Het is een onderwerp dat ik vaak een beetje uit de weg ga hier: kleding. Niet dat ik er niet over wil schrijven. Ik voel me gewoon niet zo’n expert. Modetrends zijn me vaak vreemd, en het samenstellen van prachtige outfits is niet iets waar ik bijzonder goed in ben. Jaren geleden wilde ik de eerste stappen zetten naar een duurzame kleerkast. Maar eigenlijk is mijn garderobe bijna onveranderd. Tijd om een plan te maken! 

Wat is een duurzame kleerkast? 

Als ik droom over een duurzame kledingkast, zie ik een minimalistisch Instagramwaardig interieur met iets als dit kledingrek van Linn voor mij. De items aan het kledingrek zijn onderling combineerbaar, zodat ze ook echt gebruikt worden. Ze zijn ofwel stijlvol tweedehands, of gekocht bij eerlijke kledingmerken en kleine eco-minded zelfstandigen. Een beetje zoals een capsule wardrobe dus, maar dan met alleen duurzame stuks. Idealiter draag ik alles even graag en vaak. 

Een vast afgelijnd aantal 

Het idee achter een capsule wardrobe is dat je je houdt aan een maximum aantal kledingstukken per seizoen. 37, om precies te zijn. De tachtig verschillende combinaties die je daarmee creëert, zijn genoeg om voldoende afwisseling te bieden zonder dat je uren voor je kast moet staan bedenken wat je aan wil.

Eerlijk? Ik betwijfel of dat haalbaar is voor mij. 

Deze ongedragen kleding ligt in mijn kast 

Sinds we in dit huis wonen, hebben we geen simpel kledingrek, maar een heuse inloopdressing. Die is goed gevuld. Helaas gok ik dat zo’n tachtig procent van mijn kleding stof ligt te vergaren, omdat ik altijd naar dezelfde spullen grijp. 

Doordat ik eerst zwanger was, en nu al bijna twee jaar borstvoeding geef, valt er sowieso een heel deel kledij af. Het een en ander moet wel makkelijk bereikbaar zijn, if you know what I mean. Maar als ik eerlijk ben, was het daarvoor ook al zo. Het meeste van mijn bezittingen is al ettelijke jaren oud. Blijkt ook dat ik heel veel jurkjes, rokjes en blouses heb, en dagdagelijks toch vooral truien en jeans draag. Wat ik tweedehands heb gekregen van familie, ligt er werkloos bij. Note to self: iemand anders’ afdankertjes vormen dus ook voor mij niet per se de perfecte outfit. Ik besluit om de kleding die ik heb eens op te lijsten en tel in totaal 157 stuks:

 • Broeken: 4. Waarvan eigenlijk geen enkele goed past.
 • Truien: 13
 • Dikke truien: 4
 • Gebreide vesten lang en kort: 16
 • Jurken: 33
 • Rokken: 8
 • Blouses lange mouw: 10
 • Blouses korte mouw: 30
 • Tops en t-shirts: 35
 • Shirts lange mouw: 4

Oh ja: er zit ook nog een deeltje in de was dat niet in dit lijstje is meegeteld. Ik schrik toch van dit aantal. Moet ik nu grondig gaan schiften? 

Alternatief voor wegdoen? 

In een eerder artikel over minimalisme stond ik stil bij de vraag of het wel iets voor mij was, om zo veel spullen te elimineren. Is het wel duurzaam, om perfect bruikbare items het huis uit te doen? Zal ik ze toch nog een keer nodig hebben?

Aan de andere kant heeft het geen zin om koste wat kost bij te houden wat ik niet draag. Als ik een blouse al drie jaar niet heb vastgepakt, ga ik ze waarschijnlijk ook morgen niet plots uitkiezen. Dat heeft veel te maken met gewoonte. Ik grijp al snel altijd naar hetzelfde.

Mijn duurzame kleerkast aanpak

Ik neem me voor om mezelf uit te dagen door eens iets nieuws te proberen. Iets nieuws doen met iets ouds, eigenlijk. Om de routine te doorbreken, leg ik de standaard broeken met truien aan de kant. Enkel uit de dingen die ik nooit meer draag, mag ik de komende weken een outfit kiezen.

De kleding waar ik echt niet meer blij van word, breng ik naar de kringloop. Want het is duurzamer als iemand anders mijn kleren daadwerkelijk gebruikt, dan dat ze bij mij enkel plaats innemen. 

