Het is puffen geblazen! Wanneer het buiten zo warm is, is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Meestal is dat bij mij water, maar soms heb ik wat extra’s nodig om de motivatie erin te houden. Daarom maak ik sinds een paar jaar altijd zelf mijn zomerse verfrissers: citroenlimonade in grote bokalen, perfect voor een zero waste verjaardagsfeestje. Of ijskoude zelfgemaakte ijsthee van restjes thee. Een basis receptje plus zero waste tip, die krijg je vandaag!

Ijsthee zonder verspilling: restjes thee

Om je zelfgemaakte ijsthee helemaal zero waste te krijgen, gebruik je restjes thee uit de theepot van het ontbijt. Ik zet ‘s ochtends altijd een kopje afvalvrije thee, met losse theeblaadjes dus! Ik vond een hele pot voor in mijn eentje zo overdreven, want die kreeg ik meestal niet op. Tot ik dus bedacht dat ik met die restjes thee prima ijsthee zou kunnen maken.

Ik maak dus een flinke theepot klaar met ongeveer een theelepel losse theeblaadjes (ik bestel regelmatig bij Pit&Pit, of koop het in de verpakkingsvrije winkel). Wat ik niet opkrijg, hergebruik ik als ijsthee. Als jij trouwens thee maakt met klassieke theezakjes, loont het misschien ook de moeite om eens te kijken of je er in plaats van één kop, ook een theepotje mee kan vullen. Mijn ervaring is dat het met veel soorten thee best wel kan. Zonde om er niet uit te halen wat er uit te halen valt!

Hergebruik oude bokalen

Mijn restje thee bewaar ik helemaal zero waste in gebruikte bokalen die we anders weg zouden gooien. Het formaat van een fles tomatenpassata is ideaal. Je kan er handig mee gieten zonder morsen. En ze past ook precies in de deur van de deur van de koelkast. Dat bespaart weer wat plaats. Door het deksel kan je je fles ijsthee ook goed afsluiten. Extra handig voor buiten, als je insecten weg wil houden. Het ziet er leuk uit, zeker als je je fles beschrijft met krijtstift.

Had ik trouwens al gezegd dat een bokaal hergebruiken, naast ecologisch, ook super budgetvriendelijk is? Win-win.

Tip: heb je geen zin om grondig allerlei oude bokalen van voedingswaren af te wassen? Ik ook niet! Ze gaan hier gewoon in de vaatwasser, net als de deksels.

Nog lezen? Check zeven manieren om een krijtstift te gebruiken.

Zelfgemaakte ijsthee recept

Jullie weten dat ik niet de keukenprinses met ellenlange of precieze recepten ben. Vaak kijk ik op het moment zelf even wat ik waarin doe en in welke verhouding. Mijn advies is dan ook altijd: proef! Smaken kunnen ook zo verschillend zijn. Maar goed, voor de vorm zal ik mijn favoriete zelfgemaakte ijsthee even in een receptje gieten.

Benodigdheden

  • Oude uitgewassen fles of bokaal
  • Restje zwarte of groene thee
  • Biologische citroen
  • Honing of steviadruppels naar smaak

Zo maak je het

  • Giet de thee in de fles (meestal heb ik 500 – 750 ml over)
  • Knijp een halve citroen leeg en voeg toe aan de thee
  • Zoet indien gewenst bij met honing (ik gebruik een theelepel), of een druppeltje stevia.
  • Schudden of roeren
  • Laat afkoelen in de koelkast

Dat was het! Momenteel lig ik in een snikhete slaapkamer te wachten tot mijn dochter wakker wordt, en het is een hemels idee dat ik straks een glaasje homemade zero waste ice tea kan inschenken! Smakelijk!

Pin voor later:

Zero waste zelf ijsthee maken

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.