Onlangs deelde ik een persoonlijk dilemma en zette op een rij welke mogelijkheden er zijn om duurzaam boodschappen te doen. Omdat ik maar geen beslissing kon maken, ben ik maar gewoon alles een keertje aan het uittesten. Deze keer deel ik mijn ervaring met afvalvrij winkelen bij The Barn in Antwerpen.

Over The Barn

The Barn beschrijft zichzelf als een permanent overdekte markt met biologische producten. Die zijn direct afkomstig van de leverancier om de keten kort en prijzen betaalbaar te houden. Alles wordt aangeboden in bulk en eigen potjes en zakjes zijn meer dan welkom. The Barn wil bio en ecologisch voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk maken. Na de vestigingen in Etterbeek, Sint-Gillis en Elsene opende er eentje in Antwerpen. Daar moést ik dus heen!

Assortiment onverpakte voeding

Groenten en fruit

Bij binnenkomst vallen de kratten met groenten en fruit meteen op. Waar de verse producten bij andere verpakkingsvrije winkels vaak eerder een bijproduct zijn, als aanvulling op de droge voeding in bulk, lijkt het hier in eerste instantie andersom. Er is echt een groot aanbod. Ik vind het heel fijn dat bij elke soort een land van herkomst staat aangegeven. Zo kan je bewust letten op de kilometers die je voedsel moesten afleggen tot op je bord.

Dranken

Na de groentenafdeling komen we voorbij brikken (plantaardige) melk. Niet onverpakt, maar wel heel handig om meteen mee te kunnen nemen. Er zijn glazen flessen water en fruitsap, top. De wijn om te tappen maakt het plaatje af.

Brood

Vers brood van een kleinschalige bakkerij: check. Ik spot zelfs een vers glutenvrij brood en leg dit meteen in ons mandje. Het blijkt bij thuiskomst ook nog best lekker te zijn!

Droge voeding in bulk

Bij The Barn zie je niet de typische “tapkranen” hangen, maar werkt men met grote tonnen om uit te scheppen. Ik had het niet verwacht, maar het assortiment aan droge voeding in bulk is toch zeer ruim. Er is iets minder keuze dan bij andere bulkwinkels – denk aan twee soorten rijst in plaats van vier- maar eigenlijk is alles wat je nodig hebt aanwezig. Enkel de diversiteit aan thee en kruiden stelt mij een ietsje teleur. Uniek zijn de glutenvrije koekjes en de verpakkingsvrije chocolade. Hemels!

The Barn Antwerpen

Natte voeding in bulk

Olijven, chocopasta, honing, olijfolie, en zelfs een machine om ter plaatse pindakaas of notenpasta te malen. Ook van dit assortiment heb ik geen klachten.

Kaas, vlees en zuivel

Aan de bedieningstoog laat je je potjes vullen met kazen. Ook eieren zijn aanwezig. En in de hoek bevindt zich nog een koelkast met een klein assortiment aan (plantaardige) yoghurt, boter, vlees en vleesvervangers. Die zijn wel allemaal verpakt, maar het is wel handig om meteen je hele boodschappenlijstje in één winkel te kunnen afstrepen. Zo maken hopelijk meer mensen de stap naar bulk.

Ervaring met The Barn Antwerpen

Het enige dat we misten, was een winkelkarretje om onze dochter in te zetten, want de buggy hadden we niet bij. Een peuter in bedwang houden en tegelijk een bakje cacaopoeder vullen is iets minder handig ;-). The Barn heeft mij verder echt aangenaam verrast. Het voelde met momenten een beetje als het verpakkingsvrije walhalla. De winkel is ruim, licht en fris. Er is een speelhoek en je kan een koffietje drinken. We keerden zonder afval en met een grote smile huiswaarts.

Adres: Verlatstraat 10, Antwerpen Zuid.

Neem voor het adres van de andere vestigingen een kijkje op de website.

Nog meer verpakkingsvrije winkels uitgetest op mijn blog:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

3 Comments

  1. Dat ziet er een grote winkel uit, zoals jij hem beschrijft! Onze verpakkingsvrije winkel is zo klein dat ge daar niet met een kar binnen zou kunnen haha 🙂 Doet me er wel aan denken dat ik nog eens zou moeten gaan, want ik vind het in dit soort winkels veel toffer boodschappen doen dan in een ‘gewone’ supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.