In onze keuken hebben wij om afval te sorteren drie vuilbakjes van Ikea staan. Je kent ze misschien wel, die zwarte met losse deksels. Eentje is voor PMD, eentje voor restafval en de derde voor groenafval. Ze staan in een lade samen met nog wat bakjes voor papier en glas. De plastic zakjes die er in gingen begonnen mij te storen. Dus testte ik een wasbare vuilzak voor in de vuilbak uit.

Waarom een zak in een bak?

Technisch gezien is het misschien stom om een prima uitwasbare vuilbak eerst te vullen met een plastic vuilzak om dié vervolgens te gaan vullen. En weg te gooien. Echter ken ik mezelf en ons huishouden. De bakken leeg gebruiken, dat wordt op den duur toch een smeerboeltje en dan zie ik weer op tegen het schoonmaken van de bak. Dat is niet per se uit luiheid (en soms ook wel), mijn energie is gewoon heel beperkt. Maar als jij een tikkeltje lui bent of gewoon tijd tekort hebt is dat ook volledig te begrijpen :-).

Wasbare vuilzak voor in een vuilbak

Ok, dus we steken eerst een zak in de bak. Maar dat plastic begon mij toch echt te storen. Het is niet logisch om aan de ene kant alle plastic zakjes te weigeren, en er dan wel speciaal te gaan kopen om in de vuilbak te steken. Toch? Toen stuitte ik op de perfecte oplossing: een wasbare vuilzak. Ik kwam deze tegen bij Klein Spook en bestelde een exemplaar.

Ervaring met de wasbare vuilzak van Planetwise

In de wasbare vuilzak van Planetwise past 19 liter afval. Hij is misschien een beetje te groot voor onze Ikea bakjes, maar dankzij de elastiek plooi je hem makkelijk om de rand. Dat vergemakkelijkt trouwens ook het uitkappen in de grote afvalcontainer later. De zak is verkrijgbaar in verschillende kleurtjes en prints, handig voor in verschillende bakken. Ik heb een blauwe gekozen, die we omkappen in onze blauwe PMD-zak. Matchy matchy en al.

wasbare vuilzak voor in de vuilbak Planetwise

De zak bevalt me wel. Als hij vuil is, gaat hij in de wasmachine op 60 graden zodat alle bacteriën gedood worden. Hij is waterdicht dus de vuilbak blijft proper. En we sparen weeral plastic uit. Ik ben er zo blij mee dat ik er nog een kocht voor de restafvalbak. Met print deze keer. Alleen het groenafval durf ik niet aan, dat wordt me toch te vies voor in onze wasmachine. Pipi van de wasbare luiers, geen probleem. Maar groenafvalsap is zowat het goorste dat er is. Haha.

Pin voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Frustratie over het plastic zakje in de afvalbak: herkenbaar! Ik heb ook al nagedacht over zo’n wasbare vuilzak, maar twijfel echt nog. Het zou enkel voor restafval zijn. Voor de rest gebruiken wij geen plastic. Maar toch, ik denk dat het misschien iets te vies is 🤔

    1. Ik vind eigenlijk dat het heel goed meevalt. Ik had schrik voor de restafval maar eigenlijk is het niet vies. En ik denk dan ook bij mezelf, is dat zoveel viezer dan luiers of zakdoeken uitwassen? Eigenlijk niet vind ik 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.