Sinds ik een e-reader heb, lees ik weer boeken. Vooral tijdens de dutjes van mijn dochter, die ze op mijn schoot doet. Zo maak ik er voor ons beide een rustmomentje van. Het leesvoer dat ik verslind, geef ik een plekje op mijn blog. Want inspiratie is altijd fijn! In dit bericht geef ik mijn recensie van Beet, een boek van Sietske Scholten gebaseerd op waargebeurde feiten.

Beet – Sietske Scholten

Over liefde, Lyme en loslaten.

Als de baby sterft in Marjoleins buik, sleept Elise haar door de inktzwarte rouw. Het verdiept hun intense liefde. De ziekte van Lyme waar Elise al jaren tegen vecht, verdwijnt naar de achtergrond. Met het aandienen van een nieuwe zwangerschap lijkt het geluk eindelijk aan hun kant te staan. Maar terwijl Marjoleins buik groeit, slaat bij Elise de Lyme opnieuw toe. De zwaarste strijd blijkt nog niet te zijn gestreden.

Aangrijpend boek over de ziekte van Lyme

Pfoe, dit boek raakte me wel heel erg. Een groot deel van het verhaal – dat overigens waargebeurd is – is voor mij natuurlijk heel herkenbaar. Hoe een stomme, toevallige gebeurtenis als een tekenbeet een leven kan verwoesten grijpt naar de keel. Net als bij mij was bij Elise, het chronisch zieke personage in dit boek, geen vuiltje aan de lucht tot ze steeds meer klachten kreeg door een onopgemerkte borrelia-infectie.

De invloed die de ziekte heeft op de mentale toestand van Elise is mij dan weer vreemd. Ik vond het wel heel heftig om te lezen, en wil dan ook waarschuwen dat, als je je niet stabiel genoeg voelt, dit verhaal misschien kan werken als een trigger voor depressieve of suïcidale gevoelens.

Dat het verhaal zo binnenkwam, heeft alles te maken met de schrijfwijze van de auteur. De details maken dat je als het ware meeloopt in de schoenen van de twee hoofdpersonages. Elk hoofdstuk wisselt het perspectief: kijk en voel mee met Elise, de chronische Lyme-patiënte, of met Marjolein, haar partner die af te rekenen krijgt met een eveneens verschrikkelijke gebeurtenis die mij als mama deed duizelen.

Ik las het boek in twee dagen (en dus twee lange dutjes) uit. Dat zegt genoeg.

Je kan het boek Beet van Sietske Scholten hier kopen.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.