De kledingindustrie is een van de grootste vervuilers op deze planeet. En toch vind ik het lastig om dat deel van mijn leven echt te verduurzamen. Ik koop nog maar heel weinig kleding en ben niet vies van tweedehands. Alleen, als ik toch iets nieuws nodig heb stap ik nog steeds gauw een grote keten binnen. Na het lezen van het boek A Sustainable Wardrobe ben ik weer extra gemotiveerd om het toch anders te doen. Ik zet enkele interessante dingen over een duurzame garderobe op een rij! 

Over het boek A Sustainable Wardrobe 

Stephanie van den Sigtenhorst is een Nederlandse twintiger die dankzij haar studie helemaal thuis is in de modewereld. Ze maakte de overstap naar duurzame mode en richtte ter inspiratie haar platform Let’s Talk Slow op. Met het schrijven van haar boek A Sustainable Wardrobe zet ze een praktische gids neer voor iedereen die zijn garderobe wil verduurzamen. 

Opbouw van het boek 

Het is confronterend om te lezen hoe de complexe mode-industrie – en dus ook wij als consument – veel ellende veroorzaakt voor zowel de aarde als zijn bewoners. Toch is die confrontatie nodig om te motiveren tot verandering. Daarom start het boek met een hoofdstuk over de industrie. Voor mij was het best wel een eye-opener om eens volledig uitgeschreven te zien hoe een kledingstuk tot stand komt vanaf de grondstof tot het eindproduct. Dat er veel dingen mis kunnen gaan in die ellenlange keten, wordt ook duidelijk.

Gelukkig kan het ook anders. De rest van het boek focust namelijk op hoe het beter kan. Wat kan jij doen om jouw garderobe te verduurzamen? Stephanie geeft tips om je kast samen te stellen op een manier die voor je werkt. Wat heb je al, en wat ontbreekt er? Wat is je stijl? En hoe hou je je kleding lang mooi? 

In het laatste onderdeel komen heel wat shoptips aan bod. Stoffensoorten worden overzichtelijk opgelijst, samen met hun voor- en nadelen. Je krijgt meer info over welke certificaten er allemaal zijn, en waar je op kunt letten bij het onderzoeken van een merk. Deze concrete tips vind ik echt heel handig.

Voor en na de kern van het boek lees je tenslotte meer over de persoonlijke zoektocht van de auteur. 

Boek A Sustainable Wardrobe

Dit heb ik geleerd van het boek A Sustainable Wardrobe

Random confronterende feiten  

Enkele  weetjes die mij bijgebleven zijn na het lezen van dit boek: 

  • Elke seconde wordt er een vrachtwagen textiel verbrand of op de vuilnisbelt gegooid. 
  • Kleding die op een stortplaats ligt te vergaan, stoot schadelijke broeikasgassen uit. 
  • Made in Europe is niet altijd automatisch beter 
  • Voor het maken van een simpel katoenen t-shirt is 2700 liter water nodig. 
  • De hele mode-industrie vraagt jaarlijks een waterverbruik van 37 miljoen olympische zwembaden. Vaak ook in landen waar kinderen sterven door gebrek aan schoon drinkwater.
  • Ik kende het probleem van de microplastics natuurlijk al, maar werd toch weer met mijn neus op de feiten gedrukt: elke keer als we een synthetisch kledingstuk wassen (basically een plastic kledingstuk dus), laten er superveel microvezels los. Die verdwijnen via het water van je wasmachine naar de natuur, en komen uiteindelijk ook weer in onze voedselketen terecht. Een doordeweeks machinewasje van 5 kilo kleren doet zo’n 9 miljoen vezels loslaten. Eén enkele fleecetrui is goed voor 250.000 vezels plastic in het water. 
  • Door te kopen bij ketens die niet goed voor hun werknemers (ook in lageloonlanden) zorgen, steunen we moderne slavernij. 
  • Ook mensen die niet in de fabrieken werken, voelen de gevolgen: vaak is de omgeving van kledingfabrieken enorm vervuild door chemische stoffen met allerlei gezondheidsproblemen als resultaat.

Voor je spullen zorgen 

Een belangrijke boodschap die Stephanie in haar boek meegeeft is dat duurzame mode niet hetzelfde is als een duurzame kleerkast. Naast het kopen van duurzame kleding is het belangrijk om er daarna zorg voor te dragen. Je bent verantwoordelijk voor de spullen in jouw kast, en dat is een echte duurzame mindset. Stephanie geeft daarom ook tips om je kleding lang mooi te houden. Zorg voor een kledingkast waar je blij van wordt, zodat je wat er in hangt ook echt vaak draagt. Een item moet zo’n 30 keer gedragen worden om echt duurzaam bezig te zijn. Zuinig zijn op je kleding, goed nadenken voor je iets koopt, dat is belangrijk. Want niets is zo zonde als een miskoop die stof hangt te vergaren of die al na een jaar afgedankt moet worden. Ook als het een aankoop was van een duurzaam modemerk. Als je het zo bekijkt, ben ik lang niet zo slecht bezig: heel wat kledingstukken draag ik al minstens vijf jaar lang, en ik heb ook genoeg dingen die al zeker tien jaar meegaan. Wegwerpmode is aan mij niet besteed. 

Boek A Sustainable Wardrobe

Impact op veel vlakken 

Dat ik het zo moeilijk blijf vinden om ook mijn nieuwe kledingaankopen te verduurzamen, begrijp ik na het lezen van dit boek weer wat beter. Het is zo’n complexe wereld, die mode-industrie! De productieketen is heel erg lang en bij elke stap zijn er weer andere factoren die een impact hebben op diverse vlakken. De gevolgen op gebied van vervuiling, dierenleed, mensenleed, gezondheid, klimaatopwarming, het plasticprobleem, watergebruik en afvalverwerking zijn immens. En dat een merk het beter doet op één vlak, wil niet per se zeggen dat het ook een positieve impact maakt op een ander gebied. Er zijn heel veel zaken waar je op kan letten en die je kan laten meewegen in jouw keuze. Ik snap het wel, dat veel mensen dan liever de kop in het zand blijven steken. Ook ik doe dat dus een beetje. 

Toch wil ik het al zo lang, zo graag aanpakken. Na het lezen van A Sustainable Wardrobe heb ik in elk geval het gevoel dat ik weer een beetje weet waar te beginnen.

Meer info 

A Sustainable Wardrobe is uitgegeven door Kosmos Uitgevers. Het boek telt 240 bladzijden en is te koop via de uitgeverij, de lokale boekhandel of bol.com

Pin het boek A Sustainable Wardrobe voor later:

Ik mocht dit boek lezen in ruil voor een recensie. Bedankt!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.