Onlangs deelde ik een persoonlijk dilemma en zette op een rij welke mogelijkheden er zijn om duurzaam te winkelen. Omdat ik maar geen beslissing kon maken, ben ik maar gewoon alles een keertje aan het uittesten. Deze keer deel ik mijn ervaring met een groentenpakket recht van bij de boer.

Toch terug een groentenpakket?

Wie mijn blog al langer volgt, herinnert zich misschien nog dat we in het verleden ook al eens experimenteerden met groentenpakketten. We bestelden toen wekelijks een pakket met groenten en fruit bij Biobello. Daar zijn we uiteindelijk mee gestopt. De nadelen wogen voor ons zwaarder dan de voordelen, die er ook echt wel waren. Toen we onlangs een infomoment bijwoonden bij De Pluk en Snoeptuin, een zelfplukboerderij bij ons in de buurt, begon het terug te kriebelen. We hebben ons ingeschreven als fruitplukkers, en gaan regelmatig een pakket seizoensgroenten kopen om uit te testen of we de luxe van de biologische supermarkt kunnen missen.

Al een beetje thuis op het erf

Het klinkt gek, maar de zon op ons hoofd en het leuk aangelegde erf zorgde voor een instant blij en vertrouwd gevoel. Ella stond meteen een poes te aaien en Gunther en Myriam herkenden ons van vorige keer. Naast het groentenpakket – op voorhand besteld en betaald via de website – kochten we nog enkele basisproducten: aardappelen en wat fruit. We namen tijd voor een babbel, gingen met Ella naar de kippen en varkens kijken en ze rende rond dat het een lieve lust was. We wandelden het plukveld nog eens op en… begonnen terug te twijfelen om toch een volledig oogstaandeel te kopen, haha. Het lijkt gewoon zo mooi: naar de boerderij fietsen, rustig de tijd nemen om groentjes te plukken en met Ella te picknicken op de bankjes onder een grote boom. Alleen is de vraag of we het ook zo leuk gaan vinden in weer en wind ;-).

Ervaring met het groentenpakket

Soit, dit blogartikel gaat over het groentenpakket, dus laat ik daar even op focussen. Dit zat er in bij de eerste testweek:

 • Aardappelen
 • Wortels
 • Groene selder
 • Een stok prei
 • Witloof
 • Een venkel
 • Twee uien
 • Bussel lente-ui
 • Knolselder

Alles zag er supergoed uit en voor 15 € vond ik het een mooi pakket. Wij gebruiken best veel groenten in de keuken dus een hele week toekomen zou misschien nét niet lukken. Maar ik was zeker niet teleurgesteld met de hoeveelheid!

Dit maakten we met het groentenpakket

We haalden het pakket op zaterdag op. Ons weekmenu zag er zo uit:

 • Zaterdag: Vis met venkel, ui en aardappelen in de oven. Jense lust geen venkel, maar ik kreeg hem met gemak alleen op. Jense at erwten uit de diepvries.
 • Zondag: lasagne met een saus van tomatenpassata, wortel, selder en ui. Als vleesvervanger gebruikten we linzen.
 • Maandag: de rest van de lasagne. Jense vulde aan met een boterham. Ik maakte er voor mezelf een rauw slaatje van witloof en appel bij.
 • Dinsdag: wok met prei, wortel en erwtjes uit de vriezer. Vleesvervanger: kikkererwten.
 • Woensdag: pasta pesto met zalm en courgette. Niet van bij de boer dus.
 • Donderdag: steak met pepersaus en knolselderfrietjes. Als dessert maakte ik chocolademousse van het kikkererwtenvocht. Recept volgt!
 • Vrijdag: knolselderpuree
 • Extra: witloofsoep voor bij de lunch. De lente-uitjes snipperde ik op een omelet (een béétje van onze eigen kip, want we hebben ook een kip geadopteerd bij de plukboerderij).

Conclusie

Al bij al hebben we toch bijna elke dag gegeten van ons groentenpakket. We vulden af en toe aan met voorraad die we nog hadden liggen. Ook de meeste overige ingrediënten voor de maaltijden zoals vlees, vis, rijst en vleesvervangers hadden we nog in voorraad liggen. Op die manier is dit een goede optie voor tussendoor. We bespaarden geld en tijd door niet in de supermarkt te komen en aten gezonder. Ik denk niet dat we op termijn elke week een pakket gaan bestellen, omdat twee van de drie mensen in ons huishouden best kieskeurige eters zijn. Maar zeg nooit nooit. Het plan is in elk geval om het heel regelmatig wel te doen.

Ik vond het zelf een superfijne uitdaging om te koken met wat we kregen. Je wordt verplicht om eens iets anders te eten. Dankzij het pakket hadden we nog eens verse soep in huis, eeuwen geleden. En het feit dat we heel erg lokaal en duurzaam hadden ingekocht, maakte van mij plots een trotse, extra gemotiveerde kok, en eter natuurlijk ;-).

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

 1. Leuk om zo’n pakket te testen en nieuwe receptjes te ontdekken op die manier. En dan daarbij ook nog eens een leuk gezinsuitje. Ik wil graag eens het concept van de Buurderij uittesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.