Groener leven gaat in kleine stapjes. Al jaren ben ik bezig om beetje bij beetje mijn gewoontes en spullen te vervangen voor ecologische alternatieven. In deze reeks laat ik zien dat duurzaam leven ook met kleine tussenstapjes kan. Vandaag op de planning: ecologisch scheren voor beginners en gevorderden.

Waarom duurzaam scheren?

Lichaamshaar. Iedereen heeft het, en de overgrote meerderheid wil het weg. Want dat is wat de maatschappij ons leert. Gladde benen en oksels horen bij aantrekkelijke vrouwen. Een man is pas verzorgd als de boel kortgewiekt wordt. Of het echt moet, is voer voor een andere discussie. Feit blijft dat de meeste mensen, ook ik, aan de slag gaan met het scheermes. Epileren is voor mij te veel gedoe. Laten waxen kost geld en een babysit. Elektrisch scheerapparaat: soms, als het snel moet gaan. Maar een simpel mesje vind ik nog het fijnst. Of nu ja, een gesofisticeerd geheel van vijfentwintig mesjes met bewegende scheerkop en soepel gevormde handgreep is ook weer niet meer zó simpel, hè? Moet dat eigenlijk echt?

Want wat mij het meeste stoort aan mijn geliefde Venus, naast de prijs, is uiteraard het afval. En dat heb je met eender welk wegwerpmes, ook de goedkope eenvoudige systemen.

Duurzaam scheren voor beginners

Gerecycled scheermes van Preserve

Een tijd geleden ontdekte ik dat er ook groenere wegwerpscheermesjes bestaan. Gemaakt van gerecycled plastic uit yoghurtpotjes. De kopjes zijn simpel, klein en apart te vervangen. Omdat ik nog niet klaar was voor het gevorderde team, leek dit mij een goed begin. Ok, het blijft wegwerpplastic, maar sowieso ben ik zo iemand die met een mes blijft werken tot het zo bot is dat mijn benen nog dagenlang jeuken na een beurt. Ik voelde me dus best goed bij het idee van een gerecycleerd scheermesje.

Klik hier om naar de Preserve mesjes te gaan.

Ervaring met Preserve scheermes

Het was dan ook wel een kleine teleurstelling dat het mes in de praktijk toch wat minder fijn werkt dan mijn geavanceerde Venus. Dat wilde ik er best bijnemen, maar toen ook nog bleek dat er al roestplekken gevormd waren na één keer vergeten in de douche, wist ik dat we geen match zijn, dit scheermes en ik. Daarvoor ben ik dus een te luie/vergeetachtige/vermoeide doucher.

duurzaam scheren Preserve

Natuurlijk scheerschuim

Droog scheren werkt echt niet voor mij. Soms gebruikte ik uit luiheid (eigenlijk energiegebrek, als ik eerlijk ben) gewoon wat douchegel. Omdat ik gevoelig ben aan uitslag, werkt scheerschuim toch nog iets beter. We kopen al heel lang natuurlijk scheerschuim van Lavera, afgewisseld met dat van Sante. De laatste (klik hier om hem aan te schaffen) ruikt lekkerder.

Lees hier mijn eerdere review van Lavera scheerschuim voor mannen.

Duurzaam scheren voor gevorderden

Safety razor

duurzaam scheren safety razor

Mijn man is op dit moment met stip de duurzaamste scheerder in dit huis. Hij stapte een jaar (of is het twee jaar intussen? De tijd vliegt) geleden al over op een ouderwets veiligheidsscheermes oftewel safety razor. (Je koopt het hier). Deze beauty uit grootvaders tijd – want toen mochten vrouwen alles nog laten groeien – is zo goed als afvalvrij. Enkel het ieniemienie mesje moet af en toe vervangen worden. Bijkomend voordeel: het is op termijn veel goedkoper, want de mesjes kosten twee keer niks en de houder gaat levenslang mee. Haartjes blijven langer weg en het resultaat is superglad. Scheren met een safety razor vergt wel wat meer geduld en een iets andere techniek, naar het schijnt. En dat is wat mij tot nu toe tegen houdt. Misschien is de tijd rijp om toch eens te proberen of we vriendjes kunnen worden. Alleen al de mindere kans op huiduitslag zou mij over de streep moeten trekken, toch?

Verpakkingsvrije scheerzeep

In de categorie gevorderden kan het ook wat betreft scheerschuim nog groener. Verpakkingsvrije scheerzeep, dat bestaat ook gewoon! Het is eigenlijk gewoon een stuk vaste zeep. Gaat lekker lang mee, en zonder afval maakt dat het duurzaam scheren helemaal compleet! Je koopt verpakkingsvrije scheerzeep bijvoorbeeld bij Druantia.

Scheer jij je lichaamshaar? En wat is jouw favoriete systeem?

Pin voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Ik gebruik al heel lang een scheerzeep ‘bar’, en da’s zoveel aangenamer dan scheerschuim! Die van bag-again.nl is mijn absolute favoriet. Het schuimt niet dus is wel even wennen want je ziet ook niet meteen heel goed waar je al geweest bent en waar nog niet, maar dat lukt allemaal wel op den duur.
    Een hele tijd geleden al kocht ik zo’n safety razor mesje ding, maar heb het heel lang niet durven gebruiken. Ik was ook zo verslaafd aan dat Venusmesje dat meeplooit met je rondingen, haha! Maar heb me er onlangs toch over gezet, en het geprobeerd – op mijn benen, dat leek me het veiligst, stel je voor dat je met bebloede oksels moet rondlopen 😀 En dat ging goed! Het is wennen omdat het vlijmscherp is en ik dus schrik had om mezelf leven te villen, maar die eerste keer heb ik me nergens gesneden. Wat mij wel opvalt (in tegenstelling tot bij je echtgenoot blijkbaar) is dat de haartjes sneller terugkomen. Ik denk omdat ik niet zo hard doorduw als ik dat bij een Venusmesje wél durf. Het zal ook nog wat moeten wennen vermoed ik, en ik hou de Venus bij als backup, maar wie weet durf ik straks ook eens mijn oksels te proberen!

    1. Oh, merci voor de tip! Ik heb gisteren mijn benen geschoren met de scheerzeep van mijn man, ook iets vast, en hij heeft zo’n ouderwetse kwast waardoor het toch wel schuimig was. Heel aangenaam eigenlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.