Omdat ik al een tijdje bezig ben met het verminderen van mijn afval, legde het boek “Het Zero Waste Project” niet zo heel veel geheimen meer bloot. Er is wel één hele goede tip die ik er uit haalde: maak een zero waste kit voor in je tas. Waarom en hoe ik mijn zero waste kit voor onderweg samenstelde, lees je hier.

Waarom een zero waste kit voor onderweg?

Boodschappen doen met eigen zakjes en bakjes, badkamerspullen vervangen voor plasticvrije alternatieven en wasbare luiers gebruiken: die checks kan ik stilaan vol zelfvertrouwen afvinken. Waar het bijna altijd nog fout liep? Bij niet geplande gelegenheden. Wanneer ik onvoorbereid een lunch buiten de deur kocht. Of als een uitstapje langer duurde dan verwacht en ik dorst kreeg. Op die momenten vloekte ik telkens dat ik mijn drinkbus niet bijhad. En als ik een slaatje met wegwerpbestek verorberde, zat ik te balen dat ik geen andere optie had voorzien. Een soort zero waste overlevingspakketje dat ik altijd bij zou hebben? Dat ik dat niet eerder had bedacht!

Kijkje in mijn handtas: deze zero waste tools neem ik standaard mee

Herbruikbaar boodschappentasje

zero waste kit voor onderweg

Een opvouwbaar boodschappentasje zit echt al jaren in mijn handtas. Superhandig! Het vorige begon te verslijten dus ik heb het vervangen door deze Parijse nettas. Er kan heel veel in, en dankzij de lange hengsels kan ik hem ook over mijn schouder dragen als ik wil. Makkelijk voor als ik mijn handen niet vrij heb.

Opvouwbare koffiebeker

stojo cup
stojo cup

Deze beker kreeg ik cadeau van mijn schoonzusje. De reden dat ik eerder toch telkens weer met een wegwerpbekertje in mijn handen stond, was namelijk dat zo’n herbruikbare bamboe of rvs beker wel heel veel ruimte inneemt. En ik neem het liefst een kleinere handtas mee. Ik zeul al met genoeg spullen voor mijn dochter, ha! De Stojo cup is supercompact, ziet er leuk uit en dankzij het klepje belanden de laatste druppels niet tussen mijn sleutels. Hij smaakt door het deksel iéts meer plasticachtig dan mijn rvs beker, maar toch is het mijn nieuwe favoriet. De beker zelf is overigens gemaakt uit siliconen en kan dus prima tegen hoge temperaturen.

Voor oplettende lezers: eigenlijk drink ik geen koffie meer. Waarmee ik mijn koffie vervang lees je hier.

Herbruikbaar rietje

herbruikbaar rietje hip

Deze siliconen rietjes zijn lichtgewichtjes. Het handige is dat ze openklikken en zo perfect uit te wassen zijn, zonder geknoei met borsteltjes. Dat is perfect, want onderweg ben ik niet altijd in de gelegenheid om die smoothie meteen uit mijn rietje te spoelen. ‘s Avonds (of wanneer ik eindelijk toekom aan de afwas) zijn ook aangekoekte restjes zo weer proper.

Stoffen servet

zero waste kit voor onderweg

Multifunctioneel: om mond of handen af te kuisen, maar ook om een broodje of croissant mee uit te halen. Of als placemat. En als ik mijn rietje gebruikt heb, wikkel ik het hierin om de rest van mijn spullen proper te houden. Deze stoffen servet kreeg ik van mijn zus voor mijn verjaardag.

Herbruikbaar bestek

Een herbruikbare bestekset om mee te nemen staat nog op mijn verlanglijst. Ik twijfel nog tussen lichtgewicht bamboe of stevig en duurzaam rvs. Voorlopig neem ik nog gewoon mee wat ik in mijn keukenlade vind.

Het bestek, de servet en het rietje bewaar ik in een kleine wetbag. Perfect om te voorkomen dat mijn handtas vuil wordt, en het waterdichte stoffen zakje kan gewoon in de wasmachine.

Herbruikbaar zakje voor groente/fruit/snack

Als we gepland boodschappen gaan doen, nemen we er een hele hoop mee. Maar voor onverwachte zero waste aankopen is het handig om alvast een klein zakje bij te hebben. Kan dienen voor groente, fruit, een paar broodjes of een kleine snack.

Alles over herbruikbare zakjes voor groenten en fruit (en nog veel meer!) lees je hier.

