Toen onze dochter twee jaar geleden geboren werd, zijn we direct gestart met het gebruik van wasbare billendoekjes. Of toch, direct toen we thuis kwamen uit het ziekenhuis. Ik was blij dat we de wegwerpluiers en wegwerpdoekjes uit het kraampakket ginds vaarwel konden zeggen. Ik heb het hier op mijn blog in die twee jaar al regelmatig over wasbare luiers gehad. Maar die wasbare billendoekjes, daarrond bleef het een beetje stil. Ten onrechte. Want ben ik nog steeds tevreden met onze wasbare billendoekjes van Cheeky Wipes? Dikke ja! Zelfs nu onze dochter zindelijk is. Huh? Ja hoor, wasbare billendoekjes gebruiken op verschillende manieren, het kan!

1. Wasbare billendoekjes gebruiken als… vochtige herbruikbare billendoekjes

Dat ligt natuurlijk voor de hand, want hiervoor zijn ze gemaakt. Wist je dat er in veel merken van vochtige babydoekjes schadelijke of twijfelachtige stoffen gevonden worden? Als je wasbare billendoekjes gebruikt, heb je daar alvast geen last van. Je kan ze bevochtigen met alleen water (zo deden wij het), of er een beetje essentiële olie aan toevoegen voor een lekker geurtje en extra poetskracht.

Tip: In de bewaardozen van Cheeky Wipes staat een lijntje dat aangeeft tot waar je de doos met water moet vullen voor de ideale verhouding. Je voegt er nog 4 à 5 druppels essentiële olie aan toe, stopt de stapel droge doekjes erbij en klaar is jouw natuurlijke vochtige babydoekjes kit. Volgens de officiële gebruiksaanwijzing kan je de vuile doekjes ook nat bewaren in de tweede doos, dit keer met een ontsmettende Tea Tree essentiële olie. Maar wij hebben de vuile altijd droog bewaard. Gaat ook prima!

2. …als droge billendoekjes

Vind je het klaarmaken van vochtige billendoekjes zoals hierboven beschreven te veel gedoe? Of geen zin om telkens de flesjes olie aan te schaffen? Geen nood, ook wij hebben dat niet altijd gedaan. Je kan de herbruikbare billendoekjes ook prima droog in de doos bewaren en pas natmaken als je een luier gaat wisselen. Dan loop je gewoon even naar de kraan voor de verschoonbeurt. Of je zet een bakje of een plantenspuit met water bij de verschoontafel. Er bestaat trouwens ook een systeem van herbruikbare billendoekjes met een sprayflesje verzorgende vloeistof: BilliesBox.

Hoe wij de verschoontafel hebben georganiseerd, lees je hier.

3. …als herbruikbare snoetenpoetsers

Standaard bevat een maxi kit met Cheeky Wipes 25 doekjes. In de newbornfase kon ik nog een extra setje katoenen doekjes tweedehands overnemen van een vriendin. We hadden dus ruim voldoende billendoekjes om een deel te gebruiken als snoetenpoetsers. Ze zijn daar echt ideaal voor: een deftig formaat en door de structuur van de stof poetsen ze beter en sneller dan de washandjes in tetrastof die ik eerst voorzien had. Plus: nu onze dochter zindelijk is en we dus veel minder doekjes gebruiken bij haar potje, kunnen we de wasbare billendoekjes dus toch nog een tweede leven geven in de keuken. Moest ik nu niet die tweedehands doekjes hebben gekocht toen, dan zou ik nog een deeltje Minky doekjes hebben aangeschaft: die hebben één ruwere kant en één zachte kant, speciaal bedoeld voor snoetjes. Maar het lukt dus eigenlijk wel met alle varianten.

Nog lezen? Zindelijk worden zonder training.

review cheeky wipes wasbare billendoekjes

4. …als wasbaar toiletpapier

We hadden al wasbare luiers en wasbaar maandverband… waarom zou wasbaar toiletpapier dan niet kunnen? Eerlijk: deze stap hebben we nog niet gezet, buiten misschien die ene keer dat de rol toiletpapier op was en er toevallig een setje Cheeky Wipes binnen handbereik stond. Maar eigenlijk zou dit ook een makkelijke manier zijn om weer wat grondstoffen én geld te besparen. Gewoon dezelfde Cheeky Wipes set maar dan naast het toilet! Ik weet niet of we dit ooit serieus gaan proberen. Wat wel een feit is, is dat ik bij het hamstergedrag tijdens de lockdown in maart, nooit in de stress ben geschoten voor toiletpapier. Ik wist dat we toch een eindeloos herbruikbaar alternatief in huis hadden.

5. …als herbruikbare keukenrol

Oké, peuters zijn niet de meest propere eters, maar zelfs voor al die chocomonden waren 50 wasbare doekjes wat te veel. We gebruiken onze doekjes nu dus ook als herbruikbare keukenrol. Kleine morserijen, even een tafel afkuisen of een doekje om snel onze handen op te frissen bij het eten van fruit: we hebben al in tijden geen keukenrol meer gekocht. Waarom zouden we? Alweer een besparing!

Wasbare billendoekjes gebruiken en opnieuw en opnieuw gebruiken. Hoe eco en budgetvriendelijk kan je het hebben? Heb jij nog een aanvulling? Laat het weten!

Je kan billendoekjes en accessoires hier kopen bij Klein Spook. Intussen zijn de dozen van Cheeky Wipes trouwens vernieuwd zodat je nog handiger kan werken via een klep in het deksel.

Pin voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.