Deze week is het alweer Kerstmis, ik weet het. Toch laat ik op de valreep nog zien hoe wij Sinterklaas dit jaar vierden. Gewoon, omdat het kan!

Zussentraditie: intrede van de Sint

Al zo lang als ik me kan herinneren, kijk ik samen met mijn zus naar de intocht van Sinterklaas op tv. Sinds ik het huis uit ben (negen jaar alweer!), komt zij die dag bij mij in de zetel ploffen. We eten lekkers en genieten van de nostalgie. Nu Ella er is, neemt zij natuurlijk ook deel aan het ritueel. Dit jaar kreeg zij van haar meter voor de gelegenheid een Sinterklaasboek van Nijntje en een kleurboek. Te lief!

Dag Sinterklaas tv-serie

Nog een traditie die al meegaat van mijn eigen kindertijd: Dag Sinterklaas kijken! Heel de Sinterklaasperiode had voor mij altijd iets magisch, ook na dat ik het grote geheim ontdekte. Ik ben zeker dat de geniale serie van Hugo Matthysen hiervoor gezorgd heeft. Het is dan ook met pijn in het hart dat ik meteen de nieuwe remake heb geïntroduceerd bij Ella. Voor haar generatie zal deze reeks hopelijk even betoverend zijn als de oude voor ons. Elke dag hebben we samen gekeken, en aan haar reactie te zien is ook deze versie geslaagd. Voor mij was het niet hetzelfde, maar ik vind het toch meevallen. Het is wennen, en ik mis Bart Peeters en co, maar de sfeer zit goed en het geheel is fris en modern geworden. Aan blijven hangen in het verleden heeft niemand iets, toch?

Schoen zetten op 5 december

In Nederland is de traditie iets anders geloof ik, maar wij zetten onze schoen pas op vijf december. Ik legde Ella’s kleurplaat en een brief die ik in haar naam schreef klaar. Ze stak zelf een wortel in haar kleine schoentje. Alleen het biertje begreep ze niet zo, dus dat lokte een kleine driftbui uit. Je hebt gelijk, lieve meid. Met al dat bier op zijn de daken gevaarlijk.

6 december: Sinterklaas is geweest!

De ochtend van zes december stonden wij als kind al tergend vroeg te wachten bij de slaapkamer van onze ouders. Het was zo spannend! Als we eindelijk naar beneden mochten, wachtte er een prachtig tafereel bij onze schoenen. Tussen pepernoten, marsepein, chocolade en mandarijntjes lagen ook wat cadeautjes. In onze pyjama mochten we dan urenlang spelen en snoepen. Misschien wel de mooiste ochtend van het jaar!

Voor ons meisje pakken we het nu hetzelfde aan. Geen overdaad, en alles wat de Sint en zijn Pieten brachten was tweedehands. Ella was heel erg enthousiast. Het eerste wat ze liet zien aan haar papa waren de mandarijntjes. Maar voor je bedenkt hoe voorbeeldig dat is: ik heb alweer een principe laten varen. Mijn dochter van anderhalf heeft chocolade geproefd.

Ach. Het is wondermooi om nu aan de andere kant te staan, en de verwondering in haar blik te mogen aanschouwen. Onbetaalbaar!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

  1. Leuk om te lezen, ik vind het altijd bijna jammer dat de feestdagen zo krap op elkaar zitten, we worden vanaf de dag na de sint al in de kerstdrukte ‘gepusht’ heb ik het idee. Ik houd veel meer van nog even nagenieten en probeer dat dan ook te doen. Als Nederlands gezin keken wij ook altijd naar Dag Sinterklaas, dat vond ik ook leuk en op de een of andere manier helemaal niet gek dat dat heel anders was dan wat we meekregen van de Nederlandse tv. Sinterklaas heeft wat dat betreft inderdaad iets magisch, maar verandering is ook prima. Leuk dat jullie nostalgie net een nieuwe (of juist tweedehands) draai geven.

  2. De nieuwe Dag Sinterklaas vind ik ook beste meevallen. Ik moest er ook aan wennen, maar ik begrijp de beweegredenen van Ketnet om een remake te laten maken. Uiteindelijk veranderen de tijden en sommige dingen moesten dus eens aangepast worden.

    Heerlijk hè, die verwonderde snoetjes! Ik heb ook genoten van Sinterklaas door naar mijn dochter te kijken hoor 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.