Minimaliseren kun je leren. Dat is de ondertitel van dit nieuwe boek van Annelies Mentink, ook gekend als Annelies Minimaliseert©. Ik stelde me eerder al de vraag of minimaliseren iets voor mij is. Na het lezen van dit boek ben ik ervan overtuigd. Ja, ik kan me helemaal vinden in de minimalistische levensstijl. Doorheen deze recensie van Meer luxe met minder leg ik uit waarom.

Opbouw van het boek Meer luxe met minder

Meer luxe met minder is meer dan een lijstje met opruimtips. Door de verschillende invalshoeken die de hoofdstukken belichten, is er plaats voor verdieping. Even stilstaan en nadenken doe je door de quotes tussendoor, en de mooie liedjestekst van Stef Bos.

De aanpak van Annelies bestaat uit vijf fases. Elke fase wordt uitgelegd in een nieuw hoofdstuk. Van start gaan doet het boek met opruimen. In dit hoofdstuk ligt de focus op rommel en hoe je verschillende methodes kan inzetten om die aan te pakken. Het tweede hoofdstuk gaat over ontspullen, en daarna is er aandacht voor anders kopen. Vervolgens wordt beknopt ingegaan op verduurzamen, en die opbouw had ik niet verwacht. Een fijne verrassing dus dat ook het ecologische aspect zo duidelijk terugkomt in een boek over opruimen. Want daar begint het eigenlijk: je bewust worden over wat je koopt, hoe je met die spullen omgaat en wat er achteraf mee gebeurt. In de vijfde en laatste fase van het boek komt minimalisme aan bod. Daarover bestaan veel misverstanden. Ik ga er graag al even dieper op in.

Wat is minimalisme?

Minimalisme betekent niet eenvoudigweg zo weinig mogelijk spullen hebben. Het is niet zo veel mogelijk weggooien en zo sober mogelijk rondkomen. Het staat niet gelijk aan een smetteloos wit interieur of alleen nog ecologisch leven. Meer luxe met minder laat zien dat minimalisme over meer gaat dan bezittingen. Het is een reis die vaak begint met opruimen en ontspullen, maar die gaat om zelfbewustwording. Waar word ik gelukkig van, wat heb ik nodig? Wat is de ruis in mijn leven en hoe ruim ik die op? Zijn er relaties die energie vreten, heb ik een agenda die door anderen wordt bepaald?

Dit leerde ik van Meer Luxe met Minder

  • Hoewel ik ook erg geïnspireerd werd door Marie Kondo en haar opruimmethode, (hier lees je mijn review van het boek Opgeruimd) vertelt Annelies dat het ook anders kan. Waar je bij Konmari leert om alle spullen uit een categorie te verzamelen en meteen uit te zoeken, gaat het er hier iets meer op het gemak aan toe. Kast per kast werkt ook! Dat lijkt al minder op een onmogelijke bergbeklimming.
  • De wereld lijdt aan spullenobesitas. Of eerder, de menselijke bewoners. De wereld, die draagt er de gevolgen van. En waarom? Als we terugkijken op ons leven gaan we echt niet zeggen, amai, zo trots dat ik de laatste nieuwe iPhone gekocht heb toen. Het zijn de herinneringen die tellen, en met wie we ze meemaken.
  • Papieren op een hoopje leggen als reminder dat daar nog een to-do aan vast hangt? Dat ben ik ten voeten uit. Hier hield Meer luxe met minder mij even een spiegel voor, haha. Ik doe dat ook met iconen op mijn bureaublad of mailen naar mezelf, trouwens. Echt niet efficiënt.
  • Nog herkenbaar: iedere keer dat we nee zeggen tegen iets, zadelen we onszelf op met een schuldgevoel. Why?? Het zou zo bevrijdend zijn om die schuldgevoelens naast me neer te kunnen leggen. Ik schreef er eerder al over in dit artikel over chronisch ziek zijn en schuldgevoelens.

Meer info

Het boek Meer Luxe met minder van Annelies Mentink verscheen in mei bij Manteau, onderdeel van Standaard Uitgeverij. Je koopt het bij de lokale boekhandel of hier op bol.com.

Pin voor later:

Ik mocht dit boek lezen in ruil voor een recensie. Dankjewel!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.