Waarom zelf wasmiddel maken niets voor ons was

Waarom zelf wasmiddel maken niets voor ons was

Één van de eerste dingen die ik, op mijn weg naar een groener leven uittestte, was het zelf maken van wasmiddel. Hoe je dat doet, en waarom het uiteindelijk toch niets voor ons was, lees je in deze blogpost.

Waarom zelf wasmiddel maken?

Simpel: het is budgetvriendelijk, makkelijk en ook wel charmant om te doen. Je kan het afvalvrij doen, of op zijn minst afvalarm, en het is gezonder. Voor jezelf en de natuur, want voor zelfgemaakt wasmiddel heb je geen agressieve ingrediënten nodig.

Wat heb je nodig om zelf wasmiddel te maken?

 • Een blok vaste zeep, zoals Marseillezeep (of olijfzeep als je palmolie wil vermijden)
 • Een rasp
 • Een fles, bidon of flacon
 • Een kookpot
 • Water

Hoe maak je zelf wasmiddel

Ik raspte 40 gram zeep, bracht 2,5 liter water aan de kook, en loste de zeepvlokken daarin op. Dat is het eigenlijk.

Ervaring met zelfgemaakt wasmiddel

Op zich werkte ons zelfgemaakte wasmiddel wel. De kleding werd schoon en rook fris. Toen hadden we wel nog geen kind met bijbehorende vlekken. Het zou dus een interessante test zijn om de ervaring nog eens over te doen met sterk bevuilde was. Maar goed. Wat ons eigenlijk tegenviel, was de structuur van het zelfgemaakte wasmiddel. Eens afgekoeld werd het een slijmerig, dik, lobbig goedje. Daardoor plopte er soms opeens een hele dikke blob wasmiddel uit de fles. Veel meer dan nodig. En doseren werd zo wel lastig.
Misschien hadden we het recept kunnen perfectioneren, wie weet. Als ik even spiek op de blog van Green Evelien, dan zie ik dat zij buiten zeep ook nog soda toevoegt. Misschien ook een idee, al geloof ik dat dat vooral is om witte was wit te houden en niets verandert aan de structuur. Feit is dat we na enkele nieuwe even blobbige dosissen toch maar overstapten op kant-en-klaar waspoeder. Ecologisch, dat dan weer wel. En intussen ook zo veel mogelijk afvalvrij en budgetvriendelijk dankzij grote verpakkingen. Maar niet zelfgemaakt. En dus ook wel iets minder charmant.

Soms werkt iets gewoon niet voor je op dat moment. Al is het nog zo groen. En dat is oké! Na het schrijven van dit bericht heb ik wel weer zin gekregen om het nog eens te proberen. Maar ik heb eerst nog een Eco-Egg liggen op mijn teststapeltje :-).

Deel:

7 Reacties

 1. Jessica
  2 december 2019 / 18:44

  ik moet het zelf nog uitproberen, maar een vriendin van mij was met klimop, gewoon uit haar tuin. gewoon een aantal blaadjes plukken, in 4 scheuren, in een netje en zo mee de trommel in. wast perfect schoon zegt ze. tot nu toe het afvalarmste en meeste ecologische wasmiddel dat ik gehoord heb, dus ik dacht ik geef de tip even mee 😉

 2. Christine
  4 december 2019 / 16:14

  Beste Sofie,
  Samen met een vriendin waren we van start gegaan en net als bij jou werd het een dikke pap. We vonden dit beiden spijtig en zijn op zoek gegaan naar info hierover. In de bib vond ik het boek “Ecologie op hoge hakken” van Anne Drake. Zij raad aan om na het koken je maaksel te laten rusten en het de volgende dag te mixen met een staafmixer. Hier mee word alles weer vloeibaar. Na een tijdje word het wat dikker maar nooit dat het niet meer kan gegoten worden.Kristalsoda of natriumbicarbonaat toevoegen is inderdaad om de was witter te houden, maar toch word het een beetje grauw.
  Ik mix mijn zelfgemaakte handzeep ook om dezelfde reden en mijn gezichtszeep ook, maar eerder omdat de ingrediënten (oa olie) beter gemengd blijven.
  Hopelijk helpt dit je. Groeten, Christine

 3. 28 december 2019 / 08:25

  Zelfgemaakt wasmiddel staat ook op mijn lijstje om eens te proberen, en ik lees er wisselende verhalen over.
  De EcoEgg werkte in het begin heel goed voor mij, maar bij echt stinkende was (bv sportkleren) vind ik het resultaat toch veel minder fris. De witte bolletjes vervangen is trouwens niet simpel want je moet ze tussen de zwarte uitvissen, ik ben niet zo’n geduldig mens 🙂 Ik wissel nu af tussen gewoon wasmiddel (van Ecover) en het ei.

  • Sofie
   Auteur
   29 december 2019 / 08:38

   Aha! Goed om weten. Ik denk ook dat het voor de vlekken van onze morsende peuter wat te zwak gaat zijn maar om eens af te wisselen dan hè, zoals jij!

 4. 4 maart 2020 / 10:26

  Ik gebruik hier al lang zelfgemaakt wasmiddel. De truk om ervoor te zorgen dat het mooi lopend is, is om te zorgen dat het wasmiddel 24u afkoelt op de temperatuur waar het bewaard wordt. Bij ons is dat dus in de kelder. Daarna moet je er goed de mixer in zetten en zo wordt het wasmiddel wel egaal. Als ik het in de keuken laat afkoelen, mix, en dan pas in de kelder zet, dan zie ik ook dat het wat dikker wordt terug.

 5. 30 oktober 2020 / 17:11

  Vandaag heb ik ’n nieuwe wasmachine gekocht en ik ga zélf wasmiddel maken maar nu lees ik dat zeep en soda toch niet voorkomt dat de witte was grauw wordt… is hier nog iets op bedacht ? Ik heb ’n B&B en veel witte was dus… Ik lees graag oplossingen voor de grauwsluier…
  Ik ben benieuwd!

  • Sofie
   Auteur
   31 oktober 2020 / 17:39

   Hoi Elly,
   supertof dat je zelf wasmiddel gaat maken 🙂
   Ik heb helaas zelf geen ervaring met witte wasmiddel… als ik de oplossing ooit weet schrijf ik erover!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?