Upcyclen oftewel oude spullen een nieuw leven geven, ik ben fan. Zeker als het supersimpel kan, want in uitgebreide do it yourself projecten heb ik niet altijd zin. Vandaag laat ik zien wat te doen met oude lakens, waaronder hoe zakdoeken maken zonder naaien!

Stoffen zakdoeken maken zonder naaien

Een uiteenzetting over mijn keuze voor stoffen zakdoeken deelde ik eerder al (en een eco tip voor wie toch wegwerp verkiest!) Het was er nog steeds niet van gekomen om nieuwe exemplaren aan te schaffen, toen er een scheur kwam in mijn dekbedovertrek. Wat te doen met een oud laken? Zakdoeken maken, natuurlijk! Kan je zakdoeken maken zonder naaien? Ja! Gelukkig maar, want van naaien en stikken heb ik echt geen kaas gegeten.

Zakdoeken knippen met een kartelschaar

De oplossing om zakdoeken te maken zonder naaien, is een kartelschaar. Door de manier waarop deze gekartelde schaar de stof knipt, gaat die veel minder rafelen. Het is dan niet nodig om de stof om te zomen. Als je er mee kan leven dat je zakdoeken er niet perfect uit zien, natuurlijk. Persoonlijk vind ik dat geen probleem: het is toch maar om in te snuiten. Daarom dat ik mijn zakdoeken zelfs knip met de losse hand – en ja, dan zijn ze dus ook niet perfect recht of allemaal even groot. Ik doe bijvoorbeeld ook niet de moeite om mijn zakdoeken te strijken. Sorry, not sorry :-).

zakdoeken maken zonder naaien, kartelschaar

Werkt een kartelschaar tegen rafelen?

Ik heb mijn zelfgemaakte zakdoeken nu een tijdje in gebruik. Ze worden gewassen op zestig graden (doen hoor, om bacteriën te doden!). De randjes rafelen een klein beetje, maar dat blijft voorlopig lokaal. Het is dus niet zo dat de stof uitrafelt. Er ontstaan geen losse draden. Ik ben tevreden!

Wat kan je uit een oud laken knippen?

Een dubbel laken is groot, heel groot. Toen ik echt genoeg zakdoeken had geknipt, dacht ik na over andere opties. Ik vroeg ook jullie tips op Instagram. Dit kwam er uit:

  • Inlegvellen voor in de wasbare luiers
  • Cadeauverpakking uit stof
  • Keukenrol vervanger
  • Lakentjes voor de pop
  • Zakjes om een traktatie in te pakken (strikken met een lintje)
  • Vlaggetjes voor een slinger

Heb jij nog ideeën?

Een kartelschaar koop je bij naaiwinkels, Ikea of op bol.com.

Pin voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

5 Comments

  1. Super idee, dat ik daar zelf nooit aan gedacht heb! Ik heb altijd zakdoeken te kort en ik vind die van de winkel zo’n rare stof en eigenlijk echt niet comfortabel. Ik probeer het zeker eens uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.