Een van de dingen die ik mijn dochter wil bijbrengen, is respect voor de natuur. Ik wil dat ze weet van waar haar voedsel komt. Het is belangrijk dat ze beseft dat niets vanzelfsprekend is en dat we goed voor onze planeet moeten zorgen. Net zoals we voor ons eigen huisje doen. Ze is nu nog te jong om haar de details uit te leggen, maar toch zijn er genoeg manieren om ook kleine kinderen bij de natuur te betrekken.

Buiten spelen 

Buiten leren kinderen enorm veel. Zeker als ze gewoon wat rond kunnen scharrelen. Een van Ella’s eerste woordjes was “bloem”. Schattig hoor, zo’n éénjarig ukkie dat trots alle bloemen in de tuin langs trippelt op haar korte beentjes. We hebben nog niet veel buitenspeelgoed, maar het verzamelen van takjes en stenen is ook leuk. Of bijen en lieveheersbeestjes spotten. Kinderen kunnen echt nog verwonderd zijn om zulke kleine dingen. 

Boekjes over de natuur lezen 

Leerrijk, verbindend en leuk tegelijk, dat is samen boekjes lezen. Ik merk dat mijn dochter daar echt heel veel van opsteekt. Momenteel is dit boekje van Kikker haar favoriet. Kikker steekt een bloembol in de grond en wacht doorheen verschillende seizoenen op het resultaat. De dag nadat we dit verhaaltje voor het eerst lazen, stak Ella een noot die ze in de tuin vond, in de aarde. En dan maar water geven. Net zoals Kikker!

Voor de liefhebbers: het boek ‘Een verrassing voor Kikker‘ kwam pas uit bij uitgeverij Leopold en is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

Tips om kinderen bij de natuur te betrekken

Knutselen

Een insectenhotel vullen of mezenbollen maken. Knutselen met afval. Of juist mooie bladeren of takjes zoeken tijdens een boswandeling en daar iets mee in elkaar steken. Door creatief bezig te zijn, kan je kinderen actief betrekken bij de natuur. 

Zien waar eten vandaan komt 

Ik hoop altijd dat ik mijn kind kan leren dat eten niet zomaar uit de supermarkt komt, maar dat er heel wat bij komt kijken. Dat er boeren voor nodig zijn om het te planten en te verzorgen. Dat zonder bijen heel wat gewassen verloren zijn. Dat eten groeit volgens de seizoenen. En ook dat vlees, eieren en kaas van dieren komen. We zijn lid geworden van een zelfplukboerderij waar we ons eigen fruit kunnen gaan plukken. Een keertje inkopen doen rechtstreeks bij de boer is ook leuk. Of een eigen moestuinbak in de tuin zetten en je kinderen laten helpen. En later natuurlijk ook samen alles koken. 

Lees hier 7 redenen om te starten met een moestuinbak!

Zwerfvuiltochten doen 

Sinds we samen met onze grijpstokken zijn gaan wandelen om zwerfvuil op te rapen, komt Ella regelmatig met haar stok aandraven. Ze snapt nog niet waarom we dit doen, maar aan enthousiasme geen gebrek. Ik denk dat het zeker ook oudere kinderen kan motiveren om samen te gaan wandelen. Ze hebben dan namelijk een doel. Wie raapt het meeste afval? 

Helpen in de tuin 

Bladeren opruimen, planten water geven of voedsel strooien voor de vogels. Door mee te helpen voelen kinderen zich betrokken bij de natuur en zal hun verantwoordelijkheidsgevoel worden aangesproken. Ik vind het altijd heel leuk om Ella deel te laten uitmaken van wat wij doen. Je ziet haar dan echt openbloeien. En ik hoop dat ze zo automatisch van de natuur leert te houden. 

Lees hier meer over vogels voeren:
6 dingen die je nog niet wist over vogels voederen in de tuin
Afvalvrij vogels voederen

Het boek van Kikker heb ik gekregen om te reviewen.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.