Peutertaal, I love it! Na de eerste woordjes en grappige versprekingen noteer ik de laatste tijd ook regelmatig een anekdote. Die kinderlogica, zo puur en eenvoudig, dat wil ik voor altijd onthouden. En er later een beetje om lachen, dat ook.

Grappige versprekingen

 • Verstopt zich, komt tevoorschijn en roept: “poep!”. Dat moest dus piep zijn
 • We hangen samen de was op. “Kijk, papa’s tent” = papa’s hemd
 • Dankublieft = alsjeblieft
 • Kattenbrood = kattenbrokjes
 • Toffie maken = koffie maken
 • Piemel kijken = spiegel kijken. Oei, hopelijk leert ze die snel correct 🙂

Anekdotes vol peuterlogica

 • “Auw,” zegt Ella. “Oei, heb je je pijn gedaan? Moet papa een kusje geven op je pijntje?” Ella knikt en steekt haar tong uit. Ze had op haar tong gebeten. Smak!
 • “De maan is de mama van de sterretjes.”
 • Doet snurkgeluid. “Neusje slaapt!”
 • We zitten aan tafel. Ella wil nog vlees maar haar stuk is op. Ze vraagt vlees van papa. “Nee,” zegt papa, “dit is mijn vlees”. Ella begint boos te grommen “ik ben een leeuw!”. We moeten lachen en de leeuw krijgt nog een stukje vlees.
 • Ella heeft een haarrekkertje gevonden. “Dat is om een staartje te maken,” zeg ik. Ze draait zich om en wijst naar haar onderrug. “Staartje maken!”

Heerlijk! Ik kijk er al naar uit om dit later terug te lezen :-). Nog peutertaal? Hier lees je de eerste versie van Ella’s uitspraken.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

 1. Ik vind dat echt zo’n geweldige rubriek hé! Ik las net dat peuters moeite hebben met de k en die vraag vervangen door t, zoals koe = toe. Zo ook bij de koffie blijkbaar. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.