Ik kan me nog herinneren, dat het in mijn jeugd erg gesteld was met het afval op straat. Het was niet uitzonderlijk dat mensen hun papieren zakdoekjes gooiden waar ze ze kwijt konden. En op school moesten we met de klas regelmatig “papiertjes rapen” op de speelplaats. Ik dacht dat het tegenwoordig beter meeviel, maar stoorde me tijdens elke wandeling wel aan een verdwaald blikje of snoepwikkel. Tot ik serieus eens op pad ging met vuilzak in de aanslag. Wát ligt er nog steeds veel afval overal zeg! Het valt helemaal niet mee. Zo lang niet iedereen zijn mentaliteit wijzigt, kan het dus écht nuttig zijn om ook eens een rondje zwerfvuil rapen in de buurt te doen. Dat hoeft je niks te kosten behalve een ontspannen wandeling.

Mooimakers

Ken je het initiatief Mooimakers al? Het wil de strijd aangaan tegen zwerfvuil door ondersteuning via een website en via diverse campagnes. In de Mooimakers webshop kan je gratis materiaal bestellen om te helpen met het opruimen van zwerfvuil. Ik bestelde een grijpstok en handschoenen (overigens ook in kinderformaat te verkrijgen) en kreeg alles netjes thuisgeleverd.

Zwerfvuil vuilzak

Aan mijn gemeente liet ik weten dat ik graag wilde helpen met zwerfvuil rapen. Ze zetten me op een lijst met vrijwilligers en ik kreeg een rolletje vuilzakken in de brievenbus, speciaal bedoeld voor zwerfvuil. Die mag ik gevuld achterlaten bij een openbare vuilbak. Check zeker even bij jouw gemeente wat daar de procedure is! Vaak is het zo dat ze je verzekeren, moest er iets gebeuren.

Op pad voor zwerfvuil

Op een mooie zondag trokken we de straat op. Gewoon in onze eigen buurt waren we al gauw anderhalf uur op pad. Niet omdat we zoveel afstand aflegden, maar omdat er zoveel te rapen viel. Triest! De grijper bleek geen overbodige luxe want voor elk stukje afval moeten bukken ging al snel pijn doen aan mijn spieren.

De reacties

De eerste meters moesten we een beetje schroom overwinnen. Het is nu eenmaal een beeld dat je niet iedere dag ziet, en dus keken mensen waarschijnlijk wel. Ik was er al snel niet meer mee bezig en focuste op mijn missie. De meeste voorbijgangers liepen gewoon snel voorbij. Één koppel dat mij zwijgend passeerde, hoorde ik daarna onder de indruk zeggen “och wat schattig, dat kindje is ook aan het rapen!”. Ja, Ella deed ook haar best met haar stok, al was het echte grijpen nog wat moeilijk ;-). Maar door deze reactie denk ik dat ook zo’n eigen, kleine actie mensen kan inspireren om ook eens wat afval op te rapen in plaats van er achteloos langs te lopen. Al staan er gewoon een paar personen extra bij stil, dan kruip ik met plezier op de figuurlijke barricades door gewoon mijn eigen ding te doen, met vuilzak in de aanslag.
zwerfvuil rapen in je buurt als mooimaker

Zwerfvuil rapen in de buurt: dit vonden we

Een volle vuilzak met blikjes, wikkels van koeken, kassabonnen, zakdoeken, bouwafval, flesjes, papier, een stukje ballon, een tandenborstel. En veel, heel veel sigarettenpeuken. Wist je dat die vol plastic zitten en erg vervuilend zijn voor milieu, dieren en ook weer voor de mens? Ze breken na tien tot vijftien jaar af in microplastics en belanden via waterwegen uiteindelijk weer op ons bord. Vies! En toch is het nog steeds heel normaal voor velen om peuken op de grond te gooien in plaats van in de vuilbak.

Opgepast, verslavend

Het leek bij momenten wel of we paaseieren zochten. Elk stukje afval dat we opdiepten uit een struik zorgde voor flink wat voldoening, en tegelijk stemde het me triest. We hadden het moeilijk om te stoppen, want werkelijk overal zagen we nog meer rommel liggen. Ik ging over mijn grenzen en had flinke pijnen achteraf. Maar het gaf me een boost, een nuttig gevoel. We maakten écht een klein verschil.

Pin voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Echt heel tof! We waren van plan om dit met de collega’s eens te organiseren tijdens de middagpauze, maar euhm tja door de huidige situatie is het er nog niet van gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.