Het laatste half jaar testten wij verschillende nieuwe manieren van boodschappen doen. Naast de biosupermarkt, de verpakkingsvrije winkel, een maaltijdbox en groenten recht van de boer probeerden we ook nog de Buurderij oftewel Boeren en Buren. Dat is een initiatief waarbij lokale producenten hun producten rechtstreeks aanbieden via een webshop. Onze Buurderij ervaring zet ik voor jou op een rij.

Wat is Boeren en Buren?

Boeren en Buren verbindt de consument met lokale producenten. Via een online platform kan je de boodschappen doen bij allerlei boeren of andere producenten uit je eigen buurt. Er is meestal een gevarieerd aanbod van groenten, vis, vlees(vervangers), fruit, brood, zuivel en meer. Het aanbod is afhankelijk van de aangesloten producenten in de streek, kan soms wisselen en is niet zo uitgebreid als in de supermarkt. Maar eigenlijk vind je in de Buurderij alle basisproducten die je nodig hebt. Je koopt lokaal en via de korte keten, en dat met het gemak van een webshop.

Ophaalmoment van de Buurderij

Boeren en Buren werkt met een vast wekelijks ophaalmoment in de buurt: de Buurderij. Daar kan je alle bestelde producten ophalen bij de producenten zelf. Daarmee wordt het ook een sociaal moment: iedereen staat open voor vragen of een babbeltje. Je leert het verhaal achter je voedsel kennen. En vaak is er ook ruimte om te socializen met je buren.

Wij zijn begonnen met boodschappen doen bij de Buurderij tijdens de lockdown in maart. We waren het al langer van plan, maar dat was wel het laatste zetje om eindelijk dat virtuele Buurderij winkelkarretje vol te laden. Omwille van de maatregelen voor COVID-19, werkte ons ophaalpunt met een drive-in systeem. We kregen een ophaaluur toegestuurd. Ter plaatse stond een team van vrijwilligers klaar om de pakketten rechtstreeks in de autokoffer te plaatsen.

Onze Buurderij ervaring

Wij kochten intussen al enkele keren onze wekelijkse boodschappen bij de Buurderij. Groentjes werden kraakvers geleverd. We maakten kennis met nieuwe streekproducten waaronder een héérlijke kloostermosterd. Afhankelijk van de producent werd er ook gelet op verpakkingsafval. Zo konden we glazen yoghurtbokalen opnieuw inleveren tegen statiegeld. Ook onze eierdozen waren leeg terug welkom.

De prijzen voor al dat lokale lekkers lagen iets hoger dan als we de groenten recht op het erf van de boer waren gaan kopen. Daar tegenover staat het gemak om alles op één plek te kunnen halen. Het was ook handig om een deel droge voeding alvast in voorraad te hebben: in onze Buurderij konden we geen rijst of glutenvrije pasta vinden op dat moment.

Als je veel kant-en-klare producten gewend bent, zal je dat bij de Buurderij misschien wel missen. Toch loont het de moeite om eens echt terug te keren naar de basis. Ondanks de hogere (maar eerlijke) prijzen, bespaar je op allerlei onnodige extra’s die je in een supermarkt om de oren vliegen. Zeggen groentepakketten of -abonnementen je niks maar wil je wel weten waar je eten vandaan komt? Dan is het systeem van de Buurderij ideaal: je kiest helemaal zelf wat, bij wie en hoeveel je koopt.

En het idee dat de inhoud van je bord letterlijk op een paar kilometer van je voordeur geteeld werd, én dat je een lokale landbouwer hebt gesteund, dat is toch om gelukkig van te worden? Allez, dat is mijn mening hè.

Wil je zelf Buurderij ervaring opdoen? Je kan op de website of in de app het dichtstbijzijnde afhaalpunt opzoeken.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

3 Comments

  1. Ook ik ben reeds een hele tijd wekelijks klant bij de buurderij tot grote genoegdoening. Ik heb echter ook een aanvulling daarop. Met Kamieleke.be wil ik zoveel mogelijk producten samenbrengen en promoten van lokale producenten. Het ligt immers in de bedoeling om aan de hand van de geschiedenis van ons voedsel, in het Waasland, na te gaan waar ons voedsel vandaan komt, wat we daarvan nu nog gebruiken en wat en hoe we in de toekomst zullen eten. Dat zal vooral lokaal geproduceerd en geconsumeerd worden. Ook in de streek van Beveren en meer uitgebreid in het Waasland is er een ruim aanbod van dagdagelijkse, houdbare producten. Kamieleke wil verder vooral aandacht besteden aan het duurzaam produceren, rekening houden met een eerlijke vergoeding voor de producent en letten op voedseloverschotten en biologische productiewijze. Een supermarkt in webshop vorm eigenlijk.

  2. Ik ben fan van de Buurderij! Toen ze in Leuven begonnen, was ik één van hun eerste klanten haha 🙂 Helaas veranderden ze toen van locatie, waardoor het niet meer zo praktisch was. Tijdens de lockdown ben ik een paar keer gegaan, vond het veel chiller dan in die drukke supermarkten. Enige nadeel vind ik dat onze Buurderij zeer weinig biologische groenten en fruit in hun aanbod heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.