Onlangs bekende ik dat mijn peuter best wel regelmatig naar een schermpje kijkt. Ik doe mijn best om me daar niet schuldig over te voelen. Wat daarbij helpt is dat ik filter wat er te kijken valt. Ik geef de voorkeur aan rustige, niet te flitsende beelden en geluiden. Leerrijk mag maar hoeft niet per se. Dit zijn onze tips voor rustige series voor peuters.

Nijntje

Nijntje is het eerste tekenfilmfiguur dat Ella leerde kennen. De korte verhalen zijn lief, rustig en eenvoudig om naar te kijken. De liedjes vind ons meisje top. De boekjes van Dick Bruna zijn een leuke aanvulling. En voor mij is het heerlijk nostalgisch.

Kijken naar Nijntje kan op Netflix en op YouTube.

Word Party

Niet de meest rustige serie voor peuters, akkoord. Maar ook dit is bij mijn dochter van kleinsaf een favoriet. Wellicht omdat ze ook bij Word Party kan meezingen en dansen. De baby’s van Word Party leren je kleintje ook dingen benoemen met woorden. En ze dragen wasbare luiers, hoe cool is dat?

Word Party kijk je via Netflix.

Uki

Nog maar recent ontdekt hier: Uki. Omdat deze animatiefilmpjes geen gesproken taal bevatten zijn ze heerlijk rustig.

Uki kan je kijken via YouTube.

Musti

Musti katapulteert mij terug naar mijn jeugd. De oude 2D reeks is ook nog wel te kijken via YouTube (za-lig!), maar voor de kinderen van nu is er een remake in 3D. Ook mooi! Weetje: Ella leerde Musti eerst kennen via een boekje uit de jaren negentig dat ik kocht bij de kringloop voor een paar cent.

Musti is te zien op YouTube.

Kattenlaan 9

Kattenlaan 9, wat een ontdekking was me dat. Het programma is origineel van Nederland en getiteld “Poesjes”. Echte katten, hamsters en een schildpad in een soort poppenhuis: wie verzint het? Mijn peuter is fan. En ik heb me laten vertellen dat de serie ook zeer populair is onder studenten.

De avonturen van deze poezenfamilie kan je kijken via VTM Go, NPO of YouTube.

Bing

Ach, die lieve Bing. Hij maakt allerlei situaties mee die heel goed aansluiten bij de leefwereld van peuters en kleuters. En Flop, zijn neutrale verzorger/knuffel/volwassen vriend (of is het toch een ouder? Ik denk het niet gezien hun totaal verschillend uiterlijk), reageert altijd heel mooi. Ik hou van de sfeer van deze reeks!

Bing kijk je via YouTube of Ketnet.

Tik Tak

Tik Tak is – alweer – pure nostalgie. De remake is fris en modern maar even kunstig en verwonderend als het origineel. Ik heb ook een keer de making of gekeken en echt, sindsdien ben ik nog meer onder de indruk.

Tik Tak kan je kijken via de VRT Nu app, de Ketnet app of via YouTube.

Dikkie Dik theatershow

Hmm, het is niet mijn persoonlijke favoriet wegens overdreven kleurige outfits van Dirk Scheele, de Nederlandse muzikant die blijkbaar allerlei kinderfilmpjes de wereld instuurt. Maar Ella is echt verslaafd aan zijn Dikkie Dik theatershow. Ik moet toegeven dat die echt leuk gemaakt is. De figuren en verhalen uit de boekjes van Jet Boeke komen tot leven. En de liedjes blijven hangen. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb.

De Dikkie Dik theatershow is te zien via YouTube.

Pin deze rustige series voor peuters voor later:

rustige series voor peuters

Heb jij nog tips voor rustige series voor peuters?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

5 Comments

  1. Leuke tips! Uki en Bing kende ik niet. Onze baby is ook verzot op Nijntje, Musti en Tik Tak. Van zodra het te flashy of snel is, haakt hij af, maar hij is ook nog maar een baby. Niet dat ik hem vaak voor de tv zet, maar in deze tijden is het wel een welkom middel.

  2. Rustig niet meteen maar Felix is fan van de liedjes van ‘cocomelon’ (YouTube). Je moet er wel bijnemen dat je dan zelf de hele dag zingt over ‘apples and bananas’.

  3. Onze jongens zijn inmiddels 9 en 10 maar toen ze Ella’s leeftijd hadden genoten ze van de baby Einstein serie. Het is wel een beetje (boel) Amerikaans, maar ik vond het echt heel geschikt. Rustig, educatief, niet te wild met bewegende beelden en luide audio. Er zijn een heleboel varianten, bv baby Beethoven, baby Mozart etc. Alles valt onder de generieke noemer ‘baby Einstein’. Wij hadden een aantal dvd’s; tegenwoordig zal ook wel veel online beschikbaar zijn denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.