Uitbreidingskit: voor extra lange zero waste dagen

Waterfles

bambook
zero waste kit voor onderweg - kambukka waterfles

Past niet in mijn kleine handtas, maar het voordeel van een extra zak met luiers meezeulen, is dat ik er stiekem ook nog mijn drinkbus in kwijt kan. Bij deze heb ik de geknipte waterfles gevonden. Belgisch, mooi, uit rvs (behalve de dop), makkelijk afwasbaar door de grote opening en toch handig om uit te drinken dankzij de kleinere teut. En geef toe: kraantjeswater drinken was nog nooit zo mooi.

Foodcover

zero waste kit voor onderweg - food cover dotz

Als ik voor Ella naast lunch ook nog een half stuk fruit meeneem, dan dek ik dat af met een foodcover in plaats van met plastic of aluminium folie. Deze flexibele set van Dotz is gemaakt van herbruikbare siliconen. Benieuwd om die eens grondig uit te testen!

Eco notitieboek

Nu is het nog niet van toepassing, maar eens mijn dochter naar school gaat, hoop ik af en toe weer buiten te gaan werken aan mijn blog en onderneming. Gewoon ergens op een bankje zitten in open lucht en alle ideeën neerpennen die in mijn hoofd zitten. In plaats van alweer naar een schermpje te zitten staren, pak ik er dan een notitieboekje bij. Echt zero waste is een uitwisbaar boekje. De Bambook is met zijn stevige kaft – een plaat bamboe – perfect voor onderweg. Toch liever papier? Met de aankoop van dit boekje in papier van grasafval (ontworpen door Eva Mouton!) steun je tegelijk Natuurpunt.

zero waste kit voor onderweg - ecologisch notitieboek

Gerecyclede balpen

zero waste kit voor onderweg - bottle 2 pen

Een langer dagje weg betekent hier vaak: naar de dierentuin met de trein! Om mijn Keycard in te vullen gebruik ik vanaf nu deze pen. Het ontwerp verklapt het al een beetje: hij is gemaakt van oude petflessen.

Benieuwd hoe zo’n dagje zero waste naar de dierentuin er bij ons uitziet? Je leest het hier!

En de rest van mijn handtas?

Naast al deze hoe-overleef-ik-elke-uitstap-zero-waste essentials, zitten er natuurlijk ook nog de volgende saaiere spullen in mijn tas:

– Smartphone

– Portefeuille

– Sleutels

– Rommel. Verdwaalde kassaticketjes bijvoorbeeld.

– En een zakdoek. In stof uiteraard 😉

Wat zit er voor leuks in jouw tas? Lijkt het je wat, zo’n zero waste kit voor onderweg?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ava.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

13 Comments

  1. Nu al standaard bij: een zakje voor groeten of fruit en een boodschappentas. Ik heb gisteren herbruikbare broodzakken besteld en ben heel happy met mijn ‘boc n roll’. Rietjes en koffiebekers gebruik ik niet dus hoef ik ook niet mee te nemen.

  2. Goede top. Enige probleem: ik heb een andere handtas nodig om dit te realiseren. De mijne zit meteen vol met portefeuille en telefoon, omdat ik anders teveel rommel meezeul 😝 En een nieuwe handtas kopen stond niet op mijn planning…

    1. Haha, ik begrijp het. Ik heb nog een kleinere dan deze, daar zou ik de beker ook niet in mee krijgen. Die draag ik dan maar als ik écht niks anders ga doen dan even blokje om ofzo 🙂

  3. Ik had een vraagje over de rietjes 😉 Nog altijd even enthousiast over deze? En blijven ze goed toeklikken? Ik overweeg een aankoop voor onze dochter (7), maar twijfel tussen rvs of siliconen…

    1. Ze klikken nog altijd goed toe! Wel merk ik dat als mijn dochter er op bijt, en die neiging hebben veel kinderen denk ik (?), ze op die plaats openklikken, dat is natuurlijk iets minder handig om te drinken dan. Mijn man gebruikt ze wel regelmatig graag voor zijn chocomelkskes :-). Als je voor rvs gaat zou ik wel aanraden om er te nemen met een siliconen opzetstukje zoals Klean Kanteen, want volledig rvs drinkt niet zo aangenaam en zeker bij kinderen denk ik.

    1. Ik ben wel tevreden met de foodcovers op zich, voor over een kom ofzo, maar met een kanttekening: ik grijp vaker naar onze foodhuggers omdat ik vaker kleine formaatjes nodig heb, bv voor een komkommer of een banaan. Ik plan nog eens een blog over de verschillen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.