Wie mij kent, weet dat ik niet echt bijzonder graag in de keuken sta. Ik vind het stiekem veel leuker om op te ruimen dan om te koken (nadat ik wél eerst heerlijk gegeten heb, natuurlijk!). Bovendien ontbreekt het mij vaak aan energie om uitgebreide recepten klaar te maken. Zeker ’s ochtends, wanneer ik echt nog in gang moet komen, moet ik zo snel mogelijk iets in mijn maag hebben. Deze supersnelle havermoutpap uit de waterkoker, die klaar is in drie minuten is een aanrader voor iedereen met een drukke ochtendspits, of juist voor lotgenootjes die met heel weinig moeite toch gezond willen ontbijten. Ik geef de twee variaties mee die ik het vaakste eet!

Gezond ontbijten met havermout

Havermout is een volkoren graan en bevat dus vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien is het gunstig voor je cholesterol en heeft het een laag effect op de bloedsuiker. Voeg daar nog wat fruit, noten, pitten of zaden aan toe en je hebt een best wel voedzaam ontbijtje samengesteld.

Havermoutpap met de waterkoker

Toen ik klein was, aten wij altijd de typische havermoutpap, gemaakt met melk. Als die iets te lang gekookt had, werd dat een hele vaste brij. Dat vond ik minder lekker. Later maakte ik het met plantaardige melk, maar eerlijk: ik heb ’s ochtends niet het geduld om rustig een pannetje met melk en havermout op het vuur te zetten. Als ik wakker ben, wil ik NU eten. Daarom maken wij al jaren onze havermoutpap met water klaar. Meerbepaald: met de waterkoker. Dat gaat zo: je vult een kom met havermoutvlokken en je schenkt daar kokend water uit de waterkoker bovenop. Komt goed uit, want die zette ik toch al aan voor een kopje thee om wakker te worden. Nog wat toppings en klaar is je supersnelle havermoutpap uit de waterkoker!

havermoutpap met de waterkoker recept

Snelle havermoutpap met appeltaartsmaak

Ik weet niet meer hoe het komt, maar hier in huis noemen wij deze havermoutpap “flappelpap”. Iets met een combinatie tussen appelflappen en appelpap, ofzo. Kan je nog volgen? Zo maak je ze:

Ingrediënten

 • 40 à 50 gram havermout (onze favoriet: deze havermout van Boni Bio, in een papieren verpakking. Afvalarm, biologisch, voordelig én heel fijn van structuur! Te koop bij Bioplanet, Colruyt en Spar.)
 • water uit de waterkoker
 • appel
 • rozijnen
 • kaneel
 • een beetje kokosbloesemsuiker naar smaak

Bereiding

 1. Kook ongeveer 300 ml water in de waterkoker.
 2. Intussen doe je 40 à 50 gram havermout plus een klein handje rozijnen in een kom.
 3. Afhankelijk van hoe dik jij graag je havermoutpap eet, schenk je kokend water uit de waterkoker op de havermout. De hoeveelheid is dus een beetje inschatten en uitproberen.
 4. Vul aan met kaneelpoeder en kokosbloesemsuiker
 5. Snij een appel in stukjes en strooi over de pap.
 6. Nog even roeren, eventueel laten wellen en klaar!

Knapperige havermoutpap met chocolade en banaan

Ingrediënten

 • 40 à 50 gram havermout
 • water uit de waterkoker
 • cacaopoeder zonder toegevoegde suikers
 • 1 banaan
 • pompoenpitten en/of zonnebloempitten

Bereiding

 1. Kook ongeveer 300 ml water in de waterkoker
 2. Doe intussen de havermout in een kom
 3. Voeg cacaopoeder, zonnebloempitten en pompoenpitten toe
 4. Schenk gekookt water op de havermout, hoeveelheid inschatten naar smaak
 5. Snij schijfjes banaan over de pap
 6. Nog even roeren, eventueel laten wellen en klaar!

Lijkt het je wat, zo’n ultrasnelle havermoutpap? Het kan in het begin wat wennen zijn om ze te maken met water, maar wij vinden inmiddels de variant met melk eerder wennen, haha. Toch liever havermoutpap met melk? Die kan je ook supersnel bereiden, door de pap de avond tevoren klaar te maken. Meng alle ingrediënten (behalve het fruit) en zet in de koelkast. De volgende ochtend ontbijt je met overnight oats!

Pin voor later

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.