Het is intussen een tijdje geleden dat wij onze boodschappenroutine hebben omgegooid. We kopen vaker lokaal door een groentenpakket recht bij de boer te halen. Onze wekelijkse bestellingen bij de biosupermarkt zijn gereduceerd naar eens om de paar weken, wanneer de voorraad vlees/vis/vleesvervangers en droge producten op is. Mijn nieuwsgierigheid naar een systeem met maaltijdboxen was bedwongen… Tot mijn broer er eentje aan me cadeau deed. Onze ervaring met HelloFresh maaltijdboxen, die deel ik natuurlijk hier!

Over HelloFresh

HelloFresh is misschien wel de meest gekende en populaire maaltijdbox ter wereld. Het idee? De afgewogen ingrediënten van verschillende maaltijden aan je voordeur bezorgen, compleet met een receptenkaart vol uitgebreide instructies. Je sluit een wekelijks abonnement af voor een zelfgekozen aantal personen dat je flexibel kan aanpassen, pauzeren of stopzetten. Als je nog tijd en tripjes richting supermarkt wil besparen, kan je ook extra’s zoals een fruitbox meebestellen. Een standaard maaltijdbox van HelloFresh heb je vanaf 43,95 € (drie maaltijden voor twee personen).

Ervaring met HelloFresh: bestellen

Bestellen bij HelloFresh ging heel makkelijk. Ik installeerde de app, moest mijn gegevens invullen en nadat je een van de beschikbare boxen kiest (in ons geval: de Original voor drie personen) kan je de voorgestelde gerechten zelf nog omwisselen met andere uit het lijstje van alle verschillende boxen. Extra groene tip: er is een volledig vegetarische box en je kan dus ook kiezen om af te wisselen met veggie gerechten.

Nog een leuk detail: uit de enorme lijst bezorgmomenten die je kan kiezen, wordt het meest groene moment duidelijk aangegeven. Op dat moment kan HelloFresh de meest efficiënte bezorgronde inplannen. Natuurlijk heb ik dus voor het groene bezorgmoment gekozen: dat was op woensdagnamiddag.

Levering

ervaring met hellofresh

Een dag op voorhand kreeg ik van HelloFresh een sms’je met een heel precies uur van aflevering. Handig, want een maaltijdbox aan de deur missen is niet zo handig. De bezorgtijd kon met een half uurtje afwijken, zo werd gewaarschuwd. En dat klopte: de chauffeur belde hier een half uur te vroeg aan. Prima dus.

Verpakking

Elke HelloFresh maaltijd zit in een aparte papieren zak, en alles komt tezamen in een grote doos. De koelelementen zijn herbruikbaar, die zitten dus nu in onze vriezer en heb ik al kunnen inzetten bij een buil op mijn arm vorige week.

De ingrediënten van het Quick & Easy gerecht: ‘Udonnoedels met kip in zoete Aziatische saus’.

Helaas, mijn vrees voor een hoop onnodig afval bij een systeem van maaltijdboxen, blijkt hier terecht. Omdat alle hoeveelheden exact worden afgewogen, zitten zelfs de kleinste dingen in aparte plastic zakjes: enkele cashewnoten of een paar gram kruiden. Voedselverspilling wordt herleid tot een minimum, maar al die verpakkingen vallen mij toch tegen. Waar we bij ons thuis intussen zijn afgestapt van voorverpakte zakjes sla en gewoon weer hele kroppen kopen – zonder afval -, brengt HelloFresh dat prompt weer naar binnen. Ik was wel blij te zien dat in ieder geval niet alles in plastic zat: de parelcouscous zat in een papieren zakje en behalve de sla, spinazie, kervel en champignons waren de groenten onverpakt.

Ingrediënten van het gerecht ‘Limousin-burger met parelcouscoussalade en venkel

Herkomst van de ingrediënten

Nog iets waar ik graag op let: dat wat we eten niet van de andere kant van de wereld wordt ingevlogen, als er hier bij ons dezelfde producten zijn, of perfecte alternatieven. Ik zag op voorhand iemand op Instagram delen dat de boontjes uit haar HelloFresh box uit Israël kwamen, terwijl dat nu ook echt een product van hier is. Misschien was het toen nog geen boontjesseizoen, maar dan zou het misschien juist een troef van zo’n grote aanbieder zijn om met lokale seizoensproducten te werken. Ik moet er wel aan toevoegen dat bij onze drie gerechten, de kervel in elk geval uit Duitsland kwam en het vlees uit Nederland en België. Bij de Oregano uit Peru en de Rozemarijn uit Marokko fronste ik wel mijn wenkbrauwen: dat groeit zelfs in mijn eigen tuin, dus een Europees alternatief moet toch mogelijk zijn? Dat zal wellicht met de kostprijs te maken hebben, gok ik. Wat betreft de rest van de ingrediënten: die oorsprong stond nergens vermeld op de verpakking, of er was geen verpakking aanwezig.

