeiend. Maar sinds ik een ereader heb lees ik wel al terug iets meer af en toe, hoera!

 3. Wij missen ons televisieabonnement zeker niet. Genoeg ‘nobrainers’ op Netflix :p
  Scarlet internet ging niet bij ons thuis, kan met al niet meer herinneren waarom. Maar wij hebben nu love duo van Orange en namen ook een goedkoper internetpakket. (Minder mobiele data). Zeer blij met de keuze én de besparing.

 4. Wij hebben al vele jaren bij scarlet het trio-abonnement (40€/md) en zijn er tevreden over. De modem wordt aangesloten op de binnenkomende telefoonkabel. Van daaruit is er verbinding met een PLC-adapter via het elektriciteitsnet naar de decoder met TV. Dit geeft regelmatig storingen maar dan kan je nog altijd overschakelen naar kijken via een app of bij ons is het dan vaak een reden om de tv af te zetten, we zijn geen film-kijkers. Internet werkt perfect, de snelheid is afhankelijk van de afstand tot de centrale. Wij wonen veraf en dat valt best mee. Over de vaste telefoon zijn we eveneens tevreden.
  Voor onze gsm’s hebben we bij Telenet ‘prijs volgens verbruik’. Als men de gsm op een verstandige manier gebruikt is het spotgoedkoop.

 5. Wij wilden graag Scarlet in ons nieuwe huis omdat die toch een pak goedkoper zijn, maar de Belgacom-kabel die in de straat ligt, is een fiber en daar werkt Scarlet helaas nog niet mee (zij hebben nog ietsje trager internet maar volgens mij merk je daar niks van). We betalen nu dus 56 dure euro’s voor enkel internet! (We hebben veel gb’tjes nodig want het lief gamet en we kijken ieder onze eigen series dus zitten makkelijk aan een verbruik van een paar honderd gb per maand…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.