Als jij in de Belgische privésector werkt, heb je er misschien al wel eens gekregen bij wijze van extralegaal voordeel: ecocheques. Daarmee koop je ecologische producten of diensten bij aangesloten handelaars. Ons voorraadje ecocheques is inmiddels alweer gegroeid, terwijl we omwille van de coronacrisis eigenlijk bijna niet meer in de winkel komen. Dus vroeg ik me af: waar kan je online betalen met ecocheques? En meer precies met de elektronische variant van Sodexo, Edenred en Monizze?

Papieren ecocheques

Ik weet niet of er intussen nog iemand is met papieren ecocheques, maar ook die lagen nog te verkommeren in onze rommelschuif. Oeps. Gelukkig kon ik ze uitgeven in twee van mijn favoriete duurzame webshops: Kudzu en Klein Spook (en dus ook Tante Rosa). Je duidt tijdens de bestelprocedure aan dat je met papieren ecocheques wil betalen en vervolgens stuur je ze op met de post. Het is bij ons twee keer perfect gegaan op deze manier.

Online betalen met ecocheques – elektronisch

Maar dan, die elektronische cheques. Ella is inmiddels zindelijk, dus zoveel wasbare luierspullen had ik niet meer nodig. En het voordeel aan wasbaar maandverband is dat je het maar één keer moet aankopen, dus Tante Rosa viel ook af. Bij Kudzu kan elektronisch betalen met ecocheques dan weer niet. Waar kan ik nog terecht? Ik zocht het uit.

Sodexo en Monizze

De ecocheques van Sodexo zijn vandaag nog niet te gebruiken via webwinkels. Ik vond wel een nieuwsbericht uit april van dit jaar dat het elektronische betaalsysteem Mollie binnenkort de mogelijkheid biedt om elektronisch te betalen met ecocheques van Sodexo en Monizze. Een mailtje naar Sodexo leert me dat deze nieuwe optie nog in opbouw is. Nog even afwachten dus. Een klein vogeltje vertelde me wel dat het niet meer lang zal duren. Binnenkort kan ik dit artikel dus al updaten.

UPDATE: Jaaa, het is zover! Ik vond nog geen overzichtelijk lijstje van alle online betaalmogelijkheden voor Sodexo en Monizze. Maar ik weet wel dat het alvast kan bij:

Goed om weten: voor je online kan betalen met je ecocheques van Sodexo, zijn er enkele stappen die je moet zetten. Klein Spook legt het hier uit.

Edenred

Een ander verhaal is het bij aanbieder Edenred, want zij hebben al een lijstje online staan van webwinkels waar je met hun ecocheques kan betalen. (Bedankt voor de tip, lieve volger op Instagram ;-)) Bij deze zet ik de opties op een rij per categorie!

Verzorging

Voeding

Uitgebreid ecologisch aanbod

  • SeBio: uitgebreide eco shop met producten voor heel de familie en het huishouden
  • Kissplanet: allround eco shop met huishoudelijke producten, speelgoed, voeding, verzorging, zero waste,…

Diversen voor in en om het huis

  • Kalani: ecologisch beddengoed en linnen
  • In Revolta: Elektrische fietsen/steps/…
  • Bibliomania: tweedehands boeken
  • Babboe: bakfietsen (bij het online zetten van deze blog vond ik het betaalmiddel ecocheques niet meer terug op de website van Babboe. Ze staan wel nog in de lijst bij Edenred. Best even navragen dus!)
  • Ledshoponline: led-verlichting

Wil je je ecocheques in een bakstenen winkel uitgeven? Een overzicht van alle producten en diensten die in aanmerking komen vind je hier, en de aangesloten handelaars kan je opzoeken bij de aanbieders Sodexo, Edenred en Monizze.

Pin voor later:

Waar kan je online betalen met ecocheques
Foto: Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.