Sinds ik een e-reader heb, lees ik weer boeken. En zoals alle dingen die mij bezighouden, krijgen ook die een plekje op mijn blog. Vandaag deel ik mijn mening over het boek Mild Ouderschap, geschreven door Nina Mouton. De ondertitel is “Zelfs tijden de woedeaanval in de supermarkt”. Ah, dat klinkt als een boek op ons lijf geschreven!

Wat is mijn opvoedingsstijl?

Hoewel ik op voorhand niet bewust bezig ben geweest met de vraag “hoe wil ik mijn kind opvoeden?, ben ik gaandeweg toch gestoten op verschillende opvoedingsstijlen die passen bij mijn natuurlijk gevoel als mama. Responsief ouderschap, attachment parenting, opvoeden zonder straffen en belonen (maar niet grenzeloos), oog hebben voor de behoeften van mijn kind… De meeste visies die bij mij passen (en bij mijn dochter, want het is door haar te leren kennen, dat ik mijn mamagevoel leer kennen), zijn anders dan wat vaak gangbaar is. Dat is wat ze gemeenschappelijk hebben: het is buiten de vastgelegde paadjes treden, afstappen van het idee dat je als ouder boven je kind staat en het vooral moet leren luisteren naar wat jij hem opdraagt.

Tegelijk wil ik me niet te hard vastpinnen aan één bepaalde theorie. Ik wil vooral trouw blijven aan mezelf, dicht bij mijn gevoel proberen blijven. In een wereld waar we die gevoelens te vaak onderdrukken en verstoppen wil ik mijn kind een groot gehalte van “hé, het is oké” meegeven. Mildheid, dus eigenlijk… naar zichzelf en naar anderen toe. En het boek van Nina Mouton combineert eigenlijk heel veel van de stukjes die bij mijn mamagevoel passen.

Over Mild Ouderschap door Nina Mouton

In Mild Ouderschap laat Nina Mouton (psychologe en zelf ook mama van twee kinderen) zien dat het oké is om je eigen gevoel als moeder of vader te durven volgen. Meer dan oké zelfs: meeveren met je kinderen kost waarschijnlijk bakken minder energie dan halsstarrig vasthouden aan het beeld van de perfecte ouder, opgelegd door de maatschappij, je omgeving of zelfs door je eigen ervaringen. Het loslaten van andermans mening en je eigen buikgevoel volgen? Yes please, wat een verademing.

Het boek

Het beeld dat je hebt over ouderschap

Mild Ouderschap is opgebouwd uit drie grote delen. In het eerste word je uitgedaagd om eens stil te staan bij je eigen opvoeding. Waar kom jij vandaan, welke dingen zitten door je opvoeding in jouw rugzak, bewust of onbewust? Onze eigen ervaringen als kind weerspiegelen zich vaak in onze eigen rol als ouder, en dezelfde patronen komen onbewust terug. Vandaar dat het soms verhelderend is om daar even bij stil te staan. Zeker als jouw partner weer op andere patronen terugvalt en jullie daarom soms botsen. Of als je gesandwicht wordt tussen de mening van je ouders en je eigen gevoel als mama of papa. In welke mate hou je rekening met de verwachtingen van anderen? Wat wil je meenemen van eerdere ervaringen en wat niet?

Concrete situaties met kinderen

In deel twee zoomt Nina in op veelvoorkomende situaties in gezinnen met kinderen, en op hoe je daar de machtsstrijd kan proberen loslaten. Het gaat grofweg over drie thema’s: emoties, eten en slapen. Want dat zijn dingen waar we met zijn allen soms mee worstelen, of niet? Nina laat telkens een expert aan het woord en geeft ook haar eigen kijk op de zaken.

Zelfzorg

Tenslotte is er nog een deel van het boek gewijd aan zelfzorg. Dat is bij mij toch het grootste werkpunt, denk ik. Het is voor mij niet zo moeilijk om de machtsstrijd los te laten, en om mild te zijn voor mijn kind. Maar mild zijn voor mezelf, dat punt kan ik nog wat proberen bijschaven. En dan vooral in het grenzen trekken, denk ik. Mezelf niet altijd volledig smijten voor mijn kind, maar af en toe ook zelf op de eerste plaats staan.

Mild Ouderschap: heb ik iets uit het boek geleerd?

Omdat ik al erg hard bezig was met een vorm van Mild Ouderschap, door me in te lezen in responsief ouderschap, en in de praktijk straffen achterwege te laten, samen te slapen en mijn kind te volgen in haar behoefte aan mijn borst, was dit boek voor mij geen écht nieuwe materie. Toch heb ik er dingen uitgehaald. Ik stond nog eens stil bij kleine, concrete situaties en voel me gesterkt en gesteund, ook met dank aan de fantastische tekeningen van Eva Mouton waarbij ik ongeveer continu grinnikte: “Haha, dat zijn wij precies! Zo doen wij het ook!”.

De herkenbaarheid, de relativering, het gevoel dat er een denkbeeldig schouderklopje wordt gegeven door mij te bevestigen in mijn gevoel en aanpak, dat is zoveel waard. We doen ook maar allemaal ons best.

Ik ben zeker dat ik, naarmate mijn dochter ouder wordt en er weer andere uitdagingen op ons pad komen, dit boek weer eens zal vastpakken. Ook voor ouders die het gevoel hebben van vast te zitten, zich niet goed voelen bij hun aanpak of botsen met veelgehoorde meningen zoals “Ze zullen het toch moeten leren”, “Je moet wat strenger zijn”, “Ze moeten weten wie de baas is”, “Hij moet in zijn eigen bed slapen”, “Laat ze maar wat zeuren/wenen/sterk worden”, kan ik dit pareltje alleen maar aanraden. Wie weet gaat er een milde wereld voor jullie open.

Hé, het is oké! Hé, je bent niet alleen! En hé, mama of papa, je doet het super!

Je koopt Mild Ouderschap bij de lokale boekhandel, de uitgever of hier via Bol.

Pin Recensie Mild Ouderschap voor later

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Ik heb het ook gelezen als voorbereiding op mijn baby en ik heb er heel veel uitgehaald, vooral ook vertrouwen. Ik zou graag op dezelfde manier in het ouderschap staan als jij. Dit boek heeft mij ook wel wat doen inzien hoe ik zelf ben opgevoed en dat ik bepaalde dingen toch anders wil aanpakken.

    1. Wat fijn om te lezen Irene, dat je iets aan dit boek gehad hebt. En wauw, wat een compliment gooi je er nog achteraan zeg. Bedankt. Ik doe ook maar wat, maar misschien is dat juist precies wat we moeten doen! Ik ben zeker dat jij ook een geweldige moeder wordt. Want eigenlijk ben je dat nu al hé.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.