Sinds ik een e-reader heb, lees ik weer boeken. Ik merk wel weer dat ik last heb van keuzestress want er is zoveel interessante lectuur. Ik lees dus niet alles uit, want waarom zou je er tijd in steken als het je niet voldoende interesseert? (een moetje om los te laten dus!) Dit zijn vier boeken over ouderschap die ik onlangs volledig of deels las.
Temperamentvolle Kinderen – Eva Bronsveld
“Heb jij een kind dat opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen? Lijkt jouw kind soms koppiger dan anderen of kan hij van slag raken van iets waarvan je het totaal niet had verwacht? Dan lijkt het er op dat je te maken hebt met een temperamentvol kind. Het boek vol handreikingen en tips verandert het kind niet, maar de opvoeder wel.”
Als mama van een zeer temperamentvolle baby en nu ook peuter stond dit op mijn leeslijstje. Ik heb het boek nog niet uit, want ik merkte tijdens het lezen dat de inhoud vooral gericht is op al iets oudere kinderen. Maar ik ga dit zeker nog opnieuw opnemen. Zeker nu ook Jense bevestigt dat Ella perfect aan de omschrijving van een temperamentvol kind met een sterke wil voldoet.
Update: ik heb het boek inmiddels toch uitgelezen, haha. Ik vind het top en ga hier veel handvaten uit halen.
Linkje naar het e-book of het papieren boek.
The no cry sleep solution – Elizabeth Pantley
“If you don’t believe in letting your baby cry it out, but desperately want to sleep, there is now a third option, presented in Elizabeth Pantley’s sanity-saving book The No-Cry Sleep Solution.”
Áls ik ooit een vorm van slaaptraining zou toepassen, kan ik me wel vinden in de methode van Pantley. Op een zachte manier, door je kind te blijven volgen. En het de nabijheid van samen slapen te blijven gunnen indien nodig en gewenst. Maar eerlijk: ik ben te moe om eraan te beginnen.
Linkje naar het papieren boek.
Baby in een droomritme – Stephanie Lampe
“Slaapt je baby hazenslaapjes? Wil hij maar niet doorslapen of is hij een vroege vogel? Is je baby onrustig? Met het Droomplan in dit boek geef je je baby op een lieve manier, zonder traantjes, een droomritme. Het gaat uit van baby’s natuurlijke ritmes en leeftijd, zodat je op het juiste moment en op een manier die past bij jullie aan het slapen kunt werken.”
Wat ik van dit boek leerde is wat ik eigenlijk al wist. Strakke schema’s en slaaptrainingen passen gewoon niet bij ons. Het gaat in tegen het gevoel dat ik wil kijken naar mijn kind. Wij doen meer van go with the flow. Ik vond het wel interessant om eens te zien wat de gemiddelde wakkertijden en slaapduur is per leeftijd, maar ja, elk kind is anders, niet?
Linkje naar het papieren boek.
#nietaankindengezinverklappen – Hanne Luyten
“Hanne Luyten heeft drie kinderen. Drie zelfgemaakte, relatief goed gelukte exemplaren. En bij drie stopt het ook. Het nest is vol, haar hart en de semiverplichte monovolume ook. (Dit in schril contrast met de bankrekening en de ijskast.) Hanne neemt het moederschap zoals het komt, en gaat daarbij meer dan eens roemloos ten onder.Het ouderschap blijkt een geweldig ingewikkeld vraagstuk te zijn, met maar één gegeven:iedereen doet maar wat. Al blijken sommige ouders daar al wat beter in te zijn dan andere.”
Hilarisch, herkenbaar en heerlijk relativerend. Andere moeders doen ook maar wat. Ik heb met momenten echt luidop gelachen met dit boek. De beschrijving van Hanne’s weg naar huis met een pasgeboren baby deed mijn eigen overdreven scène tijdens die eerste autorit weer opflakkeren in mijn geheugen. Gelukkig kunnen we er eens mee lachen.
Linkje naar het e-book of het papieren boek.
Mild Ouderschap – Nina Mouton
Toppertje voor alle zoekende ouders. Volg je je eigen gevoel, of luister je toch beter naar wat anderen je aanraden? Van dit boek zette ik een uitgebreide recensie online. De review van Mild Ouderschap lees je hier.
Welk boek over ouderschap moet ik nog lezen?
Ps: de links in dit artikel zijn affiliate linkjes. Eender welke aankoop die je via die weg doet, steunt mijn blog, zonder dat je er iets van merkt. Bedankt!!