Ecologie is hip. Alles wat voorzien wordt van het etiketje duurzaam, verkoopt. Aan de ene kant een vooruitgang om toe te juichen, want alleen als biologisch en ecologisch gangbaar worden, zal er op termijn echt iets veranderen. Maar wat met bedrijven die de groene “trend” misbruiken om er puur commercieel beter van te worden? De laatste tijd zie ik praktijken van greenwashing via AliExpress of andere Chinese webshops die me niet gelukkig maken, zeker omdat het soms bijna onmogelijk is om te weten of je te maken hebt met een eerlijke verkoper.

Wat is greenwashing?

Greenwashing is het zich groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. Men doet alsof men weloverwogen met het milieu en/of andere maatschappelijke thema’s omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan ‘een likje verf’.”, aldus Wikipedia.

Je ziet het bijvoorbeeld bij grote bedrijven die zich in de kern niet bepaald duurzaam opstellen, maar wel een kleine lijn met groenere producten lanceren, om ook de bewuste consument aan te trekken als klant.

Of een winkel die gericht is op de massaconsumptie van hele goedkope kleding uit lageloonlanden, die dan wel een herbruikbare totebag etaleert met een of andere klimaatquote als opschrift. Je zou greenwashing dus eigenlijk ook gewoon een beetje hypocrisie kunnen noemen. Het is het zich aanmeten van een groen imago. Niet helemaal eerlijk hè?

Toch vind ik het bij die praktijken nog anders dan wat ik de laatste tijd steeds vaker zie. In situaties zoals hierboven beschreven, is het vaak wel duidelijk dat je als consument niet te maken hebt met een kleine, eerlijke, echt groene producent. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan écht duurzame merken. Greenwashende bedrijven vertrouw ik niet zo. Maar ik ben wel van mening dat alle groene stappen goed zijn. En dus vind ik elk product met een eco tintje in een gewone supermarkt, waar het een groot publiek bereikt dat anders totaal niet met meer duurzame keuzes in contact zou komen, toe te juichen. Óók al zijn er nog veel groenere, eerlijkere alternatieven. Dus grote multinationals die een kleine ecologische lijn uitbrengen? Be my guest. Iets veranderen is beter dan niets.

Greenwashing via AliExpress

Maar dus. De laatste tijd zie ik plots webshops opduiken waar ik een naar gevoel bij krijg. Ze lijken op kleine, duurzame starters en bieden hippe ecologische hebbedingen aan, zoals herbruikbare rietjes, siliconen dekseltjes voor voedsel of shampoobars. Vaak tegen een redelijke prijs. Een snelle zoektocht op websites als AliExpress, Alibaba of Wish leert echter dat deze “eco” webshops hun assortiment exact overeenkomt met het Chinese aanbod. Het is dus nepper dan nep! Het zogenaamde duurzame item wordt van de andere kant van de wereld verscheept, hier opnieuw verpakt door de webshop, en verkocht voor veel meer geld. Dat noemt men ook wel rebranding.

Sommigen doen niet eens die moeite en laten je pakje rechtstreeks van AliExpress komen, onder het mom “recht van de leverancier is groener/voordeliger”. Dropshipping dus, waarbij een verkoper zelf geen voorraad in huis haalt.

Damn, die zag ik niet aankomen. Dit vind ik dus echt hele lage, wansmakelijke praktijken. Zoveel te meer omdat ik juist mijn best wil doen om bewuster te consumeren, en dus niet meewerk aan het individueel verzenden van goedkope, nagemaakte, ongecontroleerde, misschien wel onveilige of giftige brol. Als ik dat zou willen, zou ik wel zélf via AliExpress shoppen in plaats van bij een vals groen doorgeefluik.

Hoe greenwashing via AliExpress vermijden?

Ik geef het grif toe: ik liet me ook al vangen. Het is echt niet makkelijk om greenwashing altijd te doorzien. Enkele tips:

 • Is de website vaag wat betreft de oorsprong/productie van het product?
 • Is de prijs te mooi om waar te zijn voor een eerlijk product?
 • Is de leveringstermijn lang, bijvoorbeeld enkele weken?
 • Wordt er melding gemaakt van producten die recht van de leverancier zullen worden opgestuurd?
 • Hoe zit het met de retourprocedure?

Dan zou ik even kijken of exact hetzelfde product toevallig ook op AliExpress te koop staat. Bij twijfel kan je ook altijd de webshop contacteren en vragen waar de producten vandaan komen.

Maar herbruikbaar is toch sowieso goed?

Natuurlijk ben ik fan van alles dat ervoor zorgt dat er minder afval ontstaat. Voor wie geen prijzige originele merkrietjes kan kopen, en om een mainstream publiek te bereiken, is het super dat ook grote ketens ze met regelmaat beginnen aanbieden. En ja, wellicht kopen die ook massaal in bij lageloonlanden. Het verschil voor mij zit erin dat ze zich hier niet profileren als superduurzame winkel die de wereld wil redden. Nog los van al dan niet aanwezige keurmerken voor de Europese markt, een eerlijk retourbeleid en efficiëntere import in grote hoeveelheden. Je klanten geen sprookjes waarmaken, ook dat is eerlijke handel.

Ik hou al een tijdje een overzicht van duurzame webshops bij. Ik doe mijn best om hier alleen betrouwbare handelaars te vermelden. Heb je nog een tip? Laat het zeker weten!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

8 Comments

 1. Ik zie dit ook meer en meer passeren. Ik nam een tijd geleden contact op met een ‘webshop’ om hun product aan te bieden in mijn winkel, maar kreeg nooit reactie. Nadien hoorde ik dat dit zo een site was die gewoon via dropshipping liet leveren door aliexpress. Echt zonde, want totaal niet ecologisch, en dan zit je nog met een slecht product ook :s

 2. Inderdaad oppassen geblazen voor die praktijken! Ik wil er ook wel eventjes bij zeggen dat dingen op Aliexpress vaak nagemaakt zijn van echte producten. Dus het kan zomaar zijn dat je een webshop ontdekt met die producten maar dat ze dan wel echt zijn. Al zullen die dan wel eerlijk communiceren en bereikbaar zijn.

 3. En dan naast het mooi praten heb je het nog niet eens gehad over de woekerprijzen die ze vragen.
  Zoek op Facebook eens naar de pagina ‘Ali versus de rest’ daar heb je talloze voorbeelden van die schandelijke praktijken.

 4. Ik hoorde er op het werk over praten, en mensen lijken dit dus echt geen probleem te vinden want ja, het is zo goedkoop! Roloog…. Alles heeft z’n prijs, en dit is rechtstreeks ten koste van het milieu en dus zo niet oké.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.