De ingrediënten voor de vegetarische ‘Groentelasagne met zelfgemaakte roomsaus met aubergine, spinazie en oude kaas’.

Bereiding en smaak van de maaltijden

Ik heb het geluk dat mijn man meestal de kok in huis is. Hij ging dus drie keer aan de slag met de recepten die we op voorhand hadden gekozen. Het was even spannend toen bleek dat er verwacht werd dat je een hele reeks basisingrediënten zelf al in huis hebt. Dat hadden we gemist tijdens het bestellen in de app… En dat vind ik persoonlijk ook wel een nadeel. Een fles wittewijnazijn hebben wij niet in huis, net omdat we er niet vaak genoeg mee koken. Om die dan speciaal voor het occasionele gerecht van HelloFresh in huis te halen? Ik weet niet. Aan de andere kant, als ze de basisingrediënten ook nog in de boxen moeten stoppen, betekent dat nog meer verpakking.

Udonnoedels met kip in zoete Aziatische saus

Dit gerechtje uit de “Quick & easy” box was inderdaad redelijk snel en makkelijk te bereiden. Het smakenpalet zat goed, maar met zo’n kant-en-klaar sausje had ik dat wel verwacht. Normaal vermijden we die om niet te veel smaakversterkers en toegevoegde suikers binnen te krijgen. Ach, voor een keertje was dit genieten geblazen.

Limousin-burger met parelcouscoussalade en venkel

Het klaarmaken duurde dubbel zo lang als beschreven stond op de receptenkaart. Gelukkig was het resultaat om van te smullen. Mijn man, die normaal écht geen venkel lust, at met heel veel smaak zijn bord leeg. Ik vond dit het meest verrassende gerecht van de drie.

Groentelasagne met zelfgemaakte roomsaus

Tijdens de intense hittegolf van augustus 2020 moesten wij tóch de oven opzetten, want er zat lasagne in onze maaltijdbox. Dat hebben we ge(z)weten! Omdat we de basisingrediënten bloem en melk niet in huis hadden, werd het recept iets aangepast. Gelukkig was het nog steeds overheerlijk. Ella was minder fan, dus er was nog een flinke portie over die we in de vriezer hebben gestoken voor een maaltijd met restjes.

Is HelloFresh duurzaam? + conclusie

Was het lekker?

Hebben we drie keer heerlijk, verrassend en vernieuwend gegeten? Dikke ja! Het was fijn om nieuwe dingen uit te testen, en recepten te kiezen die we normaal niet zo snel op het menu zouden zetten. Alles was vers, de recepten waren duidelijk en correct. De porties waren voor ons ruim voldoende; al eten we normaal gezien wel een groter aandeel groenten in onze eigen gerechten.

Is HelloFresh duurzaam?

Gaan we opnieuw een box aanschaffen? Waarschijnlijk niet meteen. Nu we zo weinig verpakkingen gewoon zijn dankzij ons geliefde groentepakket en slim inkopen van voorraad, werd ik toch een beetje triest van het single use plastic in verhouding met de minieme inhoud ervan. Naar eigen zeggen houdt HelloFresh zich wel bezig met duurzaamheid, het verminderen van verpakking en het compenseren van hun CO2uitstoot. Meer over hun duurzaamheidsstrategie kan je ook lezen in dit artikel. Voor zo’n grote speler vind ik elke inspanning die gebeurt een plus. Feit blijft wel dat de ingrediënten niet biologisch zijn en dat je met je geld een groot internationaal bedrijf steunt in plaats van een lokaal initiatief.

Een kwestie van perspectief?

Ik denk persoonlijk dat het afhangt van hoe jij normaal boodschappen doet, of een maaltijdbox in het algemeen duurzamer is. Als je sowieso in de supermarkt niet let op verpakkingsafval en je van jouw voorverpakte zakje sla altijd de helft moet weggooien, dan is de verpakking rond de juiste hoeveelheid sla zonder extra voedselverspilling wellicht toch duurzamer. Als je sowieso met de auto naar verschillende supermarkten rijdt, dan is het qua uitstoot misschien toch wel efficiënter als de boodschappen van jou en nog honderd andere gezinnen door één en dezelfde auto op diezelfde afstand kunnen rondgebracht worden. Mijn broer bijvoorbeeld laat weten dat hij echt veel minder eten weggooit nu hij regelmatig een maaltijdbox bestelt. En ik kan me inderdaad voorstellen dat dat zo is, als jonge single die niet altijd de tijd heeft om creatief te zijn met restjes.

Omdat wij meestal biologisch, lokaal en met minder afval shoppen, wil ik graag uitzoeken of er nog een duurzamer, lokaler alternatief is dat beter bij ons past. Ik ga dus nog wat testen, haha. En anders is het wellicht nog een optie om sowieso alleen voor de vegetarische gerechten te kiezen. Vlees laten staan is namelijk nog veel duurzamer dan plastic vermijden.