Binnenkort kom ik hier in een update vertellen wat ik allemaal heb weggedaan. De vastgelegde regels die gepaard gaan met een capsule wardrobe passen niet bij mij. Maar als ik kritisch kijk wordt mijn kledingkast misschien zo minimalistisch dat alles ooit op zo’n Pinterestwaardig kledingrek past :-).

Hoeveel kleren heb jij ongeveer? En draag je alles?

Foto: Alyssa Strohmann, Unsplash. Dit artikel bevat een samenwerking.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

9 Comments

 1. Ik heb geen idee hoeveel kledingstukken ik heb maar het is zeker geen capsule :p
  Het lijkt mij eigenlijk duurzamer om de kleren die je al hebt te blijven dragen i.p.v. (minder) nieuwe kledingstukken te kopen die allemaal onderling mixen en matchen.
  Wat ik niet draag (of eerder: wat te klein geworden is) geef ik weg aan vriendinnen of breng ik naar de kringwinkel.

 2. Ik heb echt wel veel kleding (ik denk zeker drie keer zoveel als jij). Ik grijp ook vaak naar hetzelfde maar ik vind het toch ook fijn om dan af en toe eens iets te nemen dat ik nog niet vaak heb gedragen. De meerderheid van de dingen in mijn kast passen me wel goed en doe ik wel graag aan. Nu is het wel wat beperkter omdat ik zwanger ben en gewoon niet meer alles aan kan. Kleren die ik niet meer draag, geef ik weg aan familie of vriendinnen of probeer ik te verkopen.
  Een capsule wardrobe zou totaal niets voor mij zijn, al kan ik me wel inbeelden dat dat veel rust geeft.

  1. Ik vond dat dus zalig hè, tijdens de zwangerschap, dat ik zo maar een paar dingen had om uit te kiezen. Haha. Maar op een of andere manier voelt het dan wel meer geaccepteerd dat je keivaak hetzelfde aan hebt ofzo? Of zit dat in mijn hoofd?

 3. Ik heb onlangs mijn kleerkast uitgemest en van mijn hart een steen gemaakt en dingen die ik al een tijdje niet meer aandeed gewoon weg gedaan (ook al vind ik het zo mooi *ween*). Maar nu ik heel wat meer overzicht heb in mijn kledingkast merk ik dat ik dat veel minder stress rond heb en me ook niet meer schuldig voel. Duurzaam is wel belangrijk, zeker de dag van vandaag, maar als jouw kledingstukken jou ‘spark’ blijft geven, telt dat ook mee. Goed dat je nu echt praktisch op zoek gaat naar wat je blijft blij maken, ik ben al benieuwd naar het eindresultaat!

 4. Wat goed om eens te tellen en ook eerlijk te kijken wat je wel en niet draagt. Ik ben ook zeker niet voor wegdoen om het wegdoen, want weg voor mij is niet weg voor de wereld. Daarom ben ik vooral minimalist bij de voordeur en daarmee zeer kritisch op wat ik toelaat in mijn kast. Ik heb trouwens 107 kledingstukken en schoenen (pyjama’s niet meegeteld). Ik hou nu ook alweer 2,5 jaar bij hoe vaak ik mijn kleding draag. Kan ik je aanraden om een poosje te doen voor extra inzicht.

 5. Ik werk sinds een jaar of anderhalf met een capsule wardrobe. Voordien had ik al veel kleuren in dezelfde tint, want ik sta het best met herfstkleuren, dus ik heb niet zo heel veel moeten aanpassen – wel veel stukken weggedaan die (net zoals bij jou) maar lagen stof te vergaren. Daar moest ik me even overheen zetten want sommige dingen had ik maar een paar keer gedragen. Ik wilde een kleerkast waar ik blij van werd en waar ik alles wél van kon/wou aandoen, dus heb ik op mijn tanden gebeten.
  Ik wissel elk seizoen van ‘kleerkast’. Dat houdt de afwisseling er in, al zijn er natuurlijk stukken die elk seizoen wel kunnen. Ik tel de stuks niet meer, maar denk dat ik rond de veertig uitkom (ondergoed en sportkleren en kousen enzo niet meegeteld natuurlijk). Ik heb maar twee broeken, soms drie, bijvoorbeeld, en koop die in een standaardkleur (zwart of grijs of zo) waar zowat alles van shirts en blouses op past, dat maakt dat al meteen gemakkelijk! Kleedjes vind ik dan weer moeilijker om eindeloos mee te combineren, want jasje erover en je outfit is wel klaar.
  Maar dus: grote fan hier. ’s Morgens niet meer lang moeten staan twijfelen en proberen en passen, maar gewoon broek en blouse uit de kast halen en klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.