Een tijdje geleden startte ik dit overzicht van duurzame webshops. Ik hou van producten en ondernemers met een verhaal. Lokaal kopen is goed voor je ecologische voetafdruk, en voor de economie en sociale zekerheid in je eigen land. Zeker nu door de massale sluitingen omwille van het Coronavirus velen in de problemen dreigen te geraken. Bovendien, door iets te bestellen bij een kleine ondernemer, maak je een persoon met een droom ook echt blij! Om deze visie te steunen, ga ik regelmatig met jullie delen wat ik kocht bij zo’n lokale winkel! 

Vandaag laat ik mijn bestelling bij Torfs zien. Niet per se een duurzame of kleinschalige speler, maar wel een lokale.

Bestellen van kinderschoenen: welke maat moet ik nemen?

Ik heb nog nooit schoenen online gekocht. Dat vind ik veel te moeilijk, qua maatbepaling. Ik hou niet van het eindeloze heen en weer verzenden van pakketjes met spullen die wel of niet passen. Maar nu we in lockdown zitten, het keimooi weer werd en Ella echt wel wat frissere schoentjes kon gebruiken, zette ik toch de stap. Alleen: hoe bepaal je welke maat een kind heeft? Die voetjes groeien zo snel… Ik durfde niet gewoon de maat van vorige keer bestellen.

Gelukkig maar, want toen ik haar voeten ging meten bleek dat ze al minstens een schoenmaat is opgeschoven.

De schoenmaat van je kind zelf opmeten

Ik heb voor het opmeten van Ella’s schoenmaat twee methodes gebruikt. Eerst zette ik haar mooi recht tegen de muur, met haar voetjes op een blad papier. Vervolgens tekende ik met een potlood de contour van haar voetjes over. Je kan ook werken met het trekken van een lijn langs de twee verste punten van de voet, de hiel en de grote teen (of een andere teen als die verder uitsteekt ;-)). De afstand tussen die punten bepaalt welke maat je kindje heeft. Ik heb dan even Google geraadpleegd, om te zien met welke maat het aantal centimeters overeenkwam.

Nog makkelijker is de tweede methode. Sommige schoenenwinkels hebben een handige meethulp online staan. Dat was bij Torfs ook het geval. Die kan je afprinten (klik hier om ze te openen) en gebruiken als meetlat voor de schoenmaat. Het moeilijkste bij kleine kinderen is om ze mooi gelijk met de achterste lijn te laten staan met hun hielen. Wij gebruikten daarvoor een latje dat we rechtop zetten, om de grens van die lijn te trekken. Daar moest ze dan tegen gaan staan. En dan was het gewoon een kwestie van snel aflezen of – zoals ik deed – een potloodstreepje te zetten tot waar haar grote teen reikte. Staat het streepje tussen twee maten, kies je de grootste maat. En ook als je te maken hebt met twee verschillende voeten, ga je voor de grootste. Wij zaten met een twijfelgevalletje, en hebben uiteindelijk de grootste maat gekozen, een 23.

Deze sandalen kochten we bij Torfs

Geox sandalen

Ik probeer in de winkel altijd te letten op hele soepele schoenzolen. Zeker bij kleine kinderen lijkt me dat veel makkelijker stappen. Online kan je natuurlijk niet voelen. Op basis van de afbeeldingen koos ik voor deze Geox sandalen. Met klittenband, want ons meisje kan niet zo lang stilzitten om lang te prullen met een sluiting. Ze zijn nog een beetje te groot, maar ze kon er goed mee stappen. En qua breedte passen ze wel ideaal.

Igor watersandalen

Ella speelt heel graag in de tuin, en het liefst met water. Welk kind niet? Omdat onze gazon niet echt een gazon is maar eerder een paardenbloemen en klaverveld, heb ik toch graag dat ze iets aan haar voeten doet. Er zitten namelijk heel veel bijen in ons gras daardoor. Dus koos ik ook nog een paar degelijke watersandalen uit. Leuk detail is dat ze volledig in Europa, en meer bepaald Spanje, gemaakt zijn. Helaas vallen deze sandalen toch echt wel te groot. Toch houden we ze bij, en hopelijk kunnen ze tegen de zomer of wie weet zelfs volgend jaar nog dienen.

Koop jij wel eens schoenen online?

Pin voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.