Voor wie HelloFresh eens wil uittesten: met de code HELLODROMEN75 krijg je tot 75 € korting op je eerste drie boxen. Tip: de vegetarische maaltijd die wij aten was écht heerlijk. Het kan een stimulans zijn om ook de vegetarische keuken te leren kennen.

Heb jij al eens een maaltijdbox gekocht? Wat is jouw ervaring met HelloFresh?

Pin voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

8 Comments

 1. Persoonlijk ben ik ook niet zo’n fan van de maaltijdbox omdat de producent echt geen eerlijke prijs voor zijn product krijgt. En dat vind ik een heel belangrijke factor bij het kopen van mijn eten.

  Het gaat natuurlijk niet altijd, rechtstreeks bij een boer kopen, maar dan ga ik liever langs bij een lokale handelaar dan het geld te spenderen aan zo’n reus. Zo koop ik veel groenten en fruit bewust niet in de supermarkt! (andere dingen moet je dan wel in de supermarkt kopen hé…)

  1. Dat is ook een goed punt! Ik denk dat het dus echt afhangt van je referentiepunt van hoe je normaal winkelt. Bij ons is het ook een stapje terug (meestal, want wij zijn ook geen heiligen uiteraard, er wordt hier ook wel eens gewinkeld in de supermarkt met veel te veel plastic).

 2. Wij zijn al jaren groot van Hello Fresh. We hebben 5 maaltijden in de week voor iets van 51 euro en nemen meestal ook de fruitbox. De reden: we eten echt stuk lekkerder en gevarieerder dan vroeger terwijl ik mijn hele leven toch al op zoek was naar nieuwe en leuke recepten. Ik kwam al snel tot de conclusie dat de recepten altijd kloppen en heerlijk smaken. Ook heeft het er voor gezorgd dat we meerdere keren per week vegetarisch eten (wat jij al zei klopt!) en nooit meer zakjes of pakjes gebruiken. Ik vind het gewoonweg niet meer lekker. Persoonlijk vind ik het wel meevallen met de ‘reeks basisingrediënten’. Witte wijnazijn, balsamico, mosterd en honing heb ik altijd in huis, melk en bloem ook. Ik heb ook gemerkt dat Hello Fresh steeds meer hun best doet om met minder verpakkingen te werken. Verse kruiden zitten tegenwoordig in één zakje in plaats van in meerdere losse zakjes. Maar wat ik sinds maart het grootste voordeel vind is dat ik veel minder naar de supermarkt hoef.

 3. Ik heb een paar weken terug ook een box uitgetest omdat ik 30 euro korting had. Ik vind het anders echt véél te duur. Ik was wel super content van de maaltijden qua smaak en gemak om te maken en ik heb de indruk dat het qua plastic bij mij ook nog meeviel. Een van de recepten maak ik nu nog bijna elke week omdat ik het zo lekker en simpel vond. Die witte wijnazijn had ik ook niet in huis maar ik heb het dan opgezocht en vervangen door gewone azijn. Mijn ervaring was dus wel positief en ik heb er wat inspiratie uit op gedaan maar ik ga niet zo snel nog een box kopen. Ik doe voor hetzelfde geld bijna een hele week aan boodschappen, inclusief ontbijt, lunch en fruit.
  Die koelzakjes heb ik tijdens de hittegolf trouwens elke dag gebruikt om in mijn nek te leggen 😀

 4. Ik heb zelf een proefbestelling voor volgende week bij foodbag – een Belgische speler (een fusie van smartmat en nog iemand, geloof ik) – die beloven maximaal biologisch en lokaal in te kopen, dus ik ben benieuwd.
  Misschien een goed alternatief voor het Duitse Hellofresh? Je hoeft niet eens een abonnement af te sluiten (je kan gewoon losse bestellingen plaatsen als je dat wil), en ze hebben ook een aantal ophaalpunten tegenwoordig (mogelijk ecologischer).

 5. Ik heb een tijdje Ekomenu geprobeerd, uit Nederland (wordt geleverd met Post NL. Zij hebben een groot aanbod aan veggie, vegan, glutenvrije en noem maar op maaltijden, en indertijd waren ze de enige maaltijdbox met enkel biologische producten. Wat ook mij tegenstak zijn die individuele verpakkinkjes… en dat de meeste maaltijden een vleesvervanger hadden, wat voor mij niet per se hoeft. Hellofresh heb ik ook eens een week getest in juli – bonenseizoen in onze contreien – en die kwamen uit Marokko! En nog een andere seizoengroente van ergens in Afrika. Ik snap dat ze de kosten willen drukken maar in deze tijden willen steeds meer mensen weten waar hun voedsel vandaan komt, en zijn er zoveel alternatieven dichter bij huis. Ik zou daar met plezier iets meer voor betalen eigenlijk. Jammer trouwens dat er in mijn box niet van die koelzakjes zaten, ’t was toen niet zo warm 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.