In opdracht van wasbare luier webshop Klein Spook neem ik regelmatig een video op. Zo probeer ik de wasbare luier weer een stukje meer toegankelijk te maken. Na een reeks over de verschillende soorten herbruikbare luiers, is het nu tijd voor het antwoord op meer praktische vragen. In deze blog: Hoe organiseer ik de verschoontafel bij wasbare luiers? Als je liever leest, laat ik ook alles in een fotoreeks zien. Scrol dan even door onder de video!
Hoe organiseer ik de verschoontafel bij wasbare luiers: video
In deze video geef ik je een inkijkje in onze woonkamer, en meer precies in de verschoonhoek. Tenminste, zo zag het er een tijdje geleden uit. Intussen is onze dochter zindelijk dus is alles alweer even opgeborgen!
Opstelling van de verschoontafel
Onze verschoontafel (een tweedehandsje van de Ikea trouwens) staat in een hoekje van de woonkamer. Boven de tafel hebben we een fotoplankje hangen (ook van Ikea), waaraan ik enkele haken heb gehangen. Dat is handig voor het luchten van overbroekjes tussen de luierwissels door.
Aan de randen van de tafel hangt een set met opbergbakjes. Ja, ook die zijn weer van bij Ikea. (Geen samenwerkingspartner van mij trouwens, hoewel ik ze best vaak vernoem, haha. Misschien moet ik toch eens aandelen kopen ;-))
In de bakjes steek ik wat losse kleinigheden zoals billenzalf, een klein speelgoedje om mijn dochter af te leiden bij het verschonen en meer van die prullen. Maar het handigste uit deze set is het vuilbakje. Dat hangt dus ook omhoog, en daarin deponeer ik vuile inlegvliesjes. Aan het eind van de dag gaan die dan in de grote vuilbak buiten. Je kan natuurlijk ook een klein bakje of tafelvuilbakje neerzetten op de planken. In een mandje bewaar ik alle kleine wegwerpzakjes die we in huis binnen krijgen via bijvoorbeeld het bestellen via Collect&Go, om weer te hergebruiken in dit kleine vuilbakje.
Naast onze verschoontafel staat een grote luieremmer (dit is er eentje van Prima Nova, je vindt hem hier op bol.com). Geen typisch geval met wegwerpzakjes: hierin hang ik gewoon een wasnet voor mijn vuile luiers.
De inhoud van de verschoontafel
Luiers
Een eerste mandje bevat de luiers zelf. Wij gebruiken hoofdzakelijk voorgevormde tweedelige luiers. Hierboven zie je één van mijn favorieten, Totsbots Bamboozles.
Boosters
Extra inleggers om de absorptie van de luiers te verhogen, die zijn ook aanwezig.
Overbroekjes en inlegvliesjes
Over het absorberende deel van een tweedelige luier, doe je nog een waterdicht (maar ademend) overbroekje. Ahhh, die vrolijke printjes, ik word er nog steeds blij van.
In dit mandje bewaar ik ook de inlegvliesjes, die je in de luier legt om stoelgang op te vangen, zodat die niet in de wasmachine hoeft. Wat toiletpapier voor noodgevallen (als de wasbare billendoekjes allemaal in de was zitten, bijvoorbeeld). En enkele tetradoeken zie je ook in beeld, altijd handig.
Wasbare billendoekjes
Wasbare billendoekjes mogen natuurlijk ook niet ontbreken op een wasbare luiertafel. Hierboven zie je de kit van Cheeky Wipes. Na twee jaar nog steeds heel tevreden over. Inmiddels doen ze dienst als snoetenpoetsers!
Wetbags, waszakken, heilwolle
In dit mandje zitten een paar diverse dingen:
- Wetbag, dat is een waterdichte transportzak. Onmisbaar om vuile luiers onderweg in te steken zonder je verzorgingstas nat te laten worden.
- Waszakjes, om de luiers in de luieremmer te bewaren.
- Heilwolle, om babybilletjes te verzorgen. Je leest hier meer over zulke natuurlijke verzorging voor babybillen.
Natuurlijk zijn er duizend-en-één manieren om je verschoontafel te organiseren bij wasbare luiers. Dit is hoe wij het gedaan hebben, wie weet kan het wat inspiratie bieden. Heb je vragen over wasbare luiers? Stuur mij gerust een berichtje!
Pin voor later:
Dit artikel bevat affiliate linkjes. Als je via die links een aankoop doet (eender welke), steun je mijn blog zonder dat jij er iets van merkt. Dankjewel!!
Zoveel herkenning in die foto’s en dat filmpje van je. Niet alleen de luiers, maar ook de mandjes en nog een paar spulletjes die wij hier ook gebruikt hebben 🙂