Weet je niet goed hoe je de eerste stap naar duurzamer leven kan zetten? De leden van Sustainable Family oftewel Ellen, Nikolas en hun zoontjes Jules en Arthur laten het zien in hun boek Het Duurzame Gezin. Ik heb het net uitgelezen en dit vond ik ervan:

Over Het Duurzame Gezin

Wie Sustainable Family volgt op Instagram weet wellicht dat het hier gaat om een Vlaams gezin dat zo duurzaam mogelijk probeert te leven. Ze hebben een webshop (dat wist ik nog niet, ik heb hen nu dus ook toegevoegd aan mijn duurzame webshop overzicht!). Ze organiseren workshops. Én nu is er dus een boek, toepasselijk getiteld “Het Duurzame Gezin”.

Dit heb ik geleerd

Omdat ik ook al jaren bezig ben met groener leven, waren veel dingen in het boek voor mij niet helemaal nieuw. Toch heb ik weer bijgeleerd. Het is altijd fijn om wat extra achtergrondinformatie te krijgen, en helemaal wanneer dit ook gestaafd wordt door externe bronnen. Zelf hou ik me op dit blog vooral bezig met het laten zien hoe duurzamer en natuurlijker leven er in de praktijk aan toe gaat. De theorie lees ik vaak wel, maar ik kies ervoor om hier vooral heel toegankelijke, persoonlijke ervaringen neer te pennen, bij wijze van inspiratie. Dan ben ik blij dat anderen het op zich nemen om ook de theorie op een luchtige, makkelijk te begrijpen manier te presenteren. En dat hebben Nikolas en Ellen in dit boek zeker gedaan. Wees gerust: de meer theoretische stukken wisselen mooi af met korte, behapbare praktijkvoorbeelden, kleurrijke afbeeldingen en quotes.

Onderwerpen in het boek

In Het Duurzame Gezin worden verschillende aspecten van een ecologische levensstijl uitgelicht. Dit zijn de hoofdonderdelen van het boek:

 • Geluk
 • Keuken
 • Kleerkast
 • Woonkamer
 • Wassen
 • Bouw en huis
 • Tuin
 • Reizen

Elk hoofdstuk toont in detail hoe het gezin van Ellen en Nikolas kleine of grote veranderingen in de praktijk heeft gebracht. Je krijgt als lezer geen tienstappenplan om uit te voeren, maar een kijkje in hoe deze familie haar dagelijks leven op een duurzame manier heeft georganiseerd, met hier en daar tips en tricks zoals lijstjes met merken of recepten. Ik merkte tijdens het lezen dat onze focus soms net wat anders ligt. Wij eten wel nog vlees, maar letten heel erg op verpakkingen en komen nog maar weinig in een standaard supermarkt, bijvoorbeeld. Ik ben als consulente enorm bezig met wasbare luiers, billendoekjes en maandverbanden en die komen in dit boek niet aan bod. Wat mijn kleerkast betreft, heb ik dan weer nog heel wat aanpassingen te doen. Helemaal oké natuurlijk, het is mooi om zien hoe iedereen zijn eigen pad bewandeld.

Stappen naar duurzaamheid

Nikolas en Ellen nemen je mee op de weg die zij zelf hebben afgelegd doorheen de jaren. Ze zijn niet te beroerd om ook regelmatig aan te stippen wat ze inmiddels anders zouden doen of waar ze spijt van hebben. Dat vind ik erg herkenbaar. Ook ik leer steeds meer bij over duurzaamheid en blik dan fronsend terug naar bepaalde keuzes die ik eerder maakte. Maar dat is niet erg, dat hoort erbij. Je kan niet alles in één keer veranderen. Sommige wijzigingen zijn zelfs onmogelijk als je de financiën ervoor mist. En ook op dat vlak ben ik het roerend eens met Het Duurzame Gezin: het hoeft niet perfect. Wees mild. Ontdek en zet stappen waar je je goed bij voelt. Laat je niet tegenhouden omdat het zo overweldigend of onmogelijk kan lijken. Alleen door ergens te beginnen, kunnen we met zijn allen vooruitgang boeken.

Dit heb ik bijgeleerd

Enkele feitjes die er voor mij uitsprongen:

 • Dat we bij het aanplanten in onze tuin beter hadden kunnen nadenken over inheemse planten. We hebben vooral gelet op bijen- en insectenvriendelijke bloemen, maar ons niet de vraag gesteld of een bepaalde plant past in het grotere geheel van ons ecosysteem. Het stukje over Rododendrons deed mijn ogen even opengaan. Ja, er staat er ook eentje in onze tuin ;-).
 • Dat ik op vlak van plantaardige voeding toch nog eens wil gaan experimenteren met bepaalde recepten, zoals zelf Parmezaanse kaas namaken.
 • Dat er supertoffe alternatieven zijn als je ecologisch wil bouwen of verbouwen. Dat is wellicht niet voor iedereen haalbaar, maar ik vind het super interessant om te lezen en ik kwam het onderwerp nog niet vaak tegen in soortgelijke boeken.
 • Dat er zoiets bestaat als een egelwegel.

Het Duurzame Gezin technisch

Het Duurzame Gezin is geschreven door Ellen Dictus en Nikolas Sterck van Sustainable Family. Het boek telt 192 bladzijden en is uitgegeven door Manteau (Standaard Uitgeverij). Je kan het onder andere hier op Bol.com kopen. Of je bekijkt mijn Instagrampagina even, want daar geef ik het weg!

Pin Het Duurzame Gezin boek